αποπληθωρισμόςΑποπληθωρισμό -2,1% εμφάνισε η Ελλάδα τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες.

Στην ΕΕ, αρνητικό πληθωρισμό εμφάνισαν επίσης η Βουλγαρία (-1,8%), η Πορτογαλία (-0,3%) και η Κύπρος (-0,1%) ενώ τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Αυστρία (+1,5%), το Λουξεμβούργο (+1,4%) και τη Ρουμανία (+1,3%).

Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός μειώθηκε από 0,7% τον Απρίλιο σε 0,5% τον Μάιο, ενώ πριν έναν χρόνο ήταν στο 1,4%.

Στην ΕΕ ο πληθωρισμός μειώθηκε από 0,8% σε 0,6% την ίδια περίοδο, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 1,6%.

Σε σχέση με τον Απρίλιο ο πληθωρισμός μειώθηκε σε 16 κράτη μέλη, παρέμεινε αμετάβλητος σε τέσσερα και αυξήθηκε σε επτά κράτη ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τη Μεγάλη Βρετανία.

Τι είναι όμως αποπληθωρισμός;

Είναι μία κατάσταση στην οποία ο μέσος όρος των τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών, αντί να ανεβαίνουν κάθε χρόνο, πέφτουν. Δηλαδή στον αποπληθωρισμό, έχουμε αρνητικό πρόσημο.

Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι βάζει την οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο: εξαιτίας του αποπληθωρισμού, ο κόσμος δεν αγοράζει περιμένοντας οι τιμές να πέσουν κι άλλο και εξαιτίας των μειωμένων του εισοδημάτων έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε επιβράδυνση των επενδύσεων όπως επίσης και οι πωλητές να μειώνουν κι άλλο τις τιμές τους (εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης).

Αυτό συμβαίνει συνέχεια με αποτέλεσμα η οικονομία να υποβαθμίζεται (λιγότερες πωλήσεις σε πιο χαμηλές τιμές, άρα: λιγότερα έσοδα και για το κράτος, μείωση μισθών, απολύσεις, κλπ κλπ).

Οπότε δεν είναι κάτι καλό.