Άγρα Μίγκα (4)

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης προς τιμή των Μακεδονομάχων Καπετάν Άγρα και Αντώνη Μίγκα, παρά τη διαρκή βροχή. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ, οι Βουλευτές κ. Ιορδάνης Τζαμτζής και Θεοδώρα Τζάκρη, ο Δήμαρχος Έδεσσας, κ. Δημήτρης Γιάννου, η εκπρόσωπος της Π.Ε. Πέλλας κ. Μαρία Ζωγράφου, ο Αντιδήμαρχος Τριφυλίας κ. Ιωάννης Αδρακτάς, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι συλλόγων και οργανώσεων και πολίτες.
Άγρα Μίγκα (1)Μία σημαντική στιγμή μεταλαμπάδευσης ιστορικής γνώσης ήταν η ομιλία του εκπαιδευτικού και ιστορικού κ. Γιάννη Παπαλαζάρου, ο οποίος αναφέρθηκε στην περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα και τη δράση των Μακεδονομάχων. Όπως κάθε χρόνο μετά την επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων και οι παριστάμενοι έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.
Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες μετέβησαν στο Μουσείο που έχει δημιουργηθεί στην Καρυδιά και φέρει το όνομα του Καπετάν Άγρα, όπου ξεναγήθηκαν από τον υπεύθυνο για τη δημιουργία του χώρου και Διευθυντή του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης κ. Βασίλη Νικόλτσιο, ο οποίος παράλληλα με τη ξενάγηση αναφέρθηκε σε διάφορες πτυχές του Μακεδονικού Αγώνα.
Άγρα Μίγκα (2)Πριν την ξενάγηση ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου καλωσόρισε με θερμά λόγια τον Αντιδήμαρχο Τριφυλίας κ. Ιωάννη Αδρακτά και τους εκπροσώπους από τους Γαργαλιάνους, γενέτειρα του Καπετάν Άγρα, οι οποίοι δώρισαν στο Μουσείο φωτογραφίες από τους Γαργαλιάνους. Μία σημαντική στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν απόγονος Μακεδονομάχων χάρισε στο Μουσείο αντίγραφο φωτογραφίας των προγόνων του κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα.
Το Μουσείο της Καρυδιάς, που είναι αφιερωμένο στο Μακεδονικό Αγώνα και τον Καπετάν Άγρα, βελτιώνει τη συλλογή του και στόχος είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ιστορική μνήμη της περιοχής μας.

Άγρα Μίγκα (5)