skoni-620x320

Έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων εντόπισαν επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στην αφρικανική σκόνη που «ταξιδεύει» συχνά στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό. Μόλυβδος, ψευδάγρυρος, χρώμιο, βανάδιο, αρσενικό και νικέλιο είναι ανάμεσα στις ουσίες που έρχονται μαζί με την αφρικανική σκόνη η οποία έχει αυξήσει τις «επισκέψεις» της στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό λόγω της ερημοποίησης που καταγράφεται στη Σαχάρα.

Σύμφωνα με τη real news, οι επιστήμονες ανησυχούν για τις επιπτώσεις που έχει η τοξική αφρικανική σκόνη στην υγεία και το περιβάλλον εμφανίζεται πλέον σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της χώρας ενώ αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον.

Οι μετρησεις έγιναν τον Απρίλιο του 2013 και εκτός από τα φυσικά στοιχεία στη σκόνη της ερήμου, εντοπίστηκαν και ουσίες που παράγονται απο ανθρωπογενή δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις έντονης παρουσίας της σκόνης στην Αθήνα, εντοπίστηκαν σε κάθε γραμμάριο:

  • 173μgr μολύβδου
  • 60 μgr ψευδαργύρου
  • 10 μgr χρωμίου
  • 6 μgr βαναδίου

Την ίδια περίοδο στη Χαλκιδική οι μετρήσεις έδειξαν οτι σε κάθε γραμμάριο σκόνης υπήρχε πολύ υψηλή περιεκτικότητα ψευδαργύρου (221 μgr) ενώ ο μόλυβδος μετρήθηκε στα 20 μgr, το χρώμιο στα 5 μgr και το βανάδιο στα 12 μgr.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι αλλαγές στην περιεκτικότητα των βαρέων μετάλλων ανά περιοχή ενδεχομένως να οφείλονται στη φορά των ανέμων.

Τα βαρέα μέταλλα στην αφρικανική σκόνη οφείλονται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στην αύξηση της ρυπογόνου δραστηριότητας στις χώρες της βόρειας Αφρικής. Όπως εξηγεί στο ρεπορτάζ της εφημερίδας ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθ. Γκοντελίτσας «τα προηγούμενα χρόνια είχαμε τους βομβαρδισμούς στη Λιβύη, που φαίνεται ότι συνέβαλαν στη παραγωγή των επικίνδυνων ρύπων. Επιπλέον υπάρχουν πόλεις όπως το Κάιρο, με μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ στη βόρεια Αφρική έχει αυξηθεί πολύ η κυκλοφορία των οχημάτων άλλα και οι χωματερές που σε πολλές περιπτώσεις καίγονται, απαλευθερόνωντας στην ατμόσφαιρα επικίνδυνους ρύπους».