goldman-sachs-620x320

Οι εκθέσεις της Goldman Sachs συνήθως αφορούν μακροοικονομικά μεγέθη, τιμές εμπορευμάτων, προοπτικές συγκεκριμένων κλάδων ή αναλύσεις για την οικονομική πολιτική διαφόρων χωρών. Από το 1998, όμως, και κάθε τέσσερα χρόνια ως προϊόν της μανιακής αφοσίωσης στο ποδόσφαιρο του τότε επικεφαλής οικονομολόγου της Τζιμ Ο’ Νιλ, η τράπεζα δημοσιεύει μία έκθεση που σχετίζεται με το Μουντιάλ.

Η φετινή έκθεση, με τίτλο «The World Cup and Economics 2014», περιλαμβάνει την ιδανική ενδεκάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας, όπως επελέγη από 1.700 πελάτες της Goldman ανά τον κόσμο – με τη… σκανδαλώδη απουσία Ελλήνων, άλλη μία απόδειξη της «διεθνούς συνωμοσίας» εναντίον της πατρίδας μας. Επιπλέον, περιέχει προγνωστικά βασισμένα σε στατιστική ανάλυση για τον τελικό νικητή, αλλά και κάθε αγώνα της διοργάνωσης.

Ωστόσο, η έκθεση της Goldman δεν μένει στα προγνωστικά. Το δεύτερο κεφάλαιο εστιάζει στο ερώτημα της επίδρασης των αποτελεσμάτων των αγώνων στις τιμές των μετοχών. Οπως συμπεραίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, παρατηρείται ένας συσχετισμός, αλλά διαρκεί μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα: «Εξετάζοντας την ιστορία, υπάρχει μια σαφής τάση υπεραπόδοσης για τη νικητήρια ομάδα στις εβδομάδες που ακολουθούν τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Κατά μέσον όρο, ο νικητής υπεραποδίδει έναντι της διεθνούς αγοράς κατά 3,5% στον πρώτο μήνα – ένα ουσιώδες μέγεθος, αν και η υπεραπόδοση εξασθενεί σημαντικά μετά από τρεις μήνες».

Σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, 12 μήνες, η τάση αντιστρέφεται και το χρηματιστήριο των παγκόσμιων πρωταθλητών υποαποδίδει κατά 4% σε σύγκριση με τον διεθνή μέσο όρο. Η μόνη χώρα που κέρδισε Μουντιάλ και δεν είδε τις τιμές των μετοχών της προσωρινά να εκτοξεύονται ήταν η Βραζιλία το 2002 – η οποία, όμως, βρισκόταν τότε στη δίνη μιας βαθιάς ύφεσης σε συνδυασμό με νομισματική κρίση.

Αντίστοιχη βραχυχρόνια υπεραπόδοση των χρηματιστηριακών δεικτών καταγράφεται και στις χώρες που διοργανώνουν το Παγκόσμιο Κύπελλο. Για τους φιναλίστ, ο πόνος της ήττας αντανακλάται και στον δείκτη του χρηματιστηρίου: η μέση απόδοση για 7 από τους τελευταίους 9 ηττημένους των τελικών (εξαιρείται η Αργεντινή του 1990, λόγω ειδικών οικονομικών συνθηκών) τον μήνα μετά την αποφράδα μέρα είναι 1,4% χαμηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Το μήνυμα πάντως σε σχέση με νικητές και διοργανωτές, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Goldman, είναι: «Απολαύστε τα κέρδη όσο διαρκούν».

Εν τω μεταξύ, άλλες μελέτες αναδεικνύουν τις αρνητικές οικονομικές συνέπειες της παρουσίας μιας χώρας στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Οπως σημειώνουν οι Αμερικανοί οικονομολόγοι Κρεγκ Ντέπκεν και Ντένις Γουίλσον, σε εργασία τους για τον μακροπρόθεσμο οικονομικό αντίκτυπο των Παγκοσμίων Κυπέλλων, στα έτη διεξαγωγής τους η αύξηση του παγκόσμιου κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι βραδύτερη κατά 0,72%.

Η επιβράδυνση φτάνει το 1,82% σε χώρες που συμμετέχουν στη διοργάνωση και στο 2,47% για τις χώρες-φιναλίστ, στις οποίες ο εργαζόμενος πληθυσμός «αποσπάται» από την παραγωγική του δραστηριότητα για έναν ολόκληρο μήνα.

Η ελληνική περίπτωση

Το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης της Goldman Sachs συνίσταται σε σύντομες αναλύσεις της κάθε ομάδας που βρίσκεται στη Βραζιλία σε συνάρτηση με την εθνική της οικονομία. Το λήμμα για την Ελλάδα, με την υπογραφή του senior economist Θεμιστοκλή Φιωτάκη, ξεκινάει με τον εξής, διόλου ενθαρρυντικό, υπότιτλο: «Δεν πρέπει να θεωρούνται ξεγραμμένοι (στο ποδόσφαιρο)». Το κείμενο, ωστόσο, πέραν της επισκόπησης του έμψυχου δυναμικού της Εθνικής, αναδεικνύει τη θετική στάση της Goldman σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Οπως σημειώνει ο κ. Φιωτάκης: «Ακόμα και στα βάθη της ελληνικής κρίσης το 2012 ήμαστε θετικοί για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία (ομόλογα και μετοχές). Και παρά των ευρέως διαδεδομένο σκεπτικισμό της αγοράς, τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία έχουν καταγράψει σημαντικά κέρδη τα τελευταία δύο χρόνια. Στο ίδιο πνεύμα, μία καλή εμφάνιση της εθνικής ομάδας μπορεί να δώσει νέα ώθηση στα θετικά αισθήματα που σχετίζονται με τις προοπτικές της ελληνικής ανάκαμψης, μετά μια ύφεση που ήταν από τις βαθύτερες της πρόσφατης παγκόσμιας οικονομικής ιστορίας». Το στέλεχος της Goldman σημειώνει ότι το 2014 η Ελλάδα «ενδεχομένως» να επιστρέψει σε θετικούς δείκτες ανάπτυξης.

«Τα έσοδα από τον θερινό τουρισμό θα αποτελέσουν βασικό μέρος του αναπτυξιακού μείγματος για το έτος και οι επισκέπτες στην Ελλάδα θα μπορέσουν να απολαύσουν τις χαρές του ελληνικού καλοκαιριού μαζί με τα πανηγύρια που αναμφίβολα θα συνοδεύσουν κάθε ελληνικό γκολ», καταλήγει.

Πηγή: Καθημερινή