Το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη δέχθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στο γραφείο του στην Περιφέρεια, στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας.
«Περιφέρεια- Δήμος: νέα συμμαχία είναι ο τίτλος της σημερινής συνάντησης με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, θέλοντας να τονίσει τη συνέχιση και την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο αυτοδιοικητικών φορέων για τα επόμενα πέντε χρόνια.

140617_O_Perifereiarchis_K_Makedonias_A_Tzitzikostas_me_Dimarcho_Thessalonikis_G_Mpoutari_1
Στην ατζέντα της συνάντησης κυριάρχησαν επτά μείζονα ζητήματα που εμπίπτουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμου Θεσσαλονίκης. «Συζητήσαμε μια σειρά θεμάτων, με πρώτο τη στενή συνεργασία που θα έχουμε Περιφέρεια και Δήμος Θεσσαλονίκης για το νέο ΕΣΠΑ, το ΣΕΣ 2014-2020, που ξεκινάει σε λίγους μήνες και επίσημα. Κάναμε μία πρώτη σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης, ώστε να μπορέσουμε να ετοιμάσουμε τις προτάσεις μας με έργα συγκεκριμένα, που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των Θεσσαλονικέων, έργα πνοής που θα εντάξουμε το συντομότερο δυνατόν στο νέο ΕΣΠΑ. Ταυτόχρονα, συμφωνήσαμε σε επτά βασικούς άξονες για την περιοχή μας», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος παρουσίασε διεξοδικά τα επτά σημεία συμφωνίας και κοινής συνεργασίας.
Ο πρώτος άξονας αφορά στο Μετρό Θεσσαλονίκης, για το οποίο αποφασίστηκε η σύγκληση μιας κοινής σύσκεψης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο ζήτημα, προκειμένου να τους θέσουμε προ των ευθυνών τους. «Η ανοχή των Θεσσαλονικέων, η ανοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης για το μετρό τελείωσε! Ζητούμε την άμεση μετακίνηση της διοίκησης του Μετρό από την Αθήνα και την Αττικό Μετρό στη Θεσσαλονίκη και την Εγνατία Οδό Α.Ε. Πρόκειται για ένα αίτημα το οποίο για πρώτη φορά διατυπώνουμε επίσημα από κοινού η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, σκοπεύουμε να διεκδικήσουμε μαζί με το Δήμο Θεσσαλονίκης την αποζημίωση των πληγέντων από το έργο του Μετρό, εκφράζοντας σχετικό αίτημα στην κυβέρνηση. Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε την αποζημίωση όλων των καταστηματαρχών που έχουν υποστεί ζημίες από τα έργα του Μετρό όλη την προηγούμενη περίοδο», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο δεύτερος άξονας συνεργασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμου Θεσσαλονίκης αφορά στην παράκτια αστική συγκοινωνία. «Πιλοτικά το εγχείρημα πέτυχε», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς «για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε για να πετύχουμε». Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στο επόμενο βήμα της παράκτιας συγκοινωνίας, που αφορά στην κατάρτιση της μελέτης από την Εγνατία Οδό Α.Ε., ώστε το έργο να ολοκληρωθεί σύντομα και να ενταχθεί για χρηματοδότηση στη νέα προγραμματική περίοδο.
Σχετικά με το ζήτημα του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, που συνιστά τον τρίτο άξονα συνεργασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμου Θεσσαλονίκης, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «το Λιμάνι πρέπει επιτέλους να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία είτε αυτή είναι ο Δήμος (όπως συμβαίνει στη Γαλλία) είτε αυτή είναι η Περιφέρεια (όπως γίνεται στην Ισπανία) είτε σε ένα μοντέλο κοινής συνεργασίας Δήμου και Περιφέρειας. Πάντως, το Λιμάνι πρέπει άμεσα να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης», σημείωσε με έμφαση ο κ. Τζιτζικώστας, υπογραμμίζοντας ότι «σαφώς και τασσόμαστε υπέρ μίας βιώσιμης και κοινά αποδεκτής λύσης για το Λιμάνι και καλούμε την κυβέρνηση να κινηθεί άμεσα. Η υπόθεση “Λιμάνι” έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά και χάνουμε πολύτιμο χρόνο».
140617_O_Perifereiarchis_K_Makedonias_A_Tzitzikostas_me_Dimarcho_Thessalonikis_G_Mpoutari_2Ο τέταρτος άξονας συνεργασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμου Θεσσαλονίκης αφορά στην ΕΥΑΘ. «Είμαστε αντίθετοι στην πώληση των μετοχών της ΕΥΑΘ, σαφώς όμως λέμε “ναι” υπέρ της εισόδου ενός στρατηγικού επενδυτή, που θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες», διευκρίνισε ο κ. Τζιτζικώστας. Σχετικά με τον πέμπτο άξονα συνεργασίας μεταξύ ΠΚΜ και Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έκανε λόγο για το κοινό αίτημα προς την κυβέρνηση ώστε, «να σταματήσουν επιτέλους οι αιφνιδιασμοί στην αυτοδιοίκηση και από την κυβέρνηση και από το ΤΑΙΠΕΔ. Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται αποφάσεις για την περιοχή μας και να ενημερωνόμαστε από τα ΜΜΕ. Στα θέματα των τοπικών κοινωνιών πρέπει να γίνεται διαβούλευση. Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι οι τοπικές κοινωνίες εκπροσωπούνται από το Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έκανε ξεχωριστή αναφορά στο έκτο σημείο κοινής συνεργασίας μεταξύ ΠΚΜ και Δήμου, που αφορά στη διεκδίκηση της ανεξαρτητοποίησης της αυτοδιοίκησης στην πράξη. «Άλλωστε το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες με την ψήφο τους στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν ξεκάθαρο. Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι ανεξάρτητη, γι’ αυτό σκοπεύουμε να ζητήσουμε από το νέο Υπουργό Εσωτερικών την οικονομική και θεσμική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης. Επιτέλους, ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση στην πράξη και όχι στα λόγια», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Έβδομο σημείο συνεργασίας μεταξύ ΠΚΜ και Δήμου Θεσσαλονίκης είναι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, η ενίσχυση του τουρισμού. «Στόχος μας είναι η ενίσχυση του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ Θεσσαλονίκης τόσο με τη διεύρυνση των μελών που τον απαρτίζουν από φορείς της περιοχής μας όσο και η οικονομική αυτοδυναμία του. Παράλληλα, θα συνεργαστούμε εποικοδομητικά και σε επίπεδο ευρωπαϊκών προγραμμάτων προκειμένου να προωθήσουμε τη Θεσσαλονίκη ως τουριστικό προορισμό city break», κατέληξε ο κ. Τζιτζικώστας.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης συνεχάρη τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για την επανεκλογή του και τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα της νίκης του στις εκλογές. «Θέλω κι εγώ να συγχαρώ τον Απόστολο, ο οποίος με την πολύ θαρραλέα στάση του απέδειξε αυτό που ανέφερε ως τελευταίο θέμα στη μεταξύ μας συνεργασίας, ότι δηλαδή η ψήφος του λαού είχε ένα ξεκάθαρο αυτοδιοικητικό μήνυμα στις πρόσφατες εκλογές. Η ψήφος των συμπολιτών μας μίλησε ξεκάθαρα για ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση», δήλωσε ο κ. Μπουτάρης. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στην προοπτική πενταετίας που έχει η κοινή συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων, η οποία θα επικεντρωθεί στην ανάδειξη ζητημάτων μείζονος αυτοδιοικητικής σημασίας, όπως είναι η καταπολέμηση της ανεργίας στην περιοχή και η αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ προς αυτή την κατεύθυνση.