Συνάντηση εργασίας είχε σήμερα το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας με τον Υπουργό Μακεδονίας- Θράκης Γιώργο Ορφανό στο γραφείο του τελευταίου στο Υπουργείο.
Όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, πρόκειται για την πρώτη επίσημη συνάντηση των δύο ανδρών μετά τις εκλογές και την ανάληψη των καθηκόντων από τον κ. Ορφανό, «έναν άνθρωπο που εκτιμώ ιδιαίτερα, έναν άνθρωπο που έχει αποδείξει και την ικανότητά του και την αποτελεσματικότητά του από όποιο πόστο κλήθηκε να υπηρετήσει τον τόπο του. Είναι ένας άνθρωπος που προσωπικά θεωρώ φίλο μου».

140626_Tzitzikostas_Orfanos_01Στην ατζέντα της συζήτησης κυριάρχησαν τα βασικά θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων των δύο φορέων και αφορούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Κεντρικής Μακεδονίας. «Με τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης συζητήσαμε και καθορίσαμε το πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης για το επόμενο διάστημα, με κυρίαρχα τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία της Κεντρικής Μακεδονίας. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε σε τομείς όπως ο τουρισμός, όπου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη επιτελέσει σημαντικό έργο, τόσο μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ όσο και ως φορέας. Στο εξής θα συνεργαστούμε και με τη Διεύθυνση Τουρισμού του Υπουργείου, όχι μόνο σε επίπεδο προσέλκυσης τουριστών, αλλά και σε επίπεδο απλών ζητημάτων, όπως είναι η εξοικονόμηση πόρων. Για παράδειγμα, δεν θα ξαναδείτε να υπάρχουν σε διεθνείς εκθέσεις στο εξωτερικό δύο περίπτερα, άλλο για το Υπουργείο και άλλο για την Περιφέρεια. Θα φροντίζουμε σε μία έκθεση το Υπουργείο να παίρνει τμήμα του περιπτέρου της Περιφέρειας και σε άλλη έκθεση η Περιφέρεια να παίρνει τμήμα του περιπτέρου του Υπουργείου. Στόχος μας είναι να εξοικονομήσουμε πόρους και ταυτόχρονα να προβάλλουμε με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο την περιοχή μας», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Αναφορικά με το μείζων ζήτημα που έχει προκύψει με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε
στον Υπουργό τη θέση της διοίκησης της ΠΚΜ «υπέρ της παραχώρησης του λιμένος, αλλά σε καμία περίπτωση υπέρ της πώλησης, όπως την προωθεί τώρα το ΤΑΙΠΕΔ».
140626_Tzitzikostas_Orfanos_02Παράλληλα, ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε υπ’ όψιν του κ. Ορφανού το ζήτημα που βρίσκεται στην επικαιρότητα και αφορά στα 30 εκατομμύρια ευρώ που αποφασίστηκε να μεταφερθούν χθες από τον ΟΛΘ στην κυβέρνηση με τη μορφή μερίσματος. «Ζήτησα από τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, και του ζήτησα να το μεταφέρει στους συναρμόδιους υπουργούς, να επιστραφούν άμεσα τα 30 εκατομμύρια ευρώ που μόλις χθες αποφασίστηκε να φύγουν από τον ΟΛΘ και να πάνε στην κεντρική κυβέρνηση ως μέρισμα. Ζητούμε αυτά τα 30 εκατομμύρια ευρώ να επιστρέψουν στην τοπική κοινωνία μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κάτι που είναι εφικτό νομικά, διότι πολύ απλά δεν είναι δυνατόν χρήματα που παράγονται σε έναν τόπο να πηγαίνουν σε έναν άλλον. Αυτά τα χρήματα πρέπει να χρησιμοποιηθούν εδώ, στη Θεσσαλονίκη, στην Κεντρική Μακεδονία, για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας», σημείωσε με έμφαση ο κ. Τζιτζικώστας.
Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τρίτο θέμα της συνάντησης ήταν η συνεργασία με το ΥΜΑΘ για το ζήτημα της Ζώνης Καινοτομίας. «Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια που δημιούργησε Αντιπεριφέρεια Καινοτομίας, η οποία θα συνεχίσει και στη νέα περίοδο διοίκησης. Σε συνεργασία με τη Ζώνη Καινοτομίας, που είναι στην αρμοδιότητα του ΥΜΑΘ, θα έχουμε μία πολύ στενή και εποικοδομητική συνεργασία στο αντικείμενο αυτό».
140626_Tzitzikostas_Orfanos_03Σχετικά με τα νέα επιχειρηματικά προγράμματα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Υπουργός Μακεδονίας- Θράκης συμφώνησαν να συνεργαστούν το επόμενο διάστημα με στόχο την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δράσεων, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους και κονδύλια.
Τέλος, στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε και το καίριο ζήτημα του Μετρό της Θεσσαλονίκης όπου, όπως επεσήμανε ο κ. Τζιτζικώστας, «έθεσα στον Υπουργό για άλλη μια φορά την άποψη της ΠΚΜ και της διοίκησής μας ότι πρέπει άμεσα να ξεμπλοκάρει το έργο του μετρό. Η ανοχή μας τελείωσε, η ανοχή των πολιτών τελείωσε. Καταστηματάρχες και επαγγελματίες έχουν καταστραφεί, πολίτες ταλαιπωρούνται καθημερινά από την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου αυτού. Ζητούμε άμεσα να μεταφερθεί η αρμοδιότητα διοίκησης του έργου του Μετρό από την Αττικό Μετρό στην Αθήνα στην Εγνατία Οδό στη Θεσσαλονίκη. Και, ενδεχομένως, η Αττικό Μετρό να κρατήσει ρόλο τεχνικού συμβούλου για τα αντικείμενα πέραν των βασικών εργασιών υποδομής του Μετρό».
«Η σημερινή συνάντηση σηματοδοτεί την αρχή για μια εποικοδομητική, σοβαρή και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης», κατέληξε ο κ. Τζιτζικώστας.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Ορφανός καλωσόρισε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα στην πρώτη επίσημη συνάντησή τους υπό τη νέα του θέση, κάνοντας λόγο «για μια συνάντηση ιδιαίτερα καρποφόρα», που καταδεικνύει «τη δυνατότητα ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και της Περιφέρειας». Ο κ. Ορφανός αναφέρθηκε επίσης στις «πολύ καλές ιδέες και στην άρτια προετοιμασία του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα στα θέματα που αφορούν στην κοινωνία της Κεντρικής Μακεδονίας» και τον ευχαρίστησε για την ανταπόκρισή του «στην πρόκληση της συστράτευσης σε ένα σύνολο ζητημάτων». Επίσης, ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης μίλησε για την «εξαιρετική προσωπική σχέση» του με τον κ. Τζιτζικώστα, τονίζοντας ότι αυτή «θα αξιοποιηθεί στην επίλυση προβλημάτων επ’ ωφελεία των συμπολιτών μας».
Ο κ. Ορφανός αναφέρθηκε εκτενώς στα πεδία κοινής συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που επικεντρώνονται στον τομέα του τουρισμού και στην «αναγκαιότητα να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και Θράκης ως τουριστικού προορισμού». Παράλληλα, ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της σύνδεσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό σταθμό, ένα έργο που, όπως τόνισε, «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της για το νέο ΕΣΠΑ, το ΣΕΣ».
Επίσης, ο κ. Ορφανός μίλησε για την κοινή συνεργασία του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε τομείς όπως η προστασία και η ανάδειξη του Θερμαϊκού Κόλπου και η αξιοποίηση όλου του εύρους του μέσα από τις προτάσεις των δύο φορέων για το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης. Ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης έκανε ξεχωριστή αναφορά και στην ανάγκη της βέλτιστης αξιοποίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και του αεροδρομίου «Μακεδονία», τα οποία πρέπει, όπως υπογράμμισε, «να αποκτήσουν τον πραγματικό τους ρόλο και να καταστήσουν τη Θεσσαλονίκη πύλη εισόδου του διαμετακομιστικό εμπορίου από την Άπω και τη Μέση Ανατολή και πύλη εξόδου προς την Ευρώπη». Τέλος, ο κ. Ορφανός αναφέρθηκε στη συμβολή της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού οδηγού για έξυπνα τηλέφωνα, που δρομολογεί το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, σε συνεργασία με την Εγνατία Οδό και την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, το οποίο αναμένεται να παρέχει χρήσιμες τουριστικές πληροφορίες σε όλους όσοι κινούνται κατά μήκος της Εγνατίας Οδού.