Σε τακτική συνάντηση εργασίας για τα διασυνοριακά αναπτυξιακά προγράμματα, που προωθούν συνεργασίες μεταξύ Περιφερειών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Π.Γ.Δ.Μ., συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας χθες στο Σαντάνσκι της Βουλγαρίας, συνοδευόμενος από κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη του Blagoevgrad Musa Palev, στελεχών του Υπουργείου Ανάπτυξης της Βουλγαρίας, του Δημάρχου Σαντάνσκι, Περιφερειαρχών και Αποκεντρωμένων Διοικητών από τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Π.Γ.Δ.Μ.
Στόχος της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων που αφορούν στη διασυνοριακή συνεργασία, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη των Περιφερειών που βρίσκονται κοντά στα σύνορα των συνεργαζόμενων χωρών, ενόψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου.

140619_O_Perifereiarchis_Ap_Tzitzikostas_se_synantisi_ergasias_gia_diasynoriaka_anaptyxiaka_programmata_stin_Voulgaria
«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παράλληλα με την προετοιμασία για το Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα για το ΣΕΣ 2014-2020, προετοιμαζόμαστε και για την υλοποίηση των διασυνοριακών προγραμμάτων με τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήσαμε χθες με τους εταίρους μας, σχετικά με τη δομή των διασυνοριακών προγραμμάτων για τη νέα προγραμματική περίοδο και τους τομείς στους οποίους θα δώσουμε προτεραιότητα. Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας στη διασυνοριακή περιοχή, η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάπτυξη των υποδομών και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής αποτελούν τους τέσσερις βασικούς τομείς στους οποίους θα κατευθυνθούν οι πόροι των νέων διασυνοριακών προγραμμάτων.
Είμαστε αποφασισμένοι να μη χάσουμε ούτε μία ημέρα στο σχεδιασμό του επόμενου ΕΣΠΑ, ούτε ένα ευρώ από τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια, ώστε να κάνουμε την Κεντρική Μακεδονία πρωταγωνίστρια της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.