τρεμΕίναι σημαντικό και για την Ελλάδα το ότι η  Βουλή της Ρουμανίας απέρριψε νομοσχέδιο (με 302 ψήφους κατά και μία υπέρ) που θα επέτρεπε στην καναδική εταιρεία Gabriel Resources να προχωρήσει το σχέδιό της για τη δημιουργία του μεγαλύτερου ορυχείου ανοικτής εξόρυξης κοιτασμάτων χρυσού της Ευρώπης, στην τοποθεσία Rosia Montana, θέτοντας το έργο σε αναμονή επ’ αόριστον. Το νομοσχέδιο, που είχε εγκριθεί αρχικά από την κεντροαριστερή κυβέρνηση, κατέβασε στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη τη χώρα, πέρυσι.

Την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται ότι οι καταστροφικές εργασίες της «Ελληνικός Χρυσός» στο βουνό Κάκκαβος συνεχίζονται χωρίς άδεια δόμησης! Τόσο η Πολεοδομία όσο και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης επέστρεψαν το φάκελο, δηλώνοντας ότι «η έκταση στην οποία αιτείστε την ανέγερση βιομηχανικών κτιρίων δεν έχει τις προϋποθέσεις των αρθ. 2 του ν 4067/2 και αρθ. 1 του π.δ./24-5-85 ώστε να μπορεί να σας χορηγηθεί παρέκκλιση, σύμφωνα με την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία». Είναι φανερό πια ότι το σύνολο των εργασιών στις Σκουριές γίνεται απ’ ευθείας με την κάλυψη στελεχών της κυβέρνησης, τη στιγμή που δεκάδες μέλη του κινήματος ενάντια στο χρυσό διώκονται, αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες..

Αλλά δεν είναι η μόνη κυβερνητική εμμονή σε μια καταφανώς καταστροφική μορφή «ανάπτυξης». Πέρα από την πρόσφατη αδειοδότηση ερευνητικών εργασιών για εξεύρεση κοιτασμάτων χρυσού στο Νομό Σερρών, συζητείται σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών αίτημα χορήγησης άδειας μεταλλευτικών ερευνών στην περιοχή της Στρύμης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων και περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας, Μιχάλης Τρεμόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Η ελληνική κυβέρνηση, αντί να παίρνει μαθήματα από το κοινοβούλιο της Ρουμανίας, που βρίσκεται ίσως σε χειρότερη οικονομική θέση από εμάς, σχετικά με την εξυπηρέτηση των πραγματικών μακροπρόθεσμων οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών συμφερόντων της χώρας, προτιμά να πιέζει με αντιδημοκρατικούς και αντιδεοντολογικούς τρόπους για το ξεπούλημα εκτεταμένων εκτάσεων της Β. Ελλάδας στα αρπακτικά εξορυκτικά συμφέροντα. Κάνουμε για μια ακόμη φορά έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει στάση και να πάψει να εξυπηρετεί τα εκβιαστικά σχέδια κύκλων που δεν τρέφουν κανένα ενδιαφέρον για την ελληνική κοινωνία και το περιβάλλον. Εκλέχτηκε για τον ακριβώς αντίθετο λόγο».