dimosio_ipa-620x3201-620x320

Η μείωση των φόρων και η τόνωση της ανταγωνιστικότητας είναι τα «κλειδιά» για να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τις προκλήσεις που έχει μπροστά της. Αυτό σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην ημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Λισαβόνα.

 

Παρόλο που το ΠΑΣΟΚ θέτει δημόσια θέμα επαναδιαπραγμάτευσης για το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, από την Πορτογαλία όπου βρισκόταν χθες για εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έκλεισε αυτό το ζήτημα με τη σιωπή του. Δεν αναφέρθηκε καθόλου στην ανάγκη αλλαγών σε ό,τι αφορά στην αναδιάρθρωση στο Δημόσιο και έδωσε έμφαση αποκλειστικά στο ζητούμενο μείωσης φόρων. Κυβερνητικές πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα θέσει στην τρόικα με την επάνοδό της στην Αθήνα το θεμα της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και τη «μονιμοποίηση» του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.

 

Σ” αυτό το πλαίσιο, επισημαίνοντας ότι «οι δημοκρατίες δεν μπορούν να επιζήσουν περικόπτοντας για πάντα μισθούς», ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η απάντηση στις προκλήσεις είναι οι επενδύσεις στην έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Αφού συνεχάρη στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία για το γεγονός ότι ξεπέρασαν την κρίση, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι σύντομα θα τα καταφέρει και η Ελλάδα.

 

Κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην Πορτογαλία. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την ανάγκη μείωσης φόρων προκειμένου η Ε.Ε. να καταστεί ανταγωνιστική, ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα εξέφρασε την ελπίδα ότι η κρίση σύντομα θα τελειώσει. Ειδικά για την Ελλάδα, σημείωσε ότι «ο πιο αντικειμενικός κριτής κάθε χώρας, οι διεθνείς αγορές, ήδη πιστοποιούν από που ξεκινήσαμε και που βρισκόμαστε σήμερα. Από την αβεβαιότητα και την αστάθεια, στη σταθερότητα και την ανάπτυξη!»