Η καλύτερη οργάνωση των μυδοκαλλιεργειών στο δυτικό Θερμαϊκό Κόλπο και κυρίως στις περιοχές Χαλάστρας – Κυμίνων, είναι ιδιαίτερης σημασίας για μια σημαντική παραγωγική δραστηριότητα, που εξαρτάται άμεσα από την καλή κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Περί το 80% της ελληνικής παραγωγής μυδιών εντοπίζεται εδώ και από αυτό, το 90% εξάγεται στο εξωτερικό.
Ωστόσο, τα προβλήματα στις αδειοδοτήσεις και οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες που αφορούν τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) συνεχίζουν να ταλανίζουν το συγκεκριμένο παραγωγικό κλάδο, ενισχύοντας ταυτόχρονα διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα. Πρόκειται για μια κατάσταση που «σέρνεται» κυριολεκτικά για δεκαετίες, καθώς υπάρχουν και σοβαρά ζητήματα πολιτικών εξαρτήσεων.
Είναι θετικό το ότι συστήθηκε πρόσφατα σχετική Επιτροπή στην Περιφέρεια και το ότι δεσμεύτηκε για αποτελέσματα έως τον Αύγουστο, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία των αδειοδοτήσεων. Ένα κρίσιμο ζήτημα ωστόσο, για το οποίο φαίνεται ότι δεν έχει γίνει κάποια πρόβλεψη, είναι η διαχείριση των κελυφών που απορρίπτονται ως άχρηστα.
«Το να αποτεθούν οι τεράστιες ποσότητες των κελυφών από τις μυδοκαλλιέργειες στο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης ή της Πιερίας ή να αποσταλούν για καύση είναι μη αποδεκτές λύσεις», δήλωσε ο περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Εναλλακτική λύση υπάρχει. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ανθρακικό ασβέστιο που περιέχουν, μπορεί να αξιοποιηθεί σε εναλλακτικές παραγωγικές διαδικασίες, όπως σε κατασκευαστικά υλικά, σε φαρμακευτικά σκευάσματα και ως πληρωτικό σε πολυμερή υλικά. Καλούμε την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και την Επιτροπή που συστήθηκε να το λάβει υπόψη της, όπως και τη γενικότερη περιβαλλοντική διάσταση της καλύτερης οργάνωσης των ΠΟΑΥ, καθώς πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι υπόλοιπες πηγές ρύπανσης αυτών των δραστηριοτήτων, όπως π.χ. η απόρριψη στο θαλάσσιο περιβάλλον των πλαστικών διχτυών που χρησιμοποιούνται στη στερέωση των αποικιών ή οι πλαστικές σημαδούρες».