«Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΙΣ 52 ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ, ΠΡΟΧΕΙΡΗ ΚΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΒΑΣΙΜΗ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΑΜΕΣΑ.»

απ τζιτζι

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απόφαση της κυβέρνησης να λειτουργούν οι εμπορικές επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη και τις 52 Κυριακές το χρόνο:
«Η απόφαση της κυβέρνησης να λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη και τις 52 Κυριακές το χρόνο είναι αυθαίρετη, πρόχειρη και εντελώς αβάσιμη. Για ακόμα μία φορά, μετά και την πρόσφατη κατάργηση της αργίας του Αγίου Πνεύματος, η κυβέρνηση αντί για τον γόνιμο διάλογο και τη συνεννόηση, επέλεξε την τακτική του αιφνιδιασμού, όταν μάλιστα έχουν προηγηθεί ήδη οι αποφάσεις των Αντιπεριφερειαρχών για το άνοιγμα των καταστημάτων συγκεκριμένες Κυριακές, με βάση τον πρόσφατο νόμο που ισχύει μέχρι και σήμερα και με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας. Με τη νέα αυτή απόφαση η κυβέρνηση ακυρώνει προγενέστερες αποφάσεις που η ίδια έλαβε, γεγονός που καταδεικνύει την προχειρότητα με την οποία λαμβάνονται. Είναι πραγματικά αδιανόητο και το έχω τονίσει κατ’ επανάληψη το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιμένει πεισματικά να λαμβάνει σε κεντρικό επίπεδο και χωρίς καμία ουσιαστική προετοιμασία, αποφάσεις που σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο, λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο, κατόπιν συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των τοπικών φορέων. Οι φορείς, τα επιμελητήρια, οι εμπορικοί σύλλογοι, ο επαγγελματικός κόσμος, οι εργαζόμενοι και ολόκληρη η τοπική κοινωνία ζητούμε από τη κυβέρνηση να σεβαστεί και να αποδεχθεί επιτέλους, το γεγονός ότι εμείς γνωρίζουμε καλύτερα τις ανάγκες και τις προτεραιότητες του τόπου μας. Άλλωστε, όπως αποδεικνύεται και από τις έρευνες και τα επίσημα στοιχεία, το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και τις 52 Κυριακές το χρόνο, όχι απλώς δεν θα βοηθήσει, αλλά θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις επιχειρήσεις και την τοπική μας οικονομία. Ζητούμε λοιπόν, έστω και τώρα και πάντως πριν να είναι πολύ αργά, από την κυβέρνηση να ακούσει τις τεκμηριωμένες θέσεις όλων των τοπικών φορέων, όπως οφείλει, να αποσύρει τη συγκεκριμένη απόφαση και να μας επιτρέψει να ρυθμίζουμε σε τοπικό επίπεδο τα τοπικά μας ζητήματα».