Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θεόδωρο Θεοδωρίδη και ξενάγηση στον φυσικό και πολιτισμικό πλούτο της Πέλλας

DSC_0583

Επίσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας πραγματοποίησαν την Τετάρτη (16/7), εκπρόσωποι της ελληνικής ομογένειας, καθηγητές και φοιτητές που συμμετέχουν στο πρωτοποριακό Πρόγραμμα Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Charles Darwin της Βόρειας Αυστραλίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Πέλλα, για έκτη συνεχή χρονιά, συναντήθηκαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Αναπτυξιακού Σχεδιασμού – Προγραμματισμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη ο οποίος τους υποδέχθηκε στο γραφείο του στο Διοικητήριο. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα του 5ου ορόφου όπου παρουσιάστηκε η φυσική και πολιτισμική κληρονομιά της Πέλλας και η προοπτική συνεργασίας σε τομείς όπως η εκπαίδευση, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι οικονομικές-εμπορικές συναλλαγές και οι επενδύσεις.

DSC_0593Στη σύσκεψη ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεοδωρίδης ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και με την ευκαιρία αναφέρθηκε και στις σημαντικές επαφές και συνομιλίες που είχε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Αυστραλία. Ειδικότερα, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Hellenic Macedonian Association κ. Στράτο Πούλο, την κα. Αγγελική Πούλου, μέλος του Hellenic Macedonian Association και συνεργάτη του Πανεπιστημίου Charles Darwin, τον Καθηγητή Γεώργιο Φραζή, συντονιστή του Προγράμματος, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Darwin κ. Γιάννη Νικολάκη και την κα. Lilliane Gomatos, Προέδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Ελληνικού Φεστιβάλ, για τον καταλυτικό και εποικοδομητικό ρόλο που είχαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Αυστραλία. Επίσης, στάθηκε ιδιαίτερα στη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και στην πολύτιμη συνεισφορά τους για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Επιπλέον εξήρε το έργο του Hellenic Macedonian Association και της Ελληνικής Ομογένειας στην Βόρεια Αυστραλία, κάτι που επισημάνθηκε από όλες τις αρχές και τους φορείς με τους οποίους συναντήθηκε ο κ. Θεοδωρίδης στο Darwin.

DSC_0610Επίσης, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στη διημερίδα που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο Darwin με θέμα την Ελληνική Γλώσσα και στην πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει για τη δημιουργία μίας έδρας ελληνικών στο Πανεπιστήμιο Darwin με τη στήριξη πολλών φορέων από την Ελλάδα και την Αυστραλία.

Η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη καλωσόρισε την αποστολή και τόνισε ότι οι συμμετέχοντες είναι οι «καλύτερες πρεσβευτές της πατρίδας μας και του πολιτισμού μας». Με την ευκαιρία ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους για τις πολιτιστικές δράσεις της Περιφέρειας και την σύνδεση του τοπικού πολιτισμού με τον τουρισμό.

Ο ειδικός συνεργάτης του Αντιπεριφερειάρχη, Μηχανικός της Ανάπτυξης κ. Ανέστης Παπαδάκης, παρουσίασε αποτελέσματα ερευνών για την ελληνική γλώσσα, την τεκμηρίωση της μακραίωνης ιστορίας της και μίλησε για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και λειτουργίες της στην προσέγγιση και κατανόηση του φυσικού κόσμου.

DSC_0629Ο καθηγητής Γιώργος Φραζής αναφέρθηκε στο μεταπτυχιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μέσω του οποίου ήρθαν στην Ελλάδα οι Αυστραλοί φοιτητές και στον βιωματικό τρόπο με τον οποίο έρχονται σε επαφή με την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ο κ. Φραζής αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν για την υποστήριξη των γλωσσικών αναγκών στα ελληνικά στην Αυστραλία καθώς δεν υπάρχουν πολλοί δάσκαλοι, τόνισε την σημασία που έχει η υποστήριξη δράσεων και προγραμμάτων για την ελληνική γλώσσα και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας για τη συνεργασία και την υποστήριξή του σε όλες τις δράσεις και πρωτοβουλίες μαζί με την ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας.

Ο Πρόεδρος του Hellenic Macedonian Association κ. Στράτος Πούλος δώρισε συμβολικά στον κ. Θεοδωρίδη ένα έργο ιθαγενών της Αυστραλίας ενώ ο κ. Αντιπεριφερειάρχης με τη σειρά του προσέφερε στην αποστολή το τουριστικό-πολιτιστικό Λεύκωμα και έναν σύγχρονο χάρτη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Μετά το τέλος της σύσκεψης η αποστολή επισκέφθηκε τη λίμνη Βεγορίτιδα, ξεναγήθηκε στους Καταρράκτες ενώ, νωρίτερα οι καθηγητές και οι φοιτητές είδαν από κοντά το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και τον Αρχαιολογικό Χώρο της Πέλλας.