Σχετικά με την πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
kayswnas«Ο καύσωνας είναι ένα εποχιακό φαινόμενο που εμφανίζεται κατά τους θερινούς μήνες. Χαρακτηρίζεται από υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες σε σχέση και με άλλους ατμοσφαιρικούς παράγοντες όπως η υψηλή υγρασία ,η άπνοια, η ρύπανση κλπ μπορούν να προκαλέσουν στον ανθρώπινο οργανισμό διάφορες διαταραχές ποικίλης βαρύτητας. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται και διατηρεί σχετικά σταθερή την θερμοκρασία του αλλά μέχρι ενός ορίου πέρα από το οποίο δεν μπορεί να αντιδράσει και έτσι εμφανίζονται διάφορες διαταραχές από την απλή θερμική εξάντληση μέχρι την θερμοπληξία. Το φαινόμενο του καύσωνα και των υψηλών θερμοκρασιών είναι εντονότερο στις μεγάλες πόλεις ,εξ αιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δίνει τις παρακάτω οδηγίες ως μέτρα προστασίας για την προστασία των πολιτών από τις βλαπτικές συνέπειες των υψηλών θερμοκρασιών και του καύσωνα:
Γενικές οδηγίες:
1. Αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη.
2. Να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
3. Ελαφρό ντύσιμο με ανοιχτόχρωμα και άνετα ρούχα ώστε να αερίζεται το σώμα.
4. Επιβάλλεται η χρήση του καπέλου όπως και τα μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά ηλίου.
5. Αποφεύγεται η βαριά σωματική εργασία , η εργασία σε ιδιαίτερα θερμούς χώρους με άπνοια και υγρασία, το τρέξιμο και η βάδιση για πολλή ώρα
6. Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει μικρά γεύματα με λίγες θερμίδες, κυρίως λαχανικά και φρούτα. Να προσλαμβάνονται άφθονα υγρά (νερό, χυμοί φρούτων) και να περιορίζονται σημαντικά οι λιπαρές τροφές. Σε περίπτωση μεγάλης εφίδρωσης συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να περιοριστούν οι απώλειες των υγρών από το σώμα. Απαγορεύεται το αλκοόλ.
7. Αποφεύγονται τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ιδιαίτερα αν αυτά δεν κλιματίζονται.
8. Πολλά χλιαρά ντους στην διάρκεια της ημέρας.
9. Τέλος αποφεύγονται οι χωρίς σοβαρό λόγο μετακινήσεις κατά τις θερμές ώρες 12 μ.μ. – 4μμ.
10. Οι χώροι εργασίας θα πρέπει να διαθέτουν κλιματισμό, καθώς και τα ιδρύματα που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ως ομάδες υψηλού κινδύνου θεωρούνται τα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας από το αναπνευστικό, καρδιαγγειακό, οι διαβητικοί, οι νεφροπαθείς κ.λ.π, τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, τα βρέφη και τα παιδιά».