Συνάντηση εργασίας για την εξέταση της πορείας υλοποίησης του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG που υλοποιείται από την Π.Ε. Πέλλας σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Πέλλας, το Δήμο Θέρμης και το Δήμο Γευγελής πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Έδεσσα, στο Διοικητήριο.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν τα στελέχη της Ειδικής Διαχειριστικής Αρχής και της Ειδικής Γραμματείας αντίστοιχα κκ. Αθανασία Σουλιωτάκη και Ελευθερία Βότσαρη, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Μπιμπίτσος, το στέλεχος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας και συνεργάτης του κ. Αντιπεριφερειάρχη κ. Στέφανος Αργυράκης, τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων κκ. Λάζαρος Καραπαναγιωτίδης και Χρήστος Οικονόμου και ο Χρήστος Δημητριάδης από την Αναπτυξιακή Πέλλας. Τα συγκεκριμένα στελέχη συνεργάζονται για την άρτια υλοποίηση του προγράμματος σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.

INTERREG-MELETES

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν λεπτομερώς οι δράσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα και η πορεία υλοποίησής τους ώστε το έργο να ολοκληρωθεί έγκαιρα και σύμφωνα με τις αυξημένες απαιτήσεις τήρησης των διαδικασιών διαφάνειας που προβλέπονται από τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς κανονισμούς. Ο πλήρης τίτλος του έργου είναι “Developing River Basin Sustainable Management Mechanisms (mainly by infrastructures’ restoration) as Precautionary Measures Against Intensive Torrential Phenomena” και εντάσσεται στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας ΙΡΑ «Ελλάδα – πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας 2007-2013»,

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας υλοποιεί δύο δράσεις. Η πρώτη έχει ήδη ολοκληρωθεί και αφορά τη δημιουργία μίας Γεωγραφικής Βάσης Δεδομένων για την παρακολούθηση και λήψη αποφάσεων που αφορούν κινδύνους από πλημμύρες στη διασυνοριακή περιοχή της Πέλλας. Η δεύτερη δράση αφορά την υλοποίηση τεχνικών μελετών για την αποτύπωση των χειμάρρων στη διασυνοριακή περιοχή και των απαραίτητων έργων διευθέτησης και ελαχιστοποίησης του κινδύνου για εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, σε δήλωσή του για το συγκεκριμένο έργο αναφέρει: «Μέσω της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG υλοποιούμε τις απαραίτητες τεχνικές μελέτες που είναι προϋπόθεση για την κατασκευή έργων ορεινής υδρονομίας, τα οποία είναι συνάμα αναγκαία για την προστασία της ευρύτερης πεδινής περιοχής της Αλμωπίας και της ευρύτερης περιοχής της Σκύδρας. Τα έργα αυτά θα υλοποιηθούν με βασική προϋπόθεση την μελετητική ωριμότητα που θα προκύψει μέσω της χρηματοδότησης που έχει εξασφαλιστεί από το πρόγραμμα. Επιπλέον, επεξεργαζόμαστε νέες προτάσεις τις οποίες θα καταθέσουμε με το ξεκίνημα της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 οι οποίες αφορούν την αντιπλημμυρική θωράκιση και την περιβαλλοντική προστασία της Αλμωπίας και της Πέλλας γενικότερα».