Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ως νίκη των πολιτών την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας, με την οποία έκανε δεκτή την αίτηση της Ένωση Πολιτών για το Νερό της Θεσσαλονίκης για παροχή στοιχείων από το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο την απέκλεισε από το διαγωνισμό πώλησης της ΕΥΑΘ. Και έτσι, τώρα, ανοίγει ο δρόμος για προσφυγή στα δικαστήρια και την ακύρωση των διαδικασιών.
Όπως είναι γνωστό, στο κάλεσμα του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 51% της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε. (Ε.Υ.Α.Θ.) είχε ανταποκριθεί και η Ένωση Κοινωνικών και Συνεταιριστικών Εταιριών Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (Ένωση Πολιτών για το Νερό), με στόχο την ανάληψη της ευθύνης διαχείρισης του νερού στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση αυτού του κοινωνικού και φυσικού αγαθού.
Η Ένωση, έχοντας και την υποστήριξη Δήμων, ευρωπαϊκών φορέων, περιβαλλοντικών, κοινωνικών οργανώσεων και του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ, κατέθεσε πρόταση με όλα τα απαιτούμενα έγγραφα. Όμως η απάντηση του ΤΑΙΠΕΔ ήταν μία ενημέρωση ότι η ένωση δεν πληροί τις προϋποθέσεις, χωρίς περεταίρω διευκρινήσεις. Ακολούθησαν νόμιμες ενστάσεις και διοικητικές διαμαρτυρίες, όμως το ΤΑΙΠΕΔ δεν ανταποκρίθηκε, επικαλούμενο το νομικό του χαρακτήρα ως ανώνυμη εταιρία με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια!
Η Ένωση κατέφυγε στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων για επίδειξη εγγράφων, ζητώντας την παροχή πρακτικών, εισηγήσεων, φακέλων, αποφάσεων, έγγραφων και των απαντήσεων με συμπληρωματικές διευκρινήσεις και από τους άλλους ενδιαφερόμενους.
Μετά την εκδίκαση της υπόθεσης και πριν από την έκδοση σχετικής απόφασης, το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εξέδωσε μια απόφαση που υποχρεώνει τις οποιασδήποτε μορφής ιδιωτικές επιχειρήσεις να αποδίδουν τα αιτούμενα από τους πολίτες έγγραφα, εφόσον το επιχειρηματικό της αντικείμενο αφορά δημόσιο κοινωνικό αγαθό.
Η τελική απόφαση του Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας, με αριθ.7367/2014, έκανε δεκτή την αίτηση της Ένωσης και η νίκη αυτή επιτρέπει πλέον:
– τον έλεγχο της νομιμότητας και σκοπιμότητας των διαδικασιών
– τον έλεγχο της νομιμότητας της απόρριψης της συμμετοχής της Ένωσης στις διαδικασίες
– την προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια για ακύρωση των γενόμενων διαδικασιών, έχοντας υπόψη την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ
– και την απόδοση των όποιων ευθυνών σε φυσικά πρόσωπα στην περίπτωση που δεν εκτέλεσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με το νόμο.
Σχετικά με την απόφαση, η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Μαρία Πετεινάκη δήλωσε: «Η απόφαση είναι μία μικρή νίκη για την κοινωνία των πολιτών που μπορεί να δώσει ελπίδες και να εντατικοποιήσει τον αγώνα απέναντι στο ξεπούλημα των κοινών αγαθών. Το ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορεί να δρα χωρίς κανέναν έλεγχο, σε βάρος των πολιτών, σε βάρος του περιβάλλοντος. Η Δικαιοσύνη, όταν αφήνεται να λειτουργεί σωστά, αποτελεί σημαντικό όπλο απέναντι στην αυθαιρεσία του κράτους και των οργανισμών του. Είναι απαραίτητη η επέμβαση της αυτοδιοίκησης και σε νομικό επίπεδο απέναντι στο ΤΑΙΠΕΔ, όπως και δράσεις αντίστοιχες με την Ένωση της Θεσσαλονίκης, που πρέπει να γίνουν και στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Απέναντι στην ιδιωτικοποίηση, οι πολίτες μπορούν να απαντήσουν και με μαζικούς κοινωνικούς συνεταιρισμούς, που αναλαμβάνουν να διαχειριστούν συλλογικά και με διαφάνεια τα κοινά αγαθά».