Tη στιγμή που το ελληνικό κράτος είναι ήδη καταδικασμένο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση του Σάββα Ξηρού και πληρώνει χρηματικό πρόστιμο για ηθική βλάβη που προκλήθηκε λόγω της ανεπαρκούς φροντίδας που επέδειξε στα σοβαρά προβλήματα υγείας του, προωθείται η δημιουργία των φυλακών τύπου Γ, που θα οδηγήσουν νομοτελειακά σε επιδείνωση των συνθηκών κράτησης και κλιμάκωση της καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

φυλακές

Οι «φυλακές μέσα στις φυλακές» εγκαινιάζουν και επισήμως την αναστολή κεκτημένων δικαιωμάτων των κρατουμένων, όπως αυτό της άδειας, της εργασίας μέσα στη φυλακή, των επισκεπτηρίων -που αποτελούν τη μοναδική επαφή των κρατουμένων  με τον έξω κόσμο- καθώς και κάθε ευεργετικού μέτρου για τη μείωση της ποινής, ενώ ταυτόχρονα θεσμοθετείται ο “χαφιεδισμός” και η απομόνωση. Η παραμονή τους σε αυτές τις συνθήκες, μάλιστα, θα φθάνει τουλάχιστον στα πέντε χρόνια, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ψυχική και σωματική τους υγεία. Οι κρατούμενοι που θα οδηγούνται στις φυλακές στην ουσία θα κρίνονται βάση ποινής και αδικήματος και όχι εξατομικευμένα. Περνάμε από ένα μοντέλο σωφρονισμού σε ένα μοντέλο πλήρης ψυχολογικής και σωματικής εξόντωσης με μία ακραία εκδικητική λογική. Κεκτημένα του ελληνικού δικαιικού συστήματος, όπως το τεκμήριο της αθωότητας και οι αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας της ποινής, τίθενται για μία ακόμη φορά στο “εκτελεστικό απόσπασμα“.

Η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Μαρία Πετεινάκη χαρακτηριστικά δηλώνει:

«Το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα νοσεί. Οι εξοντωτικές ποινές, η μεγάλη διάρκεια της προσωρινής κράτησης, ο εγκλεισμός μεγάλου αριθμού ατόμων για μικρο-παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, ο υπερπληθυσμός στις φυλακές και οι συνέπειές του (συνωστισμός στα κελιά, άθλιες συνθήκες υγιεινής), η -τουλάχιστον- πλημμελής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η κακομεταχείριση και η απουσία ενασχόλησης, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα στις φυλακές και αποτελούν βάναυση προσβολή στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Σε αντίθεση με όσα προωθούνται, εμείς προτείνουμε:

  • Την αποσυμφόρηση των φυλακών.
  • Την εφαρμογή εναλλακτικών μορφών έκτισης ποινής όπως η ημιελεύθερη διαβίωση, η τμηματική έκτιση και η πλήρης εφαρμογή της κοινωφελούς εργασίας.
  • Την πλήρη αλλαγή της πολιτικής για τα ναρκωτικά που υποστηρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια, με την εφαρμογή μοντέλων όπως της Ολλανδίας, όπου οι τοξικοεξαρτημένοι θεωρούνται πάσχοντες και τους δίνεται δωρεάν η δόση τους σε χώρους ελεγχόμενους. Όχι μόνο μειώνεται η εγκληματικότητα ραγδαία αλλά και ο αριθμός των χρηστών.
  • Τον άμεσο έλεγχο και την επιβολή ποινών στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους που χρησιμοποιούν μεθόδους βασανισμού.
  • Την κατάργηση της απομόνωσης ως μέσο τιμωρίας.
  • Τη βελτίωση των  συνθηκών υγιεινής και την παροχή επαρκούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
  • Την ενίσχυση και επέκταση του σημαντικού θεσμού των αδειών.

Η κοινωνική ειρήνη επιτυγχάνεται μόνο με τον απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και κάθε υπονόμευσή τους αποτελεί ρήγμα στα θεμέλια της ίδιας της Δημοκρατίας».

Θεματική Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων