aftok-620x3201-620x320

Με εγκύκλιο προς τις Διευθύνσεις Μεταφορών των Περιφερειών, καλούνται οι υπηρεσίες να προχωρήσουν στην ενημέρωση των αδειών κυκλοφορίας αναγράφοντας σε αυτές και το έτος πρώτης κυκλοφορίας των οχημάτων σε χώρες της ΕΕ ή σε χώρες της Ε.Ο.Χ.

Το θέμα, το οποίο ανέδειξε με χθεσινό δημοσίευμά του το Euro2day.gr, δημιουργήθηκε από την άγνοια νόμου, που υπήρχε, καθώς φαίνεται στις εφορίες που επέμειναν να υπολογίζουν το φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τα οχήματα με κυβισμό άνω των 1929 κυβικών, ακόμη και αν αυτά έχουν ηλικία πάνω από 10 έτη από τη χρονιά που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά.

Ο πρόσφατος νόμος, που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Απριλίου, ορίζει ότι πλέον για τον καθορισμό υπολογισμού της ηλικίας των ΙΧ που εισήχθησαν μεταχειρισμένα λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος πρώτης κυκλοφορίας του οχήματος σε χώρα της ΕΕ ή της ΕΟΧ και όχι το πότε αυτό κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Στην ανακοίνωση του υφυπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ σημειώνεται, «μέχρι σήμερα, η παλαιότητα για τον υπολογισμό του τεκμηρίου διαβίωσης για επιβατικά αυτοκίνητα, καθώς και η μη καταβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα αυτοκίνητα με κυβισμό πάνω από τα 1929 κυβικά, υπολογιζόταν, βάσει του αναγραφόμενου επί της άδειας κυκλοφορίας έτους πρώτης κυκλοφορίας στην Ελλάδα, ανεξάρτητα εάν το αυτοκίνητο αυτό είχε κυκλοφορήσει και σε κοινοτικές χώρες ή χώρες Ε.Ο.Χ..

Μετά από παρέμβαση του υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Παπαδόπουλου, προς το υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με την αναγκαιότητα υπολογισμού των τεκμηρίων των επιβατικών αυτοκινήτων, βάσει του έτους πρώτης κυκλοφορίας επιβατικού αυτοκινήτου στην Ελλάδα ή σε κοινοτική χώρα ή χώρα Ε.Ο.Χ., λαμβάνεται πλέον αυτό ως έτος υπολογισμού των τεκμηρίων ή τεκμηρίων πολυτελούς διαβίωσης.

Επειδή περιήλθαν σε γνώση μας ότι ορισμένες Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών αρνούνται την αναγραφή επί του εντύπου της αδείας κυκλοφορίας και του έτους της πρώτης κυκλοφορίας των επιβατικών αυτοκινήτων, επισημάνθηκε στις υπηρεσίες αυτές, η υποχρέωση αναγραφής σε ειδικό πεδίο επί του εντύπου της άδειας κυκλοφορίας και του έτους πρώτης κυκλοφορίας του αυτοκινήτου στις κοινοτικές χώρες και σε χώρες της Ε.Ο.Χ. (εάν αυτό είχε εισαχθεί σαν μεταχειρισμένο), καθώς και ο τρόπος εξεύρεσης του έτους αυτού (φάκελος αυτοκινήτου, ξένη άδεια κυκλοφορίας, βεβαίωση από επίσημη αντιπροσωπεία, κλπ).

Στην ίδια εγκύκλιό του, επίσης, γίνεται και ειδική μνεία ακόμη και για τα προερχόμενα επιβατικά αυτοκίνητα από τον Ο.Δ.Δ.Υ.».

Πηγή: euro2day.gr