Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: «Η πολυεπίπεδη συνεργασία μας με την Ελληνική Ομογένεια της Αυστραλίας γίνεται πραγματικότητα»

1Σύμφωνο εκπαιδευτικής συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Πανεπιστημίου Charles Darwin, που εδρεύει στην Βόρεια Αυστραλία περιοχή με μεγάλο πληθυσμό ελλήνων ομογενών, υπογράφηκε την Τρίτη, 15/7, στο γραφείο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, το σύμφωνο που έχει την έγκριση των δύο Συγκλήτων, υπογράφηκε από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Καθηγητή Ιωάννη Χατζηδημητρίου και τον Καθηγητή Martin Jarvis που εκπροσώπησε τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Charles Darwin, Καθηγητή Simon Maddocks. Το σύμφωνο περιλαμβάνει μεγάλο εύρος πεδίων συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης και της έρευνας, όπως ανταλλαγές εκπαιδευτικού προσωπικού και φοιτητών, κοινή επίβλεψη διδακτορικών διατριβών, κοινά ερευνητικά έργα, οργάνωση μεταπτυχιακών προγραμμάτων, σεμιναρίων, συνεδρίων, συμποσίων, συνεργασία με τρίτους φορείς σε χρηματοδοτούμενες εκπαιδευτικές δράσεις, κ.ά. Πρόκειται για το επιστέγασμα μίας σειράς διαβουλεύσεων που ξεκίνησαν με τη συμβολή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη, ο οποίος υποστηρίζει τις δράσεις του Πανεπιστημίου Charles Darwin για τη διάδοση της Ελληνικής γλώσσας και βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με την ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας η οποία, επίσης, συμμετέχει σε δράσεις που ενισχύουν το κλίμα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας.

2Στην υπογραφή του Μνημονίου, εκτός από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Αναπτυξιακού Σχεδιασμού – Προγραμματισμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη, ήταν παρόν ο Πρόεδρος της Hellenic Macedonian Association κ. Στράτος Πούλος, η κα. Αγγελική Πούλου, Στέλεχος του Πανεπιστημίου Charles Darwin, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Darwin κ. Γιάννης Νικολάκης και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Charles Darwin Δρ. Γεώργιος Φραζής. Ενδεικτικοί τομείς της συνεργασίας των πανεπιστημίων είναι η ελληνική γλώσσα, οι μουσικές επιστήμες, τα τουριστικά επαγγέλματα, με ιδιαίτερη έμφαση στις νέες τεχνολογίες, τους νέους επιστήμονες και την καινοτομία.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Αυστραλία, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας είχε συζητήσει διεξοδικά την προοπτική των εκπαιδευτικών συνεργασιών με τον αρμόδιο Υπουργό Εκπαίδευσης Peter Chandler, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Simmon Maddocks, ανώτατα στελέχη της Κυβέρνησης της Βόρειας Επικράτειας και τοπικούς αξιωματούχους. Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης, «η υπογραφή του Μνημονίου είναι το επιστέγασμα μίας προσπάθειας την οποία είδαν θετικά πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι και την στήριξαν με δύναμη ψυχής. Εγκαινιάζει μία ‘’γέφυρα’’ συνεργασίας Ελλάδας και Αυστραλίας. Ευχή και επιθυμία όλων είναι να ακολουθήσουν κι άλλες παρόμοιες συνεργασίες, σε άλλους τομείς οι οποίοι έχουν καλές προοπτικές ανάπτυξης όπως ο τουρισμός, το εμπόριο ποιοτικών προϊόντων και οι επενδύσεις. Οι Πανεπιστημιακές Κοινότητες είναι πάντοτε πρωτοπόρες, ανοικτές στις «προκλήσεις» και καινοτομούν. Εξάλλου, η καινοτομία είναι η βασική στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με αμοιβαία οφέλη και συνέργειες για τους στρατηγικούς εταίρους».

Μετά από συναντήσεις που είχε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης στο Darwin, το Σεπτέμβριο του 2015 αναμένεται επίσκεψη μεγάλης αντιπροσωπείας από την Κυβέρνηση της Βόρειας Επικράτειας και επιχειρηματίες του Darwin για συζήτηση συμπράξεων και συνεργασιών σε τομείς παραγωγικών επενδύσεων στην Πέλλα και το Darwin.

3