Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ερωτηθείς σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργεί το εμπάργκο της Ρωσίας στην χώρα μας προέβη στην παρακάτω δήλωση:

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδ ης-2014-1«Παρακολουθούμε με ανησυχία την εμφάνιση ψυχροπολεμικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη. Οι επιπτώσεις τους στον τόπο μας αυτή την περίοδο της κρίσης, της ύφεσης και της ανεργίας ακυρώνουν πολλές προσπάθειες ανάταξης και εξόδου από την κρίση.

Σήμερα, πριν απ’ όλα, οι σκέψεις μας και οι ενέργειές μας πρέπει να κατατείνουν στη στήριξη των αγροτών, των παραγωγών, των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων που εμπλέκονται στην παραγωγή και στο εμπόριο της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού, οι οποίοι πλήττονται άμεσα και σκληρά.

Να καταμετρηθούν οι ζημιές και να πληρωθούν οι δικαιούχοι. Ειδικά για τα φρούτα και τα λαχανικά να προβλεφθεί διαλογή, συγκέντρωση και διανομή στους αδύναμους συμπολίτες μας. Τόσο για την παραγωγή που έφυγε και γυρίζει όσο και σε εκείνη που αναμένεται να παραχθεί απαιτείται συνολική πρόβλεψη για την περίοδο ισχύος των περιορισμών.

Από αύριο πρέπει να τεθούν σε άμεσες κινητοποιήσεις κράτος και φορείς ώστε να διερευνηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις αναζήτησης εναλλακτικών εξαγωγικών κατευθύνσεων αλλά και στροφή σε λιγότερο ευαίσθητες σε γεωπολιτικούς κινδύνους αγροτικές και τουριστικές δραστηριότητες.

Παράλληλα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Τραπεζικού Συστήματος για την άμεση χρηματοπιστωτική στήριξη των απαιτουμένων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Σήμερα προέχει να στηριχθεί η τοπική και η περιφερειακή μας οικονομία και να προστατευθούν οι παραγωγοί, επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που πλήττονται».