Το σημάδεμα στην αρχαιότητα λεγόταν «στίξη» (χτύπημα) ή «κατάστιξη» και η πράξη στιγματισμός. Το σημάδεμα του σώματος λεγόταν δερματοστιξία.

Η λέξη όμως που χρησιμοποιείται ευρέως είναι η λέξη τατουάζ και από την οποία είναι γνωστή η όλη διαδικασία.

Η λέξη «Τατουάζ» προέρχεται από τη λέξη…
«Tattoo», όρος που βρίσκεται στη πρώτη δεκάδα των αναζητήσεων στο διαδίκτυο από το 1999! Η λέξη «Tattoo» είναι παράφραση της λέξης Tattawing των Μαορί (Νέα Ζηλανδία).

IF

Για να μην τα πολυλογούμε με τα ιστορικά επισκεφτήκαμε το νέο κατάστημα στην Έδεσσα με μια ομάδα ατόμων που έβλεπε ότι για να «χτυπήσει» κάποιος-κάποια ένα tattoo έπρεπε να οδεύσει μέχρι τη Θεσσαλονίκη ή κάποιο άλλο μεγάλο αστικό κέντρο όπου υπάρχουν επαγγελματίες… Άλλωτε έρχονταν ειδικοί εδώ σε σπίτια για να κάνουν δουλειά… Σε έναν πανέμορφο και οικείο περιβάλλον πλέον εντός της πόλης μας, με όλα τα εχέγγυα και πολύ εξυπηρετικούς ανθρώπους μπορείτε να το επισκέπτεστε και να δείτε από κοντά σχέδια ή να πάρετε απλώς πληροφορίες. Εμείς ως αδαείς ρωτήσαμε μερικά πράγματα για όσους-όσες δεν γνωρίζουν πως, που, πότε, με ποιον τρόπο χτυπάται ένα tattoo, σήμερα Τετάρτη 6 Αυγούστου τελευταία ημέρα (λόγω διακοπών μιας εβδομάδος).

1Τ.Δ. : Βρισκόμαστε με τον Σταύρο Μπογδάνη στο καλλιτεχνικό κατάστημα Jam Tattoo studio στην οδό Αρχιερέως Νικοδήμου 9 στην Έδεσσα. Σταύρο τι υλικά χρησιμοποιούνται για να υπάρξει στίξη πάνω στο δέρμα; (χαμόγελα)

Σταύρος Μπογδάνης : Χρησιμοποιούνται πάντοτε υποαλλεργικά προϊόντα και όλες οι μελάνες είναι ελεγμένες. Χρησιμοποιούμε πάντα τα καλύτερα ποιοτικά μελάνια.

Τ.Δ. : Πόσο μπορεί να πονέσει κάποιος-α από το κέντημα αυτό πάνω στο δέρμα;

Σ.Μ. : Είναι πολύ συγκεκριμένα τα σημεία που μπορεί να πονέσει κάποιος σε γενικές γραμμές δεν πονάει καθόλου. Συνήθως ο πόνος έρχεται όταν χτυπάει κάποιος-α tattoo στα πλευρά αλλά ο πόνος κι εκεί είναι υποφερτός σα να αισθάνεσαι ένα τσίμπημα.

2Τ.Δ. : Πόσες μέρες χρειάζεται από τότε που θα χτυπηθεί το tattoo να πει με σιγουριά κάποιος ότι έχει στεγνώσει και πλέον είναι «όλα καλά»;

Σ.Μ. : Είμαστε σε συχνή τηλεφωνική επικοινωνία με τον κάθε συνάνθρωπο που χτυπάει tattoo και βοηθάμε σε όλη τη διάρκεια καθώς και μετά. Για παράδειγμα από τότε που έχει τελειώσει η διαδικασία θα πρέπει για τρεις εβδομάδες να μην μπει στη θάλασσα. Θα πρέπει να βάζει μια ειδική κρέμα που έχουμε εδώ στο κατάστημα και τη βάζει περίπου για 15 ημέρες αλλά αυτό έχει να κάνει από τον τύπο του δέρματος του καθενός. Σε κάποιον μπορεί (λόγω δέρματος) να διαρκέσει 12 ημέρες, ενώ σε άλλον σε 18 ημέρες.

Τ.Δ. : Υπάρχει κάποια συνέπεια επ’ αυτού; Μπορεί λόγου χάριν να δίνει αίμα σε κάποιον συνάνθρωπό του που το χρειάζεται;

Σ.Μ. : Πάντα υπό την καθοδήγηση και με τη σωστή π5ληροφόρηση που παρέχουμε δεν υπάρχει καμία απολύτως συνέπεια καθώς επίσης μπορεί να δίνει αίμα κανονικά. Παλαιότερα οι βελόνες έμπαιναν περισσότερο εντός του δέρματος τώρα μπαίνουν επιφανειακά και οπότε δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Τ.Δ. : Πότε ανοίξατε αυτό το καλλιτεχνικό studio στην πόλη μας και πως πηγαίνει το όλο θέμα;

Σ.Μ. : Ανοίξαμε από τον φετινό Φεβρουάριο. Το αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή οι πολίτες, άντρες, γυναίκες και παιδιά και έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία όλους αυτούς τους μήνες. Ο κόσμος ενδιαφέρετε πολύ, έρχεται ρωτάει, πληροφορείτε, βλέπει και διαλέγει από μεγάλη γκάμα σχέδια και τιμές. Πίνουμε ένα καφεδάκι και συζητάμε για διάφορα πράγματα, από τον τύπο δέρματος μέχρι τι θα μπορούσε να χτυπήσει κάποιος-α καθώς και σε πιο σημείο. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να έχει κάποιος-α στο μυαλό του-της κάποιο σχέδιο και γίνεται η σχεδίαση πάνω σε χαρτί ή καμβά για να το δει ο ενδιαφερόμενος-η.

3Τ.Δ. : Πόσοι είσαστε εδώ;

Σ.Μ. : Εκτός από εμένα είναι ο αδερφός μου, Αγισίλαος Μπογδάνης, ο Κωνσταντίνος Ρωσσίδης υπεύθυνος piercing (γνωστός και ως gas) όπου θα σας πει περισσότερα ο ίδιος και φυσικά ο Κωνσταντίνος Γιάτσος όπου είναι απόφοιτος Καλών Τεχνών, είναι ζωγράφος, έλειπε χρόνια στη Θεσσαλονίκη όπου ασχολείται με το tattoo αυτά τα χρόνια.

Τ.Δ. : Λίγα λόγια θα θέλαμε και για το piercing τι είναι αυτό; Από πότε υφίσταται;

Κωνσταντίνος Ρωσσίδης : Υφίσταται από τα αρχαία χρόνια από διάφορες φυλές σε διάφορες Χώρες (Αμαζόνιος-Αφρική κ.α.) και γενικά έχει μεγάλη ιστορία. Χρησιμοποιούνταν για ομορφιά-καλλωπισμό. Το piercing μπορεί να γίνει παντού πάνω στο ανθρώπινο δέρμα. Το πιο σύνηθες είναι το τρύπημα αυτιών και από άντρες και από γυναίκες εδώ στην Έδεσσα.

4