Ένα ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα θεατρικών παραστάσεων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο της διοργάνωσης «ΕΥΡΙΠΙΔΕΙΑ 2014» υλοποιεί το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε χώρους πολιτισμού σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας.
Η δράση «Ευριπίδεια 2011-2014» εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «ΕΣΠΑ 2007-2013».
«Για τέταρτη χρονιά, το κοινό της Κεντρικής Μακεδονίας έχει την ευκαιρία να απολαύσει μια σειρά θεατρικών παραστάσεων που, με επίκεντρο το αρχαιοελληνικό θέατρο, αναζητούν παράλληλα μορφές έκφρασης και σε έργα σύγχρονης δραματουργίας χωρίς να λησμονούνται τα παιδιά και οι τρόποι ψυχαγωγίας τους.
Τα ΕΥΡΙΠΙΔΕΙΑ, αντλώντας εμπειρία από το παρελθόν, προσθέτουν ένα επιπλέον λιθαράκι στο οικοδόμημα του πολιτισμού, αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας και ειδικότερα ενός τόπου που γέννησε το θέατρο. Από καρδιάς εύχομαι και το φετινό πρόγραμμα, με την πληθώρα και τη διαφορετικότητα των προτάσεών του, να ενεργοποιήσει τα συναισθήματα των θεατών, προσφέροντάς τους την ψυχαγωγία και τη συγκίνηση που δικαιούνται» τόνισε σχετικά με τη φετινή διοργάνωση ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Από τις 24 Αυγούστου έως τις 18 Δεκεμβρίου 2014, το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει πενήντα οκτώ (58) θεατρικές παραστάσεις και πολυθεάματα για παιδιά, από θιάσους και θεατρικές ομάδες από όλη την Ελλάδα, καθώς και τέσσερις ημερίδες, που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορους χώρους δήμων και δημοτικών κοινοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
Σημειώνεται ότι σε όλες τις παραστάσεις η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
“ΕΥΡΙΠΙΔΕΙΑ 2014” –
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
• ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΡΟΝΤΙΔΗ
«Λίστα Γάμου» του Διονύση Χαριτόπουλου
Πόσο διαρκεί μια ανδρική φιλία; Ποιο είναι αυτό που μπορεί να διαταράξει τη μέχρι τώρα άρρηκτη φιλική σχέση δύο ανδρών; Αρκεί η εμφάνιση του θηλυκού να εξαφανίσει σε μία στιγμή το “οχυρό” της ανδρικής αλληλεγγύης; Σε τούτα τα ανθρώπινα ερωτήματα απαντά η “Λίστα γάμου”, η ευχάριστη αυτή κωμωδία του Διονύση Χαριτόπουλου.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Ροντίδης.
Σκηνογραφία: Χρήστος Βάσσος
Κοστούμια και make up artist: Ελένη Δημοπούλου
Μουσική επιμέλεια: Μαίρη Μούσα.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Ροντίδης, Χρήστος Βάσσος, Χρήστος Χατζηνάσιος, Χρήστος Παπαμηνάς, Ηλιάνα Αντωνιάδου.
• ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ “ΠΟΛΥΠΡΙΖΟ”
«Καφεΐνη», βασισμένο σε κείμενα του Henry Meyerson
Ο καφές είναι ένα παγκόσμια διαδεδομένο ρόφημα και η πιο γνωστή επίδρασή του αφορά στο νευρικό σύστημα, στην αναζωογονητική και τονωτική του δράση. Στην “Καφεΐνη”, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, μέσα από συναντήσεις με το απαραίτητο συστατικό της καθημερινότητάς μας, τον καφέ, μιλάνε, ερωτεύονται, προβληματίζονται, αναζητάνε απαντήσεις, επικοινωνούν, απομονώνονται, χωρίζουν, γελάνε, θλίβονται… πίνουν καφέ, αποκαλύπτουν και αποκαλύπτονται.
Απόδοση – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Βαλσαμίδης
Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντία Δίγκα
Μουσική Επιμέλεια: Δημήτρης Βαλσαμίδης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Άννα Γιαννακίδου, Έφη Αποστολίδου, Ηλίας Γεράκης, Αντώνης Χαρατζόγλου.
• ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
«Ιφιγένεια στην Αυλίδα και στο σήμερα» (διασκευή της τραγωδίας του Ευριπίδη “Ιφιγένεια εν Αυλίδι”)
Ανεβαίνοντας για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια, η παράσταση αυτή δεν έχει ως μοναδικό σκοπό να παρουσιάσει την πασίγνωστη τραγωδία του Ευριπίδη. Στόχος της είναι να πείσει τον θεατή ότι τα αίτια κάθε πολέμου είναι διαχρονικά και κυρίως να μπορέσει να τον αφυπνίσει και να τον προβληματίσει για τις δικές του ευθύνες στη σημερινή παγκόσμια κατάσταση.
Το έργο δίνεται μέσα από το κλασικό κείμενο και από διαχρονικές βιωματικές μαρτυρίες, όπου μητέρες από το Αφγανιστάν ή την Παλαιστίνη, ταυτόχρονα με την Κλυταιμνήστρα, εξιστορούν το δικό τους δράμα για τα αδικοχαμένα παιδιά τους.
Σκηνοθεσία – Κείμενα – Διασκευή: Βάσω Παπαχαραλάμπους
Κατασκευή Σκηνικών: Τάκης Αγαθαγγελίδης
Κοστούμια: Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Παύλου Μελά
Φωτισμοί: Μάκης Μαριάδης
Κονσόλα Ήχου: Αγγελική Λιωνάκη
Παίζουν οι ηθοποιοί: Δήμητρα Αμπεριάδου, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Μαρία Μορφίδου, Σάββας Ταχματζίδης, Γεώργιος Αρμουτσίδης, Στέφανος Τσάκατος, Δημήτρης Ελιάς, Σπύρος Ξυγκάκος, Μάριος Ξυγκάκος, Γιάννης Προκοπίδης.
Στην παράσταση συμμετέχουν αφηγητές Μαρτυριών, Χορός ενηλίκων, Χορός Εφήβων και Χορός Παιδιών.
• ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΜΑ
«Ράφτης Κυριών» του Ζωρζ Φεϋντώ
Πιστή στο ύφος του Φεϋντώ και έξυπνα πλεγμένη, η πολυπαιγμένη αυτή κωμωδία εξελίσσεται με αστυνομική πλοκή, ενώ τα αλλεπάλληλα απρόοπτα και οι μυστήριες αποκαλύψεις κρατούν αμείωτο μέχρι τέλους το ενδιαφέρον του θεατή.
Η παράσταση παρουσιάζεται στην κλασική της μορφή, με κοστούμια εποχής, ενώ η μουσική με παριζιάνικες μελωδίες ερμηνεύεται ζωντανά από τρεις μουσικούς επί σκηνής.
Σκηνικά: Σάκης Μαρκόπουλος
Μουσική: Χρήστος Φωτόπουλος
Φωτισμοί: Σάκης Παπαδόπουλος
Παίζουν οι ηθοποιοί: Στέλιος Αμανατίδης, Μόνικα Αϊβάζογλου, Σάκης Χουρμουζιάδης, Δόμνα Παντσάκη, Χρύσα Λευκού, Αθηνά Ευσταθίου, Ζήνα Αρσλάν, Γιάννης Κιτικίδης, Στέλιος Σταυρίδης.
Συμμετέχουν οι μουσικοί: Χρήστος Φωτόπουλος (Κιθάρα), Δημήτρης Θεοδωράκης (βιολί), Παύλος Χιονίδης (ακορντεόν).
• ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
«Σερσέ Λα Φαμ» (Σε κείμενο του Στρατή Πασχάλη)
Το “Σερσέ Λα Φαμ” είναι ένα δυναμικό μουσικό και χορευτικό δρώμενο με κεντρικό θέμα την παρουσία της γυναίκας στα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη. Άλλοτε σαν μαγευτική ύπαρξη που διεγείρει τη φαντασία και άλλοτε σαν καταστροφική παρέμβαση της μοίρας, η γυναίκα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο του μεγάλου λαϊκού συνθέτη, ενώ για πρώτη φορά αποκαλύπτεται στο ευρύ κοινό η ιστορία της σύνθεσης ενός θρυλικού τραγουδιού, της “Αρχόντισσας”, όπως μας την παρέδωσε ως μαρτυρία ο ίδιος ο συνθέτης.
Πλάι στο θεατρικό μέρος μια ορχήστρα από δεξιοτέχνες οργανοπαίχτες και ένας μεγάλος θίασος ηθοποιών, μουσικών και χορευτών παρεμβαίνουν στο δράμα, αποδίδοντας τα κορυφαία τραγούδια του Τσιτσάνη για τη γυναίκα.
Κείμενο: Στρατής Πασχάλης
Σκηνοθεσία – Χορογραφία: Σοφία Σπυράτου
Σκηνικά – Κοστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης
Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος
Ενορχήστρωση – Μουσική επιμέλεια: Κώστας Βόμβολος
Μουσική διδασκαλία: Λία Βίσση
Τραγουδούν: Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα, Λιζέτα Καλημέρη, Γιάννης Διονυσίου.
Πρωταγωνιστούν: Λεωνίδας Κακούρης (Τσιτσάνης), Βίκυ Παπαδοπούλου (Αρχόντισσα), Χρίστος Σιρμαδάνης (Μουσχουντής)
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά) οι ηθοποιοί: Χρύσα Ζαφειριάδου, Έφη Δρόσου, Στέλιος Καλλιστράτης, Αννέτα Κορτσαρίδου, Άννα Κυριακίδου, Δημήτρης Μορφακίδης, Ευγενία Πανταζόγλου, Νίκος Πολοζιάνης, Αλεξία Σαπρανίδου, Δημήτρης Σπορίδης.
• ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΛΕΜΠΕΣΗ
«Μαρία Πενταγιώτισσα» του Μποστ
Η «Μαρία η Πενταγιώτισσα» είναι ένα δραματικό ειδύλλιο και ταυτόχρονα μια ξεκαρδιστική σουρεαλιστική κωμωδία, μια λαϊκή όπερα. Εξιστορεί τη ζωή της Μαρίας, της κοπέλας, της γυναίκας, της ερωμένης, της φεμινίστριας και κυρίως της όμορφης, καθώς…. “στης Μαρίας την ποδιά σφάζονται παλικάρια…”.
Το ίδιο το έργο παρουσιάζει την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα της Ελλάδας τα τελευταία πενήντα χρόνια, με τη ματιά και το προσωπικό χιούμορ του Μποστ, αποτυπωμένο χαρακτηριστικά στα κείμενά του, γραμμένα σε ομοιοκατάληκτο δεκαπεντασύλλαβο, αλλά και στα μοναδικά σκίτσα με τις γνωστές ανορθογραφίες του δημιουργού τους, που δημοσιεύονταν στον τύπο της εποχής του.
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μποσταντζόγλου
Μουσική: Γιούρι Στούπελ
Χορογραφίες: Άννα Αθανασιάδη
Σκηνικά: Παναγιώτης Μανίκας
Επιμέλεια κοστουμιών: Δέσποινα Βολίδη
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Μποσταντζόγλου, Θανάσης Βισκαδουράκης, Δήμητρα Παπαδήμα, Κώστας Φλωκατούλας, Περικλής Αλμπάνης, Πέτρος Πέτρου, Μάριος Λεωνίδου, Κωνσταντίνος Πασσάς, Γιώργος Ματαράγκας, Πέτρος Ξεκούκης.
• ΕΝΤΕΧΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΑΝΝΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗ
«Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο κακός Λύκος» (σε διασκευή Μιχάλη Χατζάκη)
Η “Κοκκινοσκουφίτσα και ο κακός Λύκος”, αυτό το πασίγνωστο λαϊκό παραμύθι με τις μύριες παραλλαγές, έχει ωστόσο μια κοινή κατάληξη: την αυστηρή τιμωρία του κακού λύκου. Όμως, στη θεατρική διασκευή του Μιχάλη Χατζάκη η τιμωρία αντικαθίσταται από το έλεος. Το έλεος προϋποθέτει την αγάπη και η αγάπη τη μεταμόρφωση του καθ’ έξιν φονιά.
Η Κοκκινοσκουφίτσα δεν ζητά την καταδίκη του κακού λύκου. Τον απαλλάσσει από τα ανομήματά του. Προτάσσεις στις κακές του προθέσεις την καλοσύνη και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την πλήρη του μετάλλαξη. Για άλλη μία φορά η σωκρατική ρήση “ουδείς εκών κακός” αποτελεί τη βάση ενός δράματος. Μόνο που εδώ το μαγικό ραβδάκι στη διατήρηση της αθωότητας δεν είναι η γνώση αλλά η αγάπη.
Κείμενο: Μιχάλης Χατζάκης
Ερμηνεία: Άννα Αρβανίτη
Φιγούρες – σκηνικά: Άννα Αρβανίτη
Σχέδια: Ανδρέας Ταξιαρχόπουλος
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μαρία Αρβανίτη
• ΠΟΛΥΘΕΑΜΑ «Κλοουνομπερδέματα»
Μια διαδραστική ψυχαγωγική παράσταση με παιχνίδια, μουσική και χορό, μέσα από την οποία τα παιδιά επικοινωνούν με δημιουργικό τρόπο και αναδεικνύονται ως οι αληθινοί της πρωταγωνιστές.
Οι κλόουν προσπαθούν να κερδίσουν όσο γίνεται περισσότερα παιδιά για την ομάδα τους, ο καθένας με διαφορετικό τρόπο, με αποτέλεσμα να μπερδεύονται τόσο, ώστε να μην μπορούν εύκολα να βρουν σε ποια ομάδα είναι. Έτσι αρχίζουν τα “κλοουνομπερδέματα” ώσπου εμφανίζεται ο ταχυδακτυλουργός που με απλό και εύκολο τρόπο ξεδιαλύνει τα πάντα.
• ANIMA – ANIMAL & ΘΙΑΣΟΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ «ΑΚΤΙΣ ΑΕΛΙΟΥ»
«Λυσιστράτη» (βασισμένο στην κωμωδία του Αριστοφάνη)
Η παράσταση παίρνει τη γνωστή ιστορία της Λυσιστράτης και την τοποθετεί χρονικά στην Ελλάδα του 1944 – 1949. Ο εμφύλιος μαίνεται απ’ άκρη σ’ άκρη του ελλαδικού χώρου και ένας πόλεμος έχει χάσει και έχει ξεχάσει το εναρκτήριό του λάκτισμα. Η Λυσιστράτη της μητριαρχικής παράδοσης, η απόλυτη θηλυκή περσόνα, η γυναίκα-μητέρα όλου του λαού, συλλαμβάνει το γνωστό σχέδιο, της αποχής των γυναικών από τα συζυγικά τους καθήκοντα, 1500 χρόνια μετά και το τέλος -το θεατρικό τουλάχιστον- αποδεικνύεται και πάλι αίσιο. Οι παρατάξεις αλληλοσυγχωρούνται και η χώρα προσπαθεί να εξελιχθεί.
Ένα αμιγώς λαϊκό θέαμα με καταβολές από τους μίμους της Αριστοφανικής κωμωδίας μέχρι τον Καραγκιόζη στήνει ξανά το σκηνικό του μεγάλου μύθου μη γυρεύοντας να δώσει εξηγήσεις αλλά προσπαθώντας να δείξει ότι η χώρα που γέννησε τον Διόνυσο πρέπει να μάθει να συγχωρεί και να ξεχνά.
Απόδοση – Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Θωμάς Βελισσάρης
Σκηνικό – Κοστούμια: Μαρία Μυλωνά
Μουσική: Περικλής Βραχνός
Φωτισμοί: Μάκης Μαριάδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Τατιάνα Νικολαΐδου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Θωμάς Βελισσάρης, Μελίνα Γαρμπή, Αθηνά Γκούμα, Ευτυχία Καβαλίκα, Τζίμης Κούρτης, Μαργαρίτα Κούτοβα, Κωνσταντίνα Λιάκου, Ελένη Σαμαντζή, Κωνσταντίνος Χατζηκυπραίος, Άννα-Μαρία Ιακώβου, Μαριλένη Κούζου, Ιόλη Ραγκούση, Μαρίνα Καζόλη, Περικλής Βραχνός.
• ΘΕΑΤΡΟ ΑΙΧΜΗ
«Αντιγόνη» του Σοφοκλή
Η Αντιγόνη, η τραγική ηρωίδα του Σοφοκλή, που προτάσσει το ηθικά καλό, και επιμένοντας να θάψει τον αδερφό της αγνοεί τα διατάγματα της εξουσίας, διαχρονικά υπάρχει και υπογραμμίζει με τη θυσία της την ηθική στάση του ανθρώπου απέναντι στη σκληρή πραγματικότητα της κάθε εποχής.
Το θεατρικό ανέβασμα της “Αντιγόνης” σήμερα αποτελεί μια καίρια παρέμβαση στην επικαιρότητα. Είναι η ακοίμητη συνείδηση που αντιστέκεται και καταγγέλλει. Στα τραγικά αδιέξοδα του καιρού μας η Αντιγόνη δεν κομίζει έτοιμες λύσεις. Απλώς, αντιτάσσει στα αδιέξοδα τον αγώνα, την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά. Μιαν άλλη στάση ζωής. Είναι το φως και η αχτίδα της ελπίδας.
Μετάφραση: Κώστας Πολιτόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιάννης Νικολαΐδης
Μουσική: Σταμάτης Παπαδάκης
Σκηνικά: Μιχάλης Αγγελάκης
Κοστούμια: Όλγα Σχοινά
Φωτισμοί: Στέφανος Κομιανός
Βοηθός σκηνοθέτη: Σπύρος Κωνσταντούλας
Παίζουν οι ηθοποιοί: Φωτεινή Φιλοσόφου, Γιάννης Νικολαΐδης, Τάσος Πολιτόπουλος, Χρήστος Κανέλλης, Μαριέτα Αντιβάση, Βασίλης Ασημακόπουλος, Κοραλία Ροδίτη, Ιωακείμ Κάσδαγλης.
• ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΙΩΤΡΟΝ
«Ιππείς» του Αριστοφάνη
Πρόκειται για την πιο μαχητική ίσως σάτιρα του Αριστοφάνη και την πρώτη που ανέβηκε στα αρχαία Λήναια με το όνομά του. Μέσα από τα κύρια πρόσωπα της κωμωδίας, τον Παφλαγόνα και τον Αλλαντοπώλη Αγοράκριτο, ο ποιητής στηλιτεύει και χλευάζει τη δημαγωγία των πολιτικών και τη φαυλότητα της εξουσίας, τον λαϊκισμό και τη ρουσφετολογία για μικροκομματικά συμφέροντα, αλλά και την αφέλεια πολλές φορές της κοινής γνώμης, του Χορού, που εκπροσωπούν οι Ιππείς. Για να πολεμήσεις έναν φαύλο πολιτικό, μας λέει ο Αριστοφάνης, πρέπει να ανακαλύψεις έναν φαυλότερο. Μια άποψη που όσο ίσχυε την εποχή του Πελοποννησιακού Πολέμου, όπου διαδραματίζεται το έργο, ισχύει εξίσου και στην εποχή μας.
Διασκευή-Κείμενα- Σκηνοθεσία: Σταύρος Παρχαρίδης
Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Παππατζέλου
• ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΜΠΙΟΝΙ
«Γεια χαρά» του Γιώργου Μαρίνου
Σε μια μικρή χώρα ζούσε ένας πολύ πλούσιος και χοντρός βασιλιάς. Οι κάτοικοί της δούλευαν σκληρά, ωστόσο πολλά βράδια τα παιδιά τους έπεφταν νηστικά στο κρεβάτι. Ο βασιλιάς αυτός είχε έναν μεγάλο κήπο με φρούτα που τον φρουρούσαν ψυχροί και αγέλαστοι στρατιώτες. Μια μέρα πέρασε έξω από τον κήπο η Χαρά, ένα χαριτωμένο και πανέξυπνο κοριτσάκι, που μέσα από τη μεγάλη της πείνα ζήλεψε τα φρούτα του βασιλιά. Τότε εμφανίστηκε η καλή νεράιδα των παραμυθιών και της χάρισε ένα ζευγάρι κατάλευκα παπούτσια με φτερά, που όταν η Χαρά τα φορούσε και έλεγε τη μαγική φράση “Γεια Χαρά”, μπορούσε να πετάει. Με τη βοήθεια λοιπόν των μαγικών παπουτσιών, η Χαρά και οι κάτοικοι της χώρας καταφέρνουν να διώξουν τον χοντρό βασιλιά που τώρα ψάχνει για μια άλλη χώρα με ανθρώπους πρόθυμους να δουλεύουν γι’ αυτόν.
Σκηνοθεσία: Αννίτα Γκαϊτατζή
Σκηνικά – Κοστούμια: Φωτεινή Βηχούδη
Μουσική: Χρήστος Θεσσαλονικεύς
Χορογραφίες: Τατιάνα Παπαδάτου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Αστέρης Αναστασιάδης, Ευγενία Μπαράκου, Μαρία Βαή, Στέργιος Σουγιουλτζής, Έφη Κουτσιουρούμπα, Δαυίδ Ιωαννίδης.
• ΝΕΟ ΘΕΑΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Τα μαγικά μαξιλάρια» του Ευγένιου Τριβιζά
Ένας πολυβραβευμένος σύγχρονος παραμυθάς, γνήσιος απόγονος του Αριστοφάνη και του Αίσωπου, ο Ευγένιος Τριβιζάς επιμένει, σε πείσμα των καιρών, να σμιλεύει τις παιδικές ψυχές με τα διδάγματα των μύθων και τα όνειρα των παραμυθιών. Νά πώς περιγράφεται ποιητικά το μήνυμα του έργου που θα δείτε: «Μια χώρα χωρίς ουρανό. Ένας άπληστος άρχοντας με ένα χρυσό τηλεσκόπιο και ένα μαύρο φτερό. Ένας καταχθόνιος μυστικοσύμβουλος. Ένας νόμος που καταργεί τις Απόκριες, τα πάρτι γενεθλίων και τις Κυριακές. Ένας ύπουλος αρχιμάγος. Μια παπαρούνα κατακόκκινη σαν φλόγα και χιλιάδες μαξιλάρια που φτιάχτηκαν με σκοπό να στερήσουν τον κόσμο από τα όνειρά του. Αλλά τα όνειρα δεν σβήνουν έτσι εύκολα. Απεναντίας, κάτι ονειράκια τόσα δα, που δεν σου γεμίζουμε το μάτι, φουντώνουνε καμιά φορά σαν τη φωτιά, γίνονται σίφουνας και λαίλαπα και κάνουνε τον κόσμο άνω κάτω…»
Σκηνοθεσία – Χορογραφίες: Ισίδωρος Σιδέρης
Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης
Εικαστικά: Πένη Ντάνη
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ευτυχία Σπυριδάκη, Διαμαντής Αδαμαντίδης, Αχιλλέας Αναγνώστου, Ευστράτιος Ανούδης, Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Στέφανος Πίττας, Πρόδρομος Κιρκινεζιάδης
• ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΑΤΖΗ
«Ο Καραγκιόζης Δασοφύλακας» του Γιάννη Χατζή
Όταν η ασυνειδησία και το άνομο συμφέρον παίρνουν τη μορφή πυρκαγιών στα δάση της Ελλάδας, ο Καραγκιόζης αναλαμβάνει καλοκαιριάτικα δασοφύλακας. Άνθρωποι, ζώα και τέρατα μπλέκονται σε αυτή την πολυπρόσωπη και σπαραξικάρδια κωμωδία, όπου το κοινό καλείται να αποποιηθεί τον ρόλο του θεατή και να πάρει την υπόθεση στα χέρια του για ένα δέντρο, για μια γλάστρα βασιλικό, για ένα καταπράσινο δάσος, για το δικαίωμα στη ζωή και στο όνειρο.
• ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ
«Τα καινούργια ρούχα του βασιλιά» του Γιάννη Καλατζόπουλου
(βασισμένο στο ομότιτλο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν)
Μια φορά κι έναν καιρό βασίλευε ένας μονάρχης που μόνη του έγνοια ήταν ο προσωπικός του πλούτος, η καλοπέρασή του και οι φορεσιές του, που τις φορούσε μόνο μια φορά. Έτσι, έραβε συνέχεια πανάκριβες στολές, που βέβαια τις πλήρωνε ο φτωχός λαός του. Και όποιον τολμούσε να αντιδράσει τον έστελνε κατευθείαν στον δήμιο. Όμως είναι πολύ δυσαρεστημένος. Έχει ράψει ρούχα από όλα τα γνωστά υφάσματα και έχει αποκεφαλίσει όλους τους υφαντές της χώρας του. Και τώρα θέλει οπωσδήποτε καινούργια στολή για τη Μεγάλη Παρέλαση. Τότε εμφανίζονται δυο μικροαπατεώνες που του υπόσχονται να του υφάνουν μια μαγική φορεσιά, αόρατη στους ψεύτες και τους ανάξιους. Θα τα καταφέρουν ή θα χάσουν και αυτοί το κεφάλι τους; Ή μήπως ο αγανακτισμένος λαός θα πάρει επιτέλους την κατάσταση στα χέρια του;
Σκηνοθεσία: Μαρία Μπαλτατζή
Επιμέλεια Σκηνικών / Κοστουμιών / Μουσικής: Μαρία Μπαλτατζή
Παίζουν οι ηθοποιοί: Αχιλλέας Δημητριάδης, Μαρία Μπαλτατζή, Αλεξία Ξυγαλά, Γιώργος Θεοδωρίδης, Σωτήρης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Αδαμίδης, Ηλέκτρα Χριστοδούλου.
• ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΡΟΥΜΕΛΗΣ
«Η αληθινή απολογία του Σωκράτη» του Κώστα Βάρναλη
Το έργο θεωρείται ένα από το αριστουργήματα του Κώστα Βάρναλη. Ο ποιητής, αμφισβητώντας τον Ξενοφώντα και τον Πλάτωνα, θα θελήσει, μέσα από έναν συγκλονιστικό μονόλογο, να δει ρεαλιστικότερα τον μεγάλο φιλόσοφο της αρχαιότητας, καθώς επίσης και την εποχή του και να γράψει μιαν άλλη απολογία, την “αληθινή”, όπως την ονομάζει. Η ίδια η παράσταση φέρει την υποκριτική σφραγίδα του πρωταγωνιστή της Χρήστου Καλαβρούζου σε μια ερμηνεία που αποτελεί σταθμό στη μακρά θεατρική του διαδρομή.
Σκηνοθεσία: Χρίστος Σιοπαχάς
Σκηνικά – Κοστούμια: Βασίλης Φωτόπουλος
Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης
• ΟΜΑΔΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ SourLiBooM
«Ένα κουβάρι ιστορίες»
Μια θεατρική παράσταση βασισμένη σε κείμενα παιδιών του δημοτικού από το εργαστήρι δημιουργικής γραφής της Ομάδας Καλλιτεχνών SourLiBooM, που πραγματοποιήθηκε στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης. Τα κείμενα είναι εμπνευσμένα από τις δύο μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου που αφορούν στην Υδροκίνηση και τις Παραδοσιακές Ενδυμασίες. Τα παιδιά, με πολλή φαντασία και με έκδηλη την προσπάθεια να παντρέψουν την παράδοση με το σήμερα, κατέληξαν σε σύγχρονες ιστορίες με έντονη θεατρικότητα, χιούμορ και ευφάνταστους χαρακτήρες, που μόνον ένα παιδικό μυαλό μπορεί να γεννήσει.
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Αγγελική Αρναούτογλου και Μαρία Σταμούλα και ο μουσικός Γρηγόρης Πυριαλάκος.
• ΘΕΑΤΡΟ ΓΕΝΕΣΙΣ
«Μύθος και Μορφές των Ατρειδών»
Έχοντας σαν βάση τα έργα του Ευριπίδη “Τρωάδες”, “Ηλέκτρα” και “Ιφιγένεια εν Ταύροις”, η παράσταση συνθέτει ένα ενιαίο έργο που εξιστορεί όλο τον μύθο της οικογένειας των Ατρειδών. Από τη θυσία της Ιφιγένειας στην Αυλίδα και την εκστρατεία εναντίον της Τροίας, μέχρι την επιστροφή του Αγαμέμνονα στις Μυκήνες και τη δολοφονία του από τη γυναίκα του Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο και από την εκδίκηση του Ορέστη και της Ηλέκτρας για τον φόνο του πατέρα τους μέχρι την περιπλάνηση του μητροκτόνου και την καταφυγή του στη χώρα των Ταύρων, ο συγκλονιστικός λόγος του Ευριπίδη τολμά να μιλήσει για θέματα συμπαντικής ηθικής και ανθρώπινων αξιών και μεταφερμένος στη σημερινή εποχή, εποχή πνευματικού μεσαίωνα, ακούγεται περισσότερο ζωντανός από ποτέ.
Διασκευή, ελεύθερη απόδοση και σκηνοθεσία: Αλέξης Μίγκας
Σκηνικά: Γ. Ελεήμων
Κοστούμια: Σ. Τσελεπίδου
Μουσική: Σ. Λιάκος
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Αγγελική Φουντούκη, Γιώργος Δινάλης,
Μαρία Ανθίδου, Μαριλένα Μπιμπεδίνου και άλλοι.
• ΘΡΑΚΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ
«Ο Καραγκιόζης στη Νέα Υόρκη» του Γιάννη Βουλτσίδη
Ένα καινούριο έργο έχει ετοιμάσει το Θρακικό Θέατρο Σκιών του Γιάννη Βουλτσίδη, με πρωταγωνιστή του, ποιόν άλλο; Τον Καραγκιόζη, τον μεγάλο ταξιδευτή του ονείρου που αυτή τη φορά βρίσκεται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στη Νέα Υόρκη για …. δουλειές! Δυστυχώς όμως δεν καταφέρνει να συνεννοηθεί με τους “ανθρώπους μηχανές” και … παθαίνει, γιατί έτσι μαθαίνει … διάφορα.
• ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ
«Η ζωή μπροστά σου» του Ρομάν Γκαρί
Το έργο είναι η ιστορία μιας ηλικιωμένης γυναίκας, της μαντάμ Ρόζας (η Άννα Βαγενά σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας της), που μεγαλώνει ένα ορφανό παιδί που της το έχουν εγκαταλείψει οι γονείς του. Στην παράσταση παρακολουθούμε την ιστορία αυτών των δύο μοναχικών πλασμάτων που ζουν μονάχα ο ένας για τον άλλο. Μια αγάπη δίχως όρια. Μια σχέση απέραντης στοργής και αφοσίωσης. Μια παράσταση όπου το κωμικό εναλλάσσεται με το δραματικό και το δάκρυ κυλά δίπλα στο χαμόγελο.
Διασκευή: Ξαβιέ Ζαγιάρ
Σκηνοθεσία: Άννα Βαγενά
Μετάφραση: Ελένη Χριστοδούλου
Επεξεργασία κειμένου: Βασίλης Κατσικονούρης
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Παίζουν οι ηθοποιοί: Άννα Βαγενά, Ιμπραήμ Χασάν, Κώστας Λάσκος, Χρήστος Ροδάμης.
• ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΥΣΙΛΥΠΟΣ
«Ο Τρελαντώνης» της Πηνελόπης Δέλτα
Ο «Τρελαντώνης», κορυφαίο μυθιστόρημα της παιδικής λογοτεχνίας, αφηγείται την ιστορία του Αντώνη, της Αλεξάνδρας, της Πουλουδιάς και του Αλέξανδρου που ζουν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και φιλοξενούνται στις καλοκαιρινές διακοπές τους από τους θείους του στην Καστέλα του Πειραιά. Τα τέσσερα παιδιά φέρνουν τα πάνω κάτω στη ζωή των ενηλίκων. Αντιπαλότητες, συμμαχίες, παιχνίδι και καυγάδες, κλάματα και φιλιώματα, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Ο Αντώνης, ο πιο σκανταλιάρης απ’ όλους, με αρχηγικές τάσεις και με χαρακτήρα πρότυπο για τ’ αδέρφια του, γίνεται με τις απολαυστικές του περιπέτειες σύμβολο εντιμότητας και θάρρους.
Σκηνοθεσία: Κώστας Γεράρδος
Σκηνικά – Κοστούμια: Κατερίνα Παπαγεωργίου
Χορογραφίες: Κώστας Γεράρδος
Μουσική: Διαμαντής Αδαμαντίδης
Στίχοι τραγουδιών: Αλεξάνδρα Γιαννοπούλου
Φωτισμοί: Τάσος Πανταζής
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελευθερία Αγγελίτσα, Βιολέττα Θεοδωρίδου, Αντώνης Μιχαλόπουλος, Ανδρονίκη Μαλακόζη, Στέλιος Ντοκούζ, Δημήτριος Όντος, Στεφανία Ζώρα.
• ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΟΡΑΜΑ
«Κάτι τρέχει στη Ντίσνεϊλαντ» της Ι. Μανωλά
Μα τι είναι αυτό που τόσο αναστάτωσε τη χώρα; Ο Μίκυ, ο αρχηγός της Ντίσνεϊλαντ ψάχνει να βρει λύση. Η αγαπημένη του Μίνι περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Άραγε, υπάρχει πραγματικός λόγος ανησυχίας ή μήπως είναι όλα διαδόσεις; Η νεράιδα Τίνκερμπελ έχει τη λύση! Μια παράταση για τη στηλίτευση του ρατσισμού και την ανάδειξη της φιλίας και της αλληλεγγύης. Μια παράσταση με μηνύματα αξέχαστα στα παιδιά.
Σκηνοθεσία: Ανδρονίκη Μαλακόζη
Χορογραφίες: Έλενα Κουγιουμτζή
Κοστούμια: Μαίρη Τζουβάρα
Σκηνικά: Ε. Μοσχοπούλου – Α. Τσατάλη
Παίζουν οι ηθοποιοί: Σοφία Τόλη, Νατάσα Τσακιρίδου, Έλενα Κουγιουμτζή, Χρήστος Μυλωνάς, Μαρία Αλεξανδράτου, Θάλεια Λάμπρου.
• ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ – 5η ΕΠΟΧΗ
“Τρωάδες” του Ευριπίδη
Η Τροία καίγεται. Ο πολιτισμός της καταστρέφεται. Οι γυναίκες παίρνουν τον δρόμο της ξενιτιάς, σκλάβες και λάφυρο στα χέρια των νικητών. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Στις “Τρωάδες” ο Ευριπίδης παρουσιάζει την ιστορία από την πλευρά των “ηττημένων”, που όμως δεν ζήτησαν την αναμέτρηση. Ο ανθρώπινος πόνος παίρνει διαστάσεις οικουμενικές και ο θρήνος των γυναικών, μανάδων, συζύγων, αδελφών, επισημαίνει για μία ακόμη φορά τα “έργα” της ανθρώπινης ανεπάρκειας. Ένα κείμενο κατεξοχήν αντιπολεμικό, αποτυπώνει όσο κανένα άλλο της αρχαιοελληνικής γραμματείας την αλαζονεία της εξουσίας και τις ολέθριες συνέπειές της.
Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης
Επεξεργασία κειμένου: Παναγιώτα Πανταζή – Θέμης Μουμουλίδης
Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης
Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας
Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκορού
Μουσική: Θύμιος Παπαδόπουλος
Παίζουν οι ηθοποιοί: Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιος Μάινας, Άρης Λεμπεσόπουλος, Ζέτα Δούκα, Ιωάννα Παππά, Μαρία Πρωτόπαππα, Χρήστος Πλαΐνης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Λένα Παπαληγούρα, Λουκία Μιχαλοπούλου, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου, Ίρις Μάρα, Ιώ Κυριακίδη (ακορντεόν)
• ΟΜΑΔΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑ
Αφήγηση παραδοσιακών παραμυθιών
Η Μυρτώ Δημητρίου πλαισιωμένη από εμψυχωτές της Ομάδας “Φαντασία” δραματοποιεί ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια με μεικτές τεχνικές αφήγησης, θεατρικού παιχνιδιού, κουκλοθέατρου, μουσικής και χορού, πάντοτε με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών. Μια ευκαιρία για μικρούς και μεγάλους να μεταφερθούν στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών και παίρνοντας μέρος και οι ίδιοι να καθορίσουν την εξέλιξη της δράσης.
• ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΚΟΥΕΡΟΡΑ
«Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη
Θα μπορούσαν, πράγματι, οι γυναίκες να αναλάβουν επαναστατικότερα την εξουσία; Είναι ολοφάνερη η πρόθεση του Αριστοφάνη στις «Εκκλησιάζουσες», μέσα από τον καυτηριασμό των καταστροφικών αποτελεσμάτων του Πελοποννησιακού Πολέμου, με την ηθική, πολιτική και οικονομική παρακμή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, να προτείνει διασκεδαστικά μια ουτοπική περίπτωση πολιτικής διακυβέρνησης, όπως θα ήταν η περίπτωση διάδοχης διακυβέρνησης των γυναικών, για να σωθεί το κράτος. Στο τέλος της παράστασης οι γυναίκες του Χορού εμφανίζονται με τα σημερινά ρούχα τους, όπως θα μπορούσαν να είναι και σήμερα, υποδηλώνοντας τη δυνατότητα της παρουσίας τους στην εξουσία.
Σκηνοθεσία: Νίκος Βεργίδης
Σκηνικά – Κοστούμια: Άννα Κωστίκα
Μουσική: Γιώργος Τσαγκάρης
Χορογραφίες: Αβραάμ Ίον
Συμμετέχουν δεκαεπτά ηθοποιοί, ενώ εμφανίζεται και εξαμελής παραδοσιακή ορχήστρα.
• ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΔΑΓΚΛΗΣ
Ένα φανταστικό πολυθέαμα με ομαδικά παιχνίδια, τρυκ, διαγωνισμούς με δωράκια στους νικητές, μπαλονοκατασκευές, μουσική χορό και ό,τι άλλο βάλει ο νους σας για τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία των παιδιών. Ο πρωταγωνιστής “διασκεδαστής” ξεκινά με την καθιερωμένη γνωριμία με το μικρό και μεγάλο κοινό του. Και έπειτα … έπειτα ακολουθεί ένα ξέφρενο show, με τα ίδια τα παιδιά να παίρνουν τη σκυτάλη και να γίνονται η ψυχή της εκδήλωσης.
• ΘΕΑΤΡΟ ANGELUS NOVUS
«Φοβάσαι τη σκιά σου;» (Τέσσερα ελληνικά λαϊκά παραμύθια)
Δυο παραμυθάδες ανασύρουν παλιά παραμύθια με όντα εφιαλτικά (ανασκελάδες, στοιχειά, στρίγκλες, δαιμόνους και τριβόλους…), πλασμένα από τη φαντασία του λαού μας, και φτιάχνουν μια παράσταση παιγνιώδη και ευρηματική, που συνδυάζει την αφήγηση, το παίξιμο, το τραγούδι, το θέατρο σκιών, το κουκλοθέατρο, την εμψύχωση, για να μιλήσουν και να ξορκίσουν τους “μεταφυσικούς” φόβους μας. Περιπέτειες Νύχτας και Μυστηρίου, φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί και ήχοι παράξενοι, αντικείμενα πρωτότυπα φωτισμένα. Ποιοί είναι λοιπόν οι ήχοι της Σκιάς μας;
Την παράσταση ακολουθεί εργαστήρι απευθυνόμενο στους νεαρούς θεατές, με εμψυχώτριες και τις δύο ηθοποιούς.
Διασκευή παραμυθιών: Αφροδίτη Μπέρσου
Σκηνοθεσία: Δαμιανός Κωνσταντινίδης
Σκηνικά – Κοστούμια: Απόστολος Αποστολίδης
Μουσική: Κωστής Βοζίκης
Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης
Σχεδιασμός – Διδασκαλία Σκιών: Κόλντο Βίο
Κατασκευή σκηνικών αντικειμένων: Πηνελόπη Βαλτή
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννα Μαμακούκα, Αφροδίτη Μπέρσου
• ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ
«Η Πεντάμορφη και το τέρας»
Μια φορά κι έναν καιρό σε μια μικρή πόλη ζούσε ο Σεβαλιέ με τις δυο του κόρες. Λίγο πριν φύγει για ταξίδι τις ρωτάει τι δώρο θέλουν να τους φέρει όταν επιστρέψει. Η μία του ζητά ρούχα και κοσμήματα, ενώ η άλλη ένα τριαντάφυλλο. Στην επιστροφή του ο Σεβαλιέ θα χαθεί στο δάσος και θα βρεθεί σε ένα μαγεμένο κάστρο, όπου ζει ένα τέρας. Εκεί θα δει ένα πανέμορφο τριαντάφυλλο και για να κρατήσει την υπόσχεσή του θα προσπαθήσει να το πάρει. Τότε όμως εμφανίζεται το τέρας και για να του χαρίσει τη ζωή του ζητά ως αντάλλαγμα τη μία του κόρη.
Κάπως έτσι ξεκινάει μια ιστορία, που από την αντιπάθεια θα καταλήξει στην αγάπη. Μια αγάπη που καταφέρνει να κοιτάξει κάτω από την επιφάνεια και να ανακαλύψει την πραγματική ομορφιά σε αυτό που κρύβει μέσα του το τέρας.
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Μπίλιω Κωνσταντοπούλου
Χορογραφίες: Χρήστος Κατίδης
Κοστούμια: Μαίρη Τζιουβάρα
Επιμέλεια σκηνικών: Anna Wassiac
Φωτισμοί: Γιώργος Ζήγκας
Παίζουν οι ηθοποιοί: Κ. Αρνοκούρος, Ντ. Ασληχανίδου, Β. Δαλλές, Σ. Σιούτης, Ε. Σισμανίδου.
• ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
«Ο θάνατός σου η ζωή μου» του Αλέκου Σακελλάριου
Πρόκειται για μια από τις λιγότερο γνωστές κωμωδίες του Σακελλάριου, που χάρη στο γέλιο και τα φιλοσοφικά νοήματα κατατάσσεται στα πιο σημαντικά έργα του σπουδαίου μας κωμωδιογράφου. Έξυπνη και φρέσκια, διαχρονική και με σατιρικό πνεύμα, αναδεικνύει τα κοινωνικά και ανθρώπινα προβλήματα προκαλώντας το γέλιο και διασκεδάζοντας. Στο βάθος όμως ο θεατής προβληματίζεται, πονάει και δακρύζει.
Σκηνοθεσία – Θεατρική διδασκαλία: Γιάννης Μαλλούχος
Σκηνικά: Ανδρέας Κοροβέσης, Αλμπέρτο Σέβη
Μουσική επένδυση: Ντανιέλ Σέβη
Παίζουν οι ηθοποιοί: Φώτης Χατζόπουλος, Αλμπέρτο Σέβη, Μαρία Ηλιάδου, Κώστας Κυριαζίδης, Ανδρέας Κοροβέσης, Κατερίνα Σκουνάκη, Μάκης Ναϊσίδης, Ευδοξία Ορμανίδου, Βάσω Δήμογλου, Ανδρέας Ρεβάνογλου, Θανάσης Τσλάνταλης, Μαρία Ιωαννίδου, Ευρώπη Μπότσογλου.
• ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΡΑΘΛΑΣΗ
«Μυκηναίων Έργα»
Από τις τραγωδίες των Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη, που αναφέρονται στον Μυκηναϊκό κύκλο και στις συνέπειες της εκστρατείας στην Τροία, το Θέατρο “Παράθλαση” συνθέτει μία παράσταση όπου κυριαρχούν ο αναίτιος πόλεμος, το μίσος, το συγγενικό αίμα, ο όλεθρος η ηθική καταδίκη και η ήττα. Ο Αγαμέμνων, η Κλυταιμνήστρα, ο Ορέστης, η Ηλέκτρα και τα έργα τους, έργα ζοφερά και τιτάνια, συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι τρόμου και δύναμης, ένα παιχνίδι χωρίς νικητές, με το τραγικό ρίγος να διαπερνά την κάθε τους πράξη.
Σύνθεση – Απόδοση – Σκηνοθεσία: Μόνα Κιτσοπούλου
Σκηνικά – Κοστούμια: Χρήστος Μπρούφας
Κίνηση: Γιώργος Γκασνάκης
Μουσική επιμέλεια: Μόνα Κιτσοπούλου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Αντωνογιαννάκης, Κώστας Ταρπατζής, Δήμητρα Τσενεσίδου, Αλεξία Βασιλειάδου, Χρύσα Μπολάτη, Γιώργος Γκασνάκης, Σοφία Παπαναστασίου, Κυριακή Παπαδοπούλου.
• ΔΙΑΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ
«Εκάβη» του Ευριπίδη
Μετά την άλωση της Τροίας, η βασίλισσα των Τρώων Εκάβη δόθηκε ως λάφυρο στον Οδυσσέα. Μια μέρα, στις ακτές της Τροίας ξεβράστηκε το πτώμα του μικρού της γιου Πολύδωρου, που τον είχε δολοφονήσει ο βασιλιάς της Θράκης Πολυμήστωρ. Τότε η Εκάβη, τραγική μητέρα που της έχουν αρπάξει την Κασσάνδρα και τα υπόλοιπα παιδιά της έχουν σκοτωθεί, αποφασίζει να εκδικηθεί. Προσκαλεί λοιπόν τον Πολυμήστορα και με τη βοήθεια των Τρωάδων την κατάλληλη στιγμή τον τυφλώνει.
Ο Ευριπίδης, ελέγχοντας απόλυτα τον ψυχισμό της ηρωίδας του, εκφράζει την βαθιά τραγικότητά της μέσα από τη βιαιότητα της αλλαγής που φέρνει στη ζωή της ο πόλεμος. Σε τούτη την αλλαγή και τις ψυχικές διαφοροποιήσεις της Εκάβης εστιάζει και η δραματουργική επεξεργασία της παράστασης.
Δημιουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Μαίρη Βιδάλη
Σκηνικά – Κοστούμια – Μάσκες: Νίκος Σεπετζής
Κίνηση: Jimmy G. Kalis
Φωτισμοί: Γιώργος Δανεσής
Μουσική: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαίρη Βιδάλη, Οδυσσέας Σταμούλης, Ελένη Ροδά, Λαμπρινή Λίβα, Μαριλένα Κάραλη, Χρήστος Μαραθιάς, Κώστας Τσιομίδης, Χαρά Καλατζίδου.