Στην κατάμεστη, από κόσμο, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου η ανοιχτή προς το κοινό ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και οι Industry Disruptors – Game Changers για την παρουσίαση του Διαγωνισμού Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στον τομέα της υγείας «ΣΦΕΕ Innovation Project 2.0».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κος Ιωάννης Μπουτάρης, o οποίος δήλωσε: «Η πρωτοβουλία του ΣΦΕΕ και των ID-GC είναι πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη, διότι δίνει την ευκαιρία σε καινοτόμες και νεοφυείς επιχειρήσεις της περιοχής της Θεσσαλονίκης να αναδείξουν τη δουλειά τους και τις δυνατότητές τους. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενθαρρύνει όλες αυτές τις προσπάθειες, στο πλαίσιο της αντίληψής μας για στήριξη της επιχειρηματικότητας. Ελπίζω να δούμε πολλές καινοτόμες επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη, που έχει ανάγκη από θέσεις εργασίας, ώστε να περιοριστεί η υψηλότατη ανεργία».
Από τη μεριά της η Διευθύντρια Επικοινωνίας του ΣΦΕΕ, κα Ναταλία Τουμπανάκη τόνισε: «Μέσα από τον διαγωνισμό έχει γίνει ξεκάθαρο ότι υπάρχει η ανάγκη για συνεχή επιβράβευση της καινοτομίας, ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος των επιστημόνων και των ερευνητών θα πρέπει να αναδειχθεί και ότι η περαιτέρω αξιοποίηση του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού και των παραγωγικών δυνατοτήτων του τόπου μας είναι παράμετροι που αν τους διαχειριστούμε σωστά, μπορούν να οδηγήσουν και στη προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό και την έξοδο από την κρίση. Είμαστε εδώ γιατί ως ΣΦΕΕ πιστεύουμε πραγματικά ότι μέσα από τον διαγωνισμό ΣΦΕΕ Innovation Project 2.0 μπορούν όχι μόνο να παρουσιασθούν ωραίες ιδέες αλλά να αναπτυχθούν ώριμα και καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια. Αυτά, δηλαδή, που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας εφαρμογής, δυνατότητας εξέλιξης και μαζικής παραγωγής ή χρήσης. Και είμαστε εδώ ακριβώς για να στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες να βρουν τον δρόμο τους και την επιτυχία που τους αναλογεί».
Ο Συνιδρυτής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού IDGC, κος Μιχάλης Στάγκος δήλωσε:
«Χαιρόμαστε πάρα πολύ που βρισκόμαστε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, μία πόλη που έχει πολλαπλές δυνατότητες σε όλα τα επίπεδα. Η ανταπόκριση του κόσμου στην πρωτοβουλία των ID-GC έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που ήταν για εμάς το κινητήριο έναυσμα όταν συστήσαμε τον Οργανισμό μας: ότι υπάρχει μεγάλο έδαφος για να συνδεθούν οι νέοι άνθρωποι με την επιχειρηματικότητα σε μία πρακτική βάση. Και αυτό σημαίνει να πληροφορηθούν έγκαιρα και έγκυρα για τις ευκαιρίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε επίπεδο διαγωνισμών και χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι ειδικά η Θεσσαλονίκη έχει τα εχέγγυα να πρωταγωνιστήσει σ’ αυτή την προσπάθεια. Όχι απλά επειδή είναι «συμπρωτεύουσα» όπως λέγεται πολύ συχνά αλλά
επειδή έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα που πραγματικά την διαφοροποιούν. Το λιμάνι, η ιστορία, τα Πανεπιστήμια της, ακόμη και η νοοτροπία των κατοίκων της μπορούν να συνηγορήσουν ώστε να μετατραπεί σε κοιτίδα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.
Θα ήθελα, λοιπόν, να προσκαλέσω όλους όσους έχουν μία ιδέα να ψάξουν και να ψαχθούν. Η κρίση μπορεί να είναι η δική τους ευκαιρία».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε επίσης η Διευθύντρια Επικοινωνίας του ΣΦΕΕ, κα Ναταλία Τουμπανάκη η οποία κάλεσε το κοινό να καταθέσει την συμμετοχή του στον διαγωνισμό «ΣΦΕΕ Innovation Project 2.0» μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2014, οπότε και λήγει η προθεσμία υποβολής, καθώς και καταξιωμένοι ομιλητές από την επιστημονική, την ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα.
Πιο συγκεκριμένα, ο κος Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης (Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) παρουσίασε την σημασία της καινοτομίας στην έρευνα και στις προοπτικές των εξελίξεων που αφορούν στην ψηφιακή υγεία. Ο κος Αλέξανδρος Αστάρας (Καθηγητής Τμήματος Αυτοματισμού Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης) μίλησε για την εμπειρία της συμμετοχή της startup επιχείρησης που εκπροσωπεί στον πρώτο διαγωνισμό ΣΦΕΕ Innovation Project, στον οποίο και διακρίθηκε στους 10 finalists που παρουσίασαν την ιδέα τους ζωντανά στον τελικό του διαγωνισμού, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας, τον Νοέμβριο του 2013. Ο κος Νίκος Γιαννουλίδης, (Σύμβουλος Καινοτομίας, Ευρωσύμβουλοι ΑΕ) μίλησε για τις δυνατότητες χρηματοδότησης που δίνονται από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα. Τέλος, ο κος Κωνσταντίνος Μπρατάνης (startup GOODVID.IO) παρουσίασε την εμπειρία του στον επιχειρηματικό κλάδο, τις δυνατότητες ανάπτυξης που παρέχονται στην περιφέρεια, την αναφορά στα πρώτα βήματα προς την υλοποίηση της επιχείρησής καθώς και τη σημασία της επιχειρηματικότητας ως διέξοδο από την οικονομική κρίση.
Παράλληλα, παρουσιάστηκαν 4 ακόμη διεθνείς διαγωνισμοί επιχειρηματικότητας και καινοτομίας που αφορούν τους τομείς της δημιουργικής βιομηχανίας, του πρωτογενούς τομέα, των καθαρών τεχνολογιών και των τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορικής (ICT). Φοιτητές, ερευνητές, εν δυνάμει επιχειρηματίες και ευρύ κοινό μπόρεσαν να γνωρίσουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν για προώθηση της καινοτόμου ιδέας τους, προκειμένου να ξεχωρίσουν σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον με μοναδικό στόχο την ανάπτυξη και την έξοδο της ελληνικής αγοράς από την οικονομική κρίση.
Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν οι εξής διαγωνισμοί: ΣΦΕΕ Innovation Project 2.0, Creative Business Cup, Future Agro Challenge, Get in the Ring και CleanTech Open, οι οποίοι κορυφώνονται με την ανάδειξη των νικητών στην τριήμερη κεντρική εκδήλωση με τίτλο «Disrupt, Startup, ScaleUp» που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στην Αθήνα στο πλαίσιο της 7ης Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας (Π.Ε.Ε). Τα χρηματικά έπαθλα των νικητών ξεπερνούν τις 200.000€, ενώ δίνεται επιπλέον η δυνατότητα δικτύωσης και ανάπτυξης συνεργασιών ανάμεσα σε νέους επιχειρηματίες, φορείς καινοτομίας, θεσμικούς φορείς, μεγάλες επιχειρήσεις και μέλη της επενδυτικής κοινότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους διαγωνισμούς, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες www.innovationproject.gr και www.industrydisruptors.org.
Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος
Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) είναι ένας μη κερδοσκοπικός σύνδεσμος με 68 μέλη (ελληνικές και πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες) ο οποίος εκπροσωπεί το 95% της αγοράς φαρμάκου που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1982 και όλα αυτά τα χρόνια εργάζεται για την προώθηση θέσεων που προάγουν το κοινό συμφέρον των πολιτών, της Πολιτείας και των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.
Μέσω της διαμόρφωσης και της υποστήριξης ισχυρών και τεκμηριωμένων θέσεων συμβάλλει αποφασιστικά στην προαγωγή της δημόσιας υγείας. Τα τελευταία χρόνια με τις πρωτοβουλίες, τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις του στο δημόσιο διάλογο ο ΣΦΕΕ έχει αναδειχθεί σε ισότιμο και αξιόπιστο συνομιλητή της Πολιτείας
Industry Disruptors –Game Changers
Οι Industry Disruptors – Game Changers αποτελούν μια πρωτοβουλία που στόχο έχει τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που ενισχύει και προάγει την καινοτομική επιχειρηματικότητα, εστιάζοντας στη νεοφυή επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια. Μέσω στρατηγικών συνεργασιών με αναγνωρισμένους φορείς στήριξης της επιχειρηματικότητας του εξωτερικού, οι ID-GC προσφέρουν τη δυνατότητα σε νέους επιχειρηματίες να ωριμάσουν τις ιδέες τους μέσα από δικτύωση, διαγωνισμούς, εκπαίδευση, χρηματοδότηση, mentorship, και στρατηγικές επικοινωνίας προσαρμοσμένες στις ανάγκες μιας start-up επιχείρησης.