Οι ημερομηνίες 16 και 23 Νοεμβρίου κυκλοφορούν σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία ως πιθανές για προσφυγή στις κάλπες εφόσον η αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ στο Βερολίνο καταλήξει σε αδιέξοδο. Κατά άλλη εκτίμηση, αν τα πράγματα πάνε κάπως καλά, οι εκλογές μετατίθενται για Φεβρουάριο-Μάρτιο ως αποτέλεσμα της πιθανής αποτυχίας να εκλεγεί πρόεδρος της δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
Ο κ. Σαμαράς προτίθεται να ζητήσει από στη Γερμανίδα καγκελάριο πολιτικό χρόνο. Το Βερολίνο υποβαθμίζει προκαταβολικά την επίσκεψη του πρωθυπουργού κάνοντας λόγο για μια συνάντηση στο πλαίσιο «εντατικών και συχνών επαφών» και υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για το ελληνικό χρέος».
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει την αναβολή της εφαρμογής των νέων επαχθών μέτρων που απαιτεί η τρόικα (ασφαλιστικό με μείωση συντάξεων, ομαδικές απολύσεις) και την υλοποίηση τους αφού κλείσει η προεδρική εκλογή καθώς και μια δέσμευση του Βερολίνου ότι θα ξεκινήσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Ελπίζει ότι η ελαστική εφαρμογή των σχετικών δεσμεύσεων, αν η Γερμανία δείξει κατανόηση, μπορεί να αλλάξει το κλίμα στο εσωτερικό, διευκολύνοντας τον προσεταιρισμό των 180 βουλευτών και την αποφυγή των πρόωρων εκλογών, στις οποίες η ΝΔ αναμένεται να ηττηθεί.
Το μάξιμουμ αίτημα, σύμφωνα με διαρροές του Μαξίμου, είναι η αναγγελία για την αποχώρηση της τρόικας, του ΔΝΤ και το τέλος των μνημονίων μέσα στους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτιμάται τώρα η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες ακόμη και χωρίς τα 12 δις ευρώ που προβλέπεται να δώσει το ΔΝΤ το 2015-16.
Το επιτελείο Σαμαρά υπολογίζει ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ θα του έδινε την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων, αλλά εδώ φαίνεται ότι οι δανειστές δεν χωράνε κουβέντα: «Είναι ρεαλιστική επιδίωξη;», ρώτησε το «Βήμα της Κυριακής» τον Νόρμπερτ Μπάρτλε, εκπρόσωπο των της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών στην επιτροπή προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής. Απάντηση: «Καθόλου. Θα προσκρούσει στην σθεναρή αντίσταση των πιστωτών. Για την Άνγκελα Μέρκελ το ΔΝΤ είναι ο πιο κατάλληλος θεσμός για την υποστήριξη των πληττόμενων από την κρίση χωρών».
Με δεδομένο ότι το Βερολίνο έχει ήδη ειδοποιήσει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κρατά μικρό καλάθι-ο εκπρόσωπος τύπου της καγκελαρίας δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση για το χρέος στην συνάντηση, την οποία παρουσίασε ως συνάντηση ρουτίνας- το ερώτημα είναι αν η τελευταία θα συγκινηθεί από το τελευταίο χαρτί Σαμαρά: ότι δηλαδή αν η Γερμανία δεν αλλάξει γνώμη, έρχεται ο Τσίπρας.
Κύκλοι του Μαξίμου αφήνουν να διαρρεύσει ότι δεν αποκλείουν την περίπτωση μονομερών ενεργειών που δεν θα έχουν την έγκριση των δανειστών, σε περίπτωση που δεν τα βρουν Σαμαράς-Μέρκελ. Με αυτή την έννοια το αυριανό ραντεβού στο Βερολίνο έχει ειδικό πολιτικό βάρος.