Σύσκεψη με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας και του Δημάρχου Αλεξάνδρειας
Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη για τον καθαρισμό και τη διευθέτηση του ποταμού Λουδία πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, σήμερα, (8/9) στο γραφείο του κ. Θεοδωρίδη στο Διοικητήριο με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Κώστα Καλαϊτζίδη, του Δημάρχου Αλεξάνδρειας κ. Παναγιώτη Γκυρίνη, των συνεργατών του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ.κ. Στέφανου Αργυράκη και Ιάκωβου Τσελίδη και του Ειδικού Συμβούλου του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Παναγιώτη Τουμανίδη. Η συνάντηση αυτή έρχεται να προστεθεί στις τελευταίες συναντήσεις που είχε ο κ. Θεοδωρίδης με τους Δημάρχους της Π.Ε. Πέλλας και τους Προέδρους των Τ.Ο.Ε.Β. Πέλλας και Ημαθίας για το ίδιο θέμα.
Στη συνάντηση, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδης επεσήμανε το πρόβλημα υπερχείλισης των αποστραγγιστικών καναλιών των Τ.Ο.Ε.Β. Πέλλας και Ημαθίας λόγω της μη δυνατότητας αποχέτευσής τους στο Λουδία με αποτέλεσμα την κατάκλιση των παρακείμενων αγροτεμαχίων (ζώνη 600 μέτρων εκατέρωθεν) σε ξηρές περιόδους αλλά και της ευρύτερης περιοχής σε περιόδους βροχοπτώσεων. Ο κ. Καλαϊτζίδης πρότεινε τον επιφανειακό καθαρισμό από τα φερτά υλικά και τα κορμοπλέγματα για να διευκολυνθούν οι παραγωγοί.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Γκυρίνης τόνισε την ύπαρξη μεγάλης ποσότητας κορμοπλεγμάτων σε πολλά σημεία του ποταμού Λουδία και πρότεινε την απομάκρυνση αυτών, με παρέμβαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τμηματικά, σε όλη την έκταση του ποταμού και, συγκεκριμένα από τη γέφυρα Σκυλιτσίου μέχρι τη γέφυρα του Μηδέν.
Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας και Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματικού Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης τόνισε την προσπάθεια που γίνεται για ένταξη έργου στον αναπτυξιακό προγραμματισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για τον καθαρισμό και τη διευθέτηση του ποταμού Λουδία. Επίσης, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης με προσωπικές ενέργειες ανέλαβε την αρμοδιότητα του καθαρισμού του ποταμού σε επιφανειακό στάδιο από τα φερτά υλικά και τα κορμοπλέγματα για την εύρυθμη λειτουργία του κωπηλατοδρομίου. Ακόμη, ο κ. Θεοδωρίδης ανέφερε ότι εκπονούνται μελέτες σε επίπεδο Π.Κ.Μ. που αφορούν τη διευθέτηση του ποταμού αλλά και τον καθαρισμό αυτού. Οι δύο αυτές μελέτες θα συμβάλλουν στην πολιτική προστασία των παραγωγών, των οικισμών και των ιδιοκτησιών των περιφερειακών ενοτήτων Πέλλας και Ημαθίας.
Οι κ.κ. Αντιπεριφερειάρχες Πέλλας, Ημαθίας και ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας υπογράμμισαν την αναγκαιότητα επίλυσης του προβλήματος ενώ, το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί νέα, ευρύτερη σύσκεψη με τους Δημάρχους και τους Προέδρους των Τ.Ο.Ε.Β. για τις επόμενες ενέργειες.
Επιπροσθέτως, ειδική αναφορά έγινε από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη στο θέμα αντιμετώπισης της ρύπανσης τόσο του ποταμού Λουδία, όσο και της Τάφρου 66. Στόχος είναι η ποιοτική τους αναβάθμιση μέσω της εκπόνησης ενός ειδικού διαχειριστικού σχεδίου για τα δύο αυτά υδατικά συστήματα, το οποίο θα αντιμετωπίζει και θα υποδεικνύει συνολικά, δράσεις και έργα που πρέπει να γίνουν στην περιοχή στα πλαίσια του Χωρικού Προτύπου που σχεδίασε η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Πέρα από την περιβαλλοντική αναβάθμιση σκοπός είναι η εξασφάλιση υψηλής ποιότητας νερού που θα συμβάλλει στην παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.
Τέλος, συζητήθηκε η αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων με κοινή πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Καλαϊτζίδη προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την έκτακτη επιχορήγηση των περιφερειακών ενοτήτων για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.