Ο δήμαρχος μιας επαρχίας στο νοτιοδυτικό Μεξικό και η σύζυγός του φέρονται ως οι “εγκέφαλοι” πίσω από τις μυστηριώδεις εξαφανίσεις τουλάχιστον 43 μαθητών και καθηγητών το Σεπτέμβριο από τη νοτιοδυτική επαρχία Γκερέρο, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας, Χεσούς Μουρίγιο.

162719-igualamayorwife

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τα ίχνη των μαθητών και των καθηγητών είχαν χαθεί υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στις 26 Σεπτεμβρίου στην πόλη Ιγκουάλα της συγκεκριμένης επαρχίας, κατά τη διάρκεια σφοδρών επεισοδίων μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας.

Ο Μουρίγιο, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, είπε ότι ο δήμαρχος της Ιγκουάλα, Χοσέ Λουίς Αμπάρκα και η γυναίκα του, Μαρία δε λος Άνχελες Πινέδα, είχαν διατάξει δύο ντόπιους αστυνομικούς να σταματήσουν τους μαθητές, οι οποίοι σκόπευαν να διακόψουν μια πολιτική συγκέντρωση στην περιοχή.

Ήδη η αστυνομία ερευνά εννέα μαζικούς τάφους στη συγκεκριμένη επαρχία, όπου έχουν βρεθεί, μέχρι στιγμής, 30 πτώματα, τα οποία, ωστόσο, δεν φαίνεται ότι συνδέονται με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Την ίδια ώρα, πάντως, οι ομοσπονδιακές αρχές του Μεξικού έχουν προχωρήσει σε τουλάχιστον 52 συλλήψεις υπόπτων, μεταξύ των οποίων είναι και πολλοί αστυνομικοί, οι οποίοι φέρεται να έχουν διασυνδέσεις με τη διαβόητη συμμορία “Guerreros Unidos” (σ.σ. “Ενωμένοι Πολεμιστές”). Μάλιστα, ο αρχηγός της συμμορίας, Σιντρόνιο Καζαρούμπιας, είχε συλληφθεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν στην Ιγκουάλα το Σεπτέμβριο, αστυνομικοί σκότωσαν ένα μαθητή, ενώ προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις. Οι συλληφθέντες, σύμφωνα πάντα με τον εισαγγελέα Μουρίγιο, παραδόθηκαν στους “Guerreros Unidos”, οι οποίοι λανθασμένα τους πέρασαν για μέλη μιας αντίπαλης συμμορίας, των “Κόκκινων” (σ.σ. “Los Rojos”)

Η υπόθεση έχει επισκιάσει τη δέσμευση του προέδρου της χώρας, Πένα Νιέτο, για προστασία των πολιτών από την ενδημική βία των συμμοριών. Μόνον το 2007, ο πόλεμος στα μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 100.000 άτομα.

* Στη φωτογραφία απεικονίζονται ο δήμαρχος της Ιγκουάλα και η σύζυγός του