«Αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει η ελληνική πολιτεία και οι αποτυχημένες κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών, φαίνεται ότι το κάνει η ελληνική Δικαιοσύνη», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, που ήταν ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας. «Ο παυθείς περιφερειάρχης δεν είναι ο μόνος ένοχος και το είπα αυτό στην κατάθεσή μου. Το σύστημα Ψωμιάδη, όμως, αναπαρήγαγε με τον πιο απαράδεκτο τρόπο το καταστροφικό μοντέλο ανάπτυξης, που υποβάθμισε την ελληνική φύση και την ποιότητα ζωής και έδωσε τη χαριστική βολή στη λίμνη, αναπτύσσοντας παράλληλα ένα πελατειακό και επικοινωνιακό δίκτυο, στην εξουδετέρωση του οποίου είμαστε ευτυχείς που έχουμε συμβάλλει. Υπάρχουν και άλλες δύσοσμες υποθέσεις που έχουν πάρει το δρόμο τους».
Ο έκπτωτος Περιφερειάρχης κρίθηκε τελικά ένοχος ενώπιον του Α’ Τριμελούς Εφετείου για παράβαση καθήκοντος και απιστία περί την υπηρεσία για το γεγονός ότι δεν εισέπραξε τα πρόστιμα που επέβαλαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στους ρυπαίνοντες τη λίμνη και όταν αναγκάστηκε μετά την έναρξη ελέγχου να το πράξει, τα μείωσε με ζημία του δημοσίου.
Ο περιφερειακός σύμβουλος και πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος σήκωσε όλο το βάρος της τεκμηρίωσης του θέματος της καταστροφής της Κορώνειας στη Δικαιοσύνη και στην Κομισιόν αλλά και της στήριξης του πορίσματος των Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Η «Οικολογία-Αλληλεγγύη» έχει αναδείξει τις ευθύνες των κυβερνήσεων για το μοντέλο ανάπτυξης, που έφεραν τις βιομηχανίες στο Λαγκαδά το 1979 αλλά και του πρώην νομάρχη, που στήριξε το πελατειακό σύστημα και τα ποικίλα συμφέροντα στην περιοχή. Ειδικά για το διάστημα 2004-2008 η Δ/νση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας δεν επέβαλε κανένα πρόστιμο για περιβαλλοντικές παραβάσεις στην Κορώνεια.
Ακόμη και όταν γινόντουσαν έλεγχοι, είπε ο Μ. Τρεμόπουλος, ο πρώην νομάρχης δεν επέβαλε πρόστιμα ή επέβαλε με μεγάλη καθυστέρηση και μεγάλη μείωση. Αναγκάστηκε να το κάνει μόνο όταν το ΥΠΕΧΩΔΕ έστειλε τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος για να ελέγξουν την κατάσταση. Αλλά ακόμη και τότε ο Π. Ψωμιάδης ξεκίνησε τον επανέλεγχο των βιομηχανιών που διαθέτουν τα απόβλητά τους στη λίμνη Κορώνεια με καθυστέρηση 18 μηνών, και μόνο όταν είχε ξεκινήσει ο έλεγχος και από τους Επιθεωρητές Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης. Επίσης καθυστέρησε 14 έως 16 μήνες την επιβολή των προστίμων τα οποία εισηγήθηκαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος μετά τη διενέργεια των ελέγχων τους στις μονάδες του Λαγκαδά ενώ προέβη και σε μείωση του ύψους τους κατά 24.660 ευρώ.
Η «Οικολογία-Αλληλεγγύη» εκτιμά πως στην Ελλάδα της κρίσης οι πολίτες χρειάζονται επιτυχημένα παραδείγματα πρωτοβουλιών ενάντια στην κακοδιαχείριση και τη διαφθορά ώστε να μη θεωρούν τους αντίστοιχους αγώνες ως μάταιους. Η κινητοποίηση όλων μπορεί να αντιστρέψει το φαύλο κλίμα που επικράτησε τις τελευταίες δεκαετίες με τις ευλογίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Πληροφορίες: 6976 448442