symfono-tom-dimarxon-620x320

Την επιδίωξη πιο τολμηρών δεσμευτικών στόχων από εκείνες που έχουν προταθεί για το κλίμα μέχρι το 2030 ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) και του Συμφώνου των δημάρχων.

 

Σε αντίθεση με το στόχο 40%-27%-30% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προστασία του κλίματος, η ΕτΠ ζητά να προχωρήσει σε πιο φιλόδοξους στόχους και να επιδιώξει τα εξής:

 

-μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% σε σύγκριση με το 1990 (έναντι του 40% που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή)

 

-μερίδιο 40% ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με διαφοροποιήσεις ανά εθνικούς στόχους (έναντι του προτεινόμενου τουλάχιστον 27%)

 

-μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας κατά 40% σε σχέση με το 2005, χάρη στην αύξηση της αποδοτικότητας, επίσης με διαφοροποιήσεις ανά εθνικούς στόχους (έναντι του προτεινόμενου 30 %).

 

Όπως τονίζει στην εισηγητική της έκθεση η περιφερειακή συμβούλος Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής Annabelle Jaeger, «αυτό το τρίπτυχο είναι απαραίτητο προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφική αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 2°C και να επιτευχθεί ο μακροπρόθεσμος στόχος της ΕΕ για μείωση κατά 80-95 % των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

 

«Πρόκειται για το ισχυρό πολιτικό μήνυμα που προσδοκά η τοπική αυτοδιοίκηση από την Ευρώπη. Με δεδηλωμένους αυτούς τους στόχους, η Ευρώπη θα έχει αρκετή δύναμη ώστε να είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί μια παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα ενόψει της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα του 2015».

 

Επιπλέον τόνισε ότι «Πάνω από το 70% των μέτρων για τη μείωση της κλιματικής αλλαγής και σχεδόν το 90% των μέτρων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή πραγματοποιούνται από τις τοπικές αρχές».

 

Υπενθυμίζεται ότι το Σύμφωνο των δημάρχων είναι η κυριότερη ευρωπαϊκή κίνηση με πάνω από 5.000 δήμους και περιφέρειες που δεσμεύτηκαν εθελοντικά να μειώσουν τις εκπομπές C02 κατά 20%  μέχρι το 2020.

 

Στις 23 Οκτωβρίου οι επικεφαλής των κρατών καλούνται να αποφασίσουν για τους στόχους που θα θέσει η ΕΕ μέχρι το 2030.