Στην πρώτη ενότητα που αφορούσε το σχολικό εκφοβισμό, η Δρ Πατσίδου Μαρίνα, Σχολική Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής Ανατολικής Θεσσαλονίκης, παρουσίασε τους λόγους που τα παιδιά με σύνδρομο Asperger γίνονται συχνά θύματα του σχολικού εκφοβισμού και πώς μπορεί ο εκπαιδευτικός και το σχολείο να κινηθούν, ώστε να προστατευθούν τα παιδιά.
Η κα Καραδήμα Βασιλική, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, σχολίασε μέσω μιας μελέτης περίπτωσης, το πώς αναγνωρίζουμε το σχολικό εκφοβισμό, αλλά και ποιες οφείλουν να είναι οι παρεμβάσεις των εκπαιδευτικών και των γονέων στο ζήτημα. Ο Δρ Ακριτίδης Νικόλαος, Προϊστάμενος Επιστημονικής Καθοδήγησης Π.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσίασε το θεσμό και τις δράσεις του Παρατηρητηρίου, που οργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού και καθοδήγησε το κοινό σε φορείς που μπορεί να απευθυνθεί για επιστημονική καθοδήγηση/ βοήθεια. Τέλος, η κα Κιζιρίδου Γεωργία, Εξελικτική – Σχολική Ψυχολόγος και καθηγήτρια του Mediterranean College στον τομέα Εκπαίδευσης του Κολεγίου, χρησιμοποιώντας ένα διαδραστικό ερωτηματολόγιο, προσκάλεσε τους συμμετέχοντες σε διάλογο και προβληματισμό γύρω από το θέμα του σχολικού εκφοβισμού.
Στη συζήτηση για την ενότητα του εκφοβισμού στο οικογενειακό περιβάλλον, ο κος Σταύρος Καρπουχτσής, Ψυχολόγος με ειδίκευση στην Συστημική Θεραπεία και καθηγητής του Mediterranean College στον τομέα Ψυχολογίας σκιαγράφησε τα χαρακτηριστικά του ατόμου που χρησιμοποιεί τη βία στα πλαίσια της οικογένειας, ως μια προσπάθεια ελέγχου του περιβάλλοντός του και μείωσης της πολυπλοκότητας. Η Κρυσταλλία Λεοντιάδου, Ψυχολόγος με ειδίκευση στην Συστημική Θεραπεία, έδωσε με τη σειρά της πρακτικά παραδείγματα εμφάνισης των διάφορων μορφών βίας στην οικογένεια –λεκτικής, συναισθηματικής και σωματικής- και οδήγησε τους συμμετέχοντες σε μια γόνιμη συζήτηση γύρω από τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου.
Τη συζήτηση συντόνισε η Δρ Νάνου Ανδρομάχη, Ειδική Παιδαγωγός του Α’ ΚΕΔΔΥ Ανατολικής Θεσσαλονίκης και καθηγήτρια του Mediterranean College στον τομέα Εκπαίδευσης. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη διοργάνωση, ανανεώνοντας το ραντεβού για μια επόμενη σχετική εκδήλωση, καθώς το θέμα του εκφοβισμού είναι ένα σημαντικό ζήτημα της εποχής μας, ένα θέμα που οφείλουμε να αναδεικνύουμε σε κάθε δυνατή ευκαιρία.