Έκκληση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη για την μετεγκατάσταση της Μονάδας σε ανακαινισμένους χώρους

Επίσκεψη Αντιπεριφερειάρχη-Μονάδα τεχν νεφρού-2

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης βρέθηκε κοντά στους νοσηλευόμενους της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Έδεσσας, υπό καθεστώς ιδιαίτερα δυσχερών συνθηκών. Ο κ. Θεοδωρίδης συνομίλησε επίσης με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, τον Διοικητή κ. Ηλία Τσιαμήτρο, τον Διευθυντή της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού κ. Σωτήριο Βασιλείου, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την πολιτεία και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για τη μετεγκατάσταση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού σε νέο ανακαινισμένο χώρο, μετά από την παράδοση της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου που κατασκευάστηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, παρατηρείται καθυστέρηση στη διαδικασία της μεταφοράς.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Απρίλιο, ο πρώην Υπουργός Υγείας κ. Άδωνης Γεωργιάδης είχε υποσχεθεί τη διάθεση κονδυλίου ύψους 500.000,00 ευρώ για την μετεγκατάσταση της Μονάδας, ενώ σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Νοσοκομείο και στην Έδεσσα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος δήλωσε ότι υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τον ΕΟΠΠΥ (έναντι οφειλών προς το Νοσοκομείο). Στην Απόφαση χρηματοδότησης που θα υπογραφεί από τον Υπουργό Υγείας θα καθοριστεί ο Φορέας που θα υλοποιήσει την τελική μελέτη και θα επιβλέψει την κατασκευή του έργου. Για το θέμα έχει ενημερωθεί αρμοδίως και ο Υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης.

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού πρόκειται να μετεγκατασταθεί στον ισόγειο χώρο όπου λειτουργούσαν τα εξωτερικά ιατρεία. Για το έργο υπάρχει προμελέτη που προβλέπει τις εργασίες διαμόρφωσης των χώρων και του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρει: «Αγωνιώ για τη μετεγκατάσταση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού καθώς γνωρίζω από προσωπική εμπειρία την ταλαιπωρία που υφίστανται οι νοσηλευόμενοι σε χώρους που δεν πληρούν σύγχρονες προδιαγραφές αιμοκάθαρσης. Το Νοσοκομείο εξυπηρετεί 72 περίπου άτομα για τα οποία η Μονάδα είναι το «δεύτερο σπίτι τους». Προσπαθήσαμε και παραδώσαμε πολύ έγκαιρα τη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Έδεσσας και τώρα παρατηρούμε ολιγωρία στη μετεγκατάσταση της Μονάδας του Τεχνητού Νεφρού. Είναι ένα θέμα ανθρώπινης αξιοπρέπειας που μας «αγγίζει» όλους. Ήθελα να τονίσω ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως και η διοίκηση του Νοσοκομείου, είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένοι και παρακολουθούν το θέμα καθημερινά, ενώ προσφέρουν άριστες υπηρεσίες προς τους ασθενείς. Θέλω να πιστεύω ότι το Υπουργείο και οι συναρμόδιες υπηρεσίες θα επισπεύσουν τις διαδικασίες. Εφόσον αναλάβει η Περιφέρεια την επίβλεψη του έργου, με τις προδιαγραφές που θα ορίσει το Υπουργείο Υγείας, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το έργο να υλοποιηθεί άμεσα».