Συνάντηση με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότη Μηταράκη είχε σήμερα το πρωί ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στην έδρα της Π.Κ.Μ. στη Θεσσαλονίκη.
Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας συζήτησε με τον κ. Μηταράκη σχετικά με τα σημαντικότερα ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Π.Κ.Μ. και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, όπως είναι οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και ο νέος αναπτυξιακός νόμος ενώ ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε στον Υφυπουργό το σχεδιασμό της νέας Προγραμματικής Περιόδου στο πλαίσιο του ΣΕΣ 2014-2020, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, και τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της νέας διοίκησης της Π.Κ.Μ.

141101_O_Perifereiarchis_Ap_Tzitzikostas_me_ton_Yfypourgo_Anaptyxis_Noti_Mhtaraki
«Υποδέχθηκα σήμερα, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότη Μηταράκη, έναν πολύ καλό φίλο, με τον οποίο συζητήσαμε κυρίως θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονία, όπως είναι οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, οι οποίες είναι μια χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα, την Ελλάδα της κρίσης. Συζητήσαμε για το ενδεχόμενο να επεκταθούν τα ΣΔΙΤ σε τομείς όπως είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αλλά και η δημιουργία μαρινών σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, σε Θεσσαλονίκη, Πιερία, Χαλκιδική, ώστε να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε τον θαλάσσιο τουρισμό. Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάσαμε στον Υφυπουργό το αναπτυξιακό μας πλάνο. Κυρίαρχος στόχος μας είναι η αναχαίτιση της ανεργίας, η οποία στη βόρεια Ελλάδα έχει φτάσει το 60% στους νέους ανθρώπους και συνολικά κοντά στο 30%. Μέσα από προγράμματα του Υπουργείου Ανάπτυξης, μέσα από το ΕΣΠΑ και το νέο ΕΣΠΑ, το ΣΕΣ 2014-2020, θα προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι εργαλεία διαθέτουμε, για να μπορέσουμε, σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Ανάπτυξης, να φέρουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Επίσης, έθεσα στον κ. Μηταράκη κάποια σημαντικά θέματα για τον Αναπτυξιακό Νόμο, τόσο τον υπάρχοντα, όσο και τον νέο νόμο και με μεγάλη χαρά ενημερώθηκα από τον Υφυπουργό ότι τα περισσότερα από αυτά έχουν δρομολογηθεί και θα λυθούν σύντομα» δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε τον κ. Μηταράκη για τη συνάντηση και του ευχήθηκε καλή συνέχεια στο έργο του, σε ένα τόσο νευραλγικής σημασίας Υπουργείο. «Το μέλλον της χώρας σε αυτή τη φάση είναι στα χέρια των επιτελών του συγκεκριμένου Υπουργείου. Η σύμπραξη περιφερειών και Υπουργείου Ανάπτυξης μπορεί να φέρει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα» δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την άριστη συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τους Γενικούς Γραμματείς και τα στελέχη του υπουργείου.
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης από την πλευρά του ευχαρίστησε τον κ. Τζιτζικώστα για την υποδοχή και τον συνεχάρη για το δυναμισμό του και το έργο του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καλό μου φίλο, τον Απόστολο Τζιτζικώστα, που με δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του και μου έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουμε για ζητήματα που άπτονται των αναπτυξιακών προοπτικών που έχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Συζητήσαμε για τα θέματα των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και ευχαριστώ την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που μας φιλοξενεί σήμερα σε μία ημερίδα που διοργανώνουμε όπου θα παρουσιάσουμε στους Περιφερειάρχες, τους Αντιπεριφερειάρχες και τους Δημάρχους της βορείου Ελλάδος τα εργαλεία των ΣΔΙΤ, πώς λειτουργούν στην πράξη, την τεχνογνωσία που έχει δημιουργηθεί και πώς μπορούν οι φορείς να εκμεταλλευθούν αυτά τα εργαλεία ώστε με τους δεδομένους οικονομικούς πόρους που έχουν να κάνουν περισσότερα έργα και έργα όπου το ρίσκο της εκτέλεσης μεταφέρεται πλέον στον ιδιώτη επενδυτή και όχι, όπως στο παρελθόν, στον Έλληνα φορολογούμενο» επεσήμανε ο κ. Μηταράκης.
Ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε στον Υπουργό το ζήτημα του νέου Αναπτυξιακού νόμου και τόνισε την ανάγκη να οριστικοποιηθεί η δομή του και να ενεργοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, ούτως ώστε να μπορέσουν να υποστηριχθούν στην πράξη οι επιχειρήσεις της χώρας.
Σχετικά με το νέο Αναπτυξιακό Νόμο ο κ. Μηταράκης δήλωσε ότι «Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος που θα κατατεθεί μέσα στο 2014 στη Βουλή και θα ανοίξει το 2015 αποτελεί ένα σημαντικότατο εργαλείο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Φέτος ήταν μια χρονιά ρεκόρ για τον Αναπτυξιακό Νόμο, καθώς υπογράψαμε έργα συνολικού προϋπολογισμού 4 δις ευρώ και συνολικής επιχορήγησης 1.7 δις ευρώ».
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έθεσε επίσης στον κ. Μηταράκη το θέμα της χρηματοδότησης του υπάρχοντος Αναπτυξιακού Νόμου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι εντός της εβδομάδας θα μεταφερθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κονδύλια στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να καλυφθούν ώριμες πληρωμές από επενδύσεις που έχουν ολοκληρωθεί και ήδη λειτουργούν.
«Σε αυτή την κρίσιμη εποχή για την χώρα χρειάζεται περισσότερος διάλογος, μια διαφορετική κουλτούρα, χρειάζεται περισσότερη συναίνεση και περισσότερη συνεργασία. Συνεργασία όχι μόνο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων αλλά και συνεργασία μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης, των περιφερειών και των δήμων. Η σημερινή μου επίσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι απλώς ένα παράδειγμα του πόσο καλά μπορούμε να δουλέψουμε. Τελικά ο στόχος είναι ένας: Να μειώσουμε την ανεργία και να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση» τόνισε κατά το τέλος της συνάντησης ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης.