dimosio-apolysi-aftodioikisi-620x320

Αν και οι κυβερνητικοί εταίροι μετά από πίεση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο να ισχύσει πιλοτικά από 1.7.1015 και κανονικά από 1.1.2016, η τρόικα φαίνεται ότι έχει διαφορετική άποψη και σε αυτό το θέμα. Αυτό προκύπτει από τα 19 προαπαιτούμενα που θέτουν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, ζητώντας αφενός τον περιορισμό των επιδομάτων (π.χ. οδοιπορικά, εκτός έδρας, κινητό, για κατασκήνωση, παιδικούς σταθμούς, επιμορφωτικά σεμινάρια, εκπαιδευτικές άδειες, πλασματικό χρόνο εργασίας. κ.λ.π) εκτός από τις βασικές αποδοχές στο Δημόσιο  και αφετέρου τις μισθολογικές διαφορές στη Δημόσια Διοίκηση. Συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και θέτουν επιτακτικά ζήτημα πλαφόν στο μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο, ώστε να μειωθεί κατά 656 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και να μειωθεί στα 14,824 δισεκατομμύρια για την τετραετία 2015-2018, αρχής γενομένης από 1.1.2015.

Πάντως, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζουν ότι η εξοικονόμηση αυτή μπορεί να προέλθει χωρίς απαραίτητα να υπάρξουν περικοπές στις αποδοχές.

Ωστόσο, η κυβέρνηση κωλυσιεργεί την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή φοβούμενη τη θύελλα που θα προκαλέσει το νέο μεγάλο «ψαλίδι» στις αποδοχές των νεοεισερχομένων αλλά και σε όσους έχουν χαμηλά προσόντα.

Από το «κουρείο» θα περάσουν και όσοι εργάζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (Δημόσιοι Οργανισμοί, ΔΕΚΟ, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ΔΕΚΟ κ.ά.) προκειμένου να συμπιεστεί κατά 300 με 350 εκατ. ευρώ το κονδύλι της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο.

Σ’ αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός θα έχει τις επόμενες μέρες συσκέψεις με τον κύκλο των οικονομικών υπουργών και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.