Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: «Η ανάπτυξη της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης θα συμβάλλει στην τόνωση της τοπικής πραγματικής οικονομίας»
Θερμή ανταπόκριση από τους ενδιαφερόμενους μαθητές, σπουδαστές και επαγγελματίες είχε η πραγματοποίηση της Ημερίδας για το θεσμικό-νομικό πλαίσιο αδειοδότησης και δικαιωμάτων των τεχνικών επαγγελμάτων και τις νέες επαγγελματικές προοπτικές στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης, που πραγματοποιήθηκε στην Έδεσσα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Πέλλας.
Η Ημερίδα συνδιοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας (Δνση Ανάπτυξης), τη Δ/νση Βιομηχανίας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Π.Κ.Μ, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας (ΚΕΣΥΠ) και τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης Αριδαίας, Γιαννιτσών και Έδεσσας. Είναι η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί φορείς συνεργάζονται για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των ενδιαφερόμενων ομάδων, σ’ ένα θέμα που συνδέεται άμεσα με την αντιμετώπιση της ανεργίας που αγγίζει υψηλά ποσοστά –ιδιαίτερα στους νέους- και την ενδυνάμωση της τοπικής, πραγματικής οικονομίας.
Η Ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό – εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη. Ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στις αλλαγές στο ευρύτερο κοινωνικο-πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με βασικές στρατηγικές επιλογές την εξωστρέφεια και την καινοτομία. Ακολούθως, σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Δρ. Νίκος Τσοτσόλης ο οποίος υπογράμμισε την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Περιφέρεια για έγκαιρη ενημέρωση σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα τεχνικά επαγγέλματα. Ο συντονισμός της Ημερίδας έγινε από τον Διευθυντή Ανάπτυξης της Π.Ε. Πέλλας κ. Δημόκριτο Μανδάλη και τον Προϊστάμενο του Τμήματος Επαγγελμάτων κ. Γιώργο Παπαδόπουλο.
Ακολούθησαν εισηγήσεις από την Υπεύθυνη Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Έδεσσας κα. Αθηνά Τεστέμπαση και τους Διευθυντές των ΔΙΕΚ Έδεσσας-Αριδαίας και Γιαννιτσών κκ. Γιώργο Γιόρτσο και Ελισάβετ Νικολαΐδου, αντίστοιχα. Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με παρουσίαση για το θεσμικό πλαίσιο των επαγγελματικών δικαιωμάτων από το στέλεχος της Διεύθυνσης Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π. Κ. Μ. κα. Μαρία Γουλάπτση και συζήτηση με το κοινό σε ειδικότερα θέματα.
Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη:
«Η οικονομική κρίση δημιούργησε ένα περιβάλλον έντονης ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Οι συνθήκες αυτές δεν αναμένεται να ξεπεραστούν εύκολα. Η κρίση έχει λάβει πλέον παγκόσμιες διαστάσεις. Σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες αβεβαιότητας κι έντονου ανταγωνισμού, είναι αναγκαίο οι νέοι επαγγελματίες να αναπτύξουν μία στρατηγική επιβίωσης και προσωπικής ανάπτυξης. Να σχεδιάσουν την επαγγελματική τους καριέρα με προσανατολισμό όχι μόνο την ελληνική αγορά αλλά, επίσης, την Ευρώπη και τον κόσμο. Σ’ ένα τέτοιο πλαίσιο, είναι αναγκαίο να διερευνούμε δυνατότητες και ευκαιρίες οι οποίες ξεπερνούν τα τοπικά όρια και βασίζονται στην εξωστρέφεια και καινοτομία.
Η ανάπτυξη της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης μπορεί να έχει μία σημαντική συμβολή στην τόνωση και επανεκκίνηση της τοπικής πραγματικής οικονομίας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της ελληνικής περιφέρειας και έχουν ανάγκη από τεχνικό προσωπικό που διαθέτει την κατάλληλη κατάρτιση, νέες ιδέες και σύγχρονες δεξιότητες.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για τεχνικά επαγγέλματα. Η τάση αυτή μάλιστα, ενισχύεται από θεσμούς επιδότησης νέων θέσεων εργασίας που υλοποιούνται από τον ΟΑΕΔ κι άλλους φορείς. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Πέλλας και άλλους φορείς, υλοποίησε το τελευταίο χρονικό διάστημα δύο τέτοια προγράμματα. Οι συγκεκριμένες δράσεις προσέφεραν εξειδικευμένη επαγγελματική κατάρτιση και πρακτική εμπειρία σε τοπικές επιχειρήσεις και φορείς. Τα αποτελέσματα από τα συγκεκριμένα προγράμματα είναι ενθαρρυντικά και πιστεύω ότι στο μέλλον θα έχουμε κι άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το νέο ΕΣΠΑ, το λεγόμενο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης, περιλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο «πακέτο» δράσεων και προγραμμάτων αφιερωμένων στην επαγγελματική κατάρτιση και ενίσχυση της απασχόλησης.
Στόχος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που προσφέρονται για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. Να καλύψουμε τις πραγματικές και ουσιαστικές ανάγκες της τοπικής αγοράς σε τομείς που αξιοποιούν τα φυσικά πλεονεκτήματα της Πέλλας.
Τα τελευταία χρόνια, στην περιοχή μας, έχουν γίνουν πολλές επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού και της παραγωγής αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας. Στον Άγιο Αθανάσιο, το Λουτράκι, την Έδεσσα κι αλλού υπάρχουν καταλύματα υψηλών προδιαγραφών που μπορούν να υποδεχθούν και να εξυπηρετήσουν απαιτητικούς πελάτες. Επίσης, η Πέλλα διαθέτει πολλούς πρωτοπόρους βιοκαλλιεργητές οι οποίοι απευθύνονται σε νέες, ανερχόμενες αγορές ευαισθητοποιημένων καταναλωτών. Υπάρχουν επομένως ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη και επέκταση επιχειρήσεων στους τομείς της Αγροτικής Οικονομίας και του Τουρισμού που αποτελούν τους δύο σημαντικούς «πυλώνες» του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Περιφέρειας.
Η ανάπτυξη του παραγωγικού ιστού και η κάλυψη αναγκών σε ολόκληρη την αλυσίδα της παραγωγής, μεταποίησης, προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών έχει ανάγκη από τεχνικά επαγγέλματα. Η τεχνική εκπαίδευση και οι επαγγελματίες χρειάζεται να αναλάβουν την ευθύνη υποστήριξης και ανάπτυξης μίας δυναμικής τοπικής αγοράς, ποιοτικών και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.
Η δια βίου μάθηση προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους τους ανθρώπους να αναπτύξουν τα ταλέντα και τις κλίσεις τους. Να διεκδικήσουν μία καλύτερη εξέλιξη στην επαγγελματική τους καριέρα. Να κάνουν πράξη τα όνειρά τους όσον αφορά την επαγγελματική τους εξέλιξη.
Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι η πρωτοβουλία πραγματοποίησης της Ημερίδας για ενημέρωση θα έχει συνέχεια και σε άλλες περιοχές της Πέλλας. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί ότι ο καθένας από εμάς έχει την πλήρη ευθύνη για ενημέρωση και διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών επαγγελματικής αποκατάστασης. Η ενημέρωση μέσω του διαδικτύου είναι σήμερα ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος ενημέρωσης για τα επαγγελματικά δικαιώματα και προοπτικές».