Ανάπτυξη φιλίας, εμπιστοσύνης και αμοιβαιότητας για την προώθηση συνεργασίας και δράσεων με ορίζοντα το μέλλον των λαών της Πέλλας και της Γιαγκόντινα Σερβίας
Με επιτυχία «στέφθηκε» η επίσκεψη της αποστολής από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας στην πόλη της Γιαγκόντινα στην Κεντρική Σερβία, σε συνέχεια της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο χρόνο με πρωτοβουλίες του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη και του Προέδρου του Κόμματος «Ενωμένη Σερβία» και Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου της Γιαγκόντινα κ. Dragan Markovic Palma.
Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι τοπικών αναπτυξιακών και παραγωγικών φορέων της Πέλλας, μεταξύ των οποίων, οι Δήμαρχοι Έδεσσας και Αλμωπίας κκ. Δημήτριος Γιάννου και Δημήτριος Μπίνος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Λάκης Βασιλειάδης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πέλλας κ. Αβραάμ Πανίδης, ο Πρόεδρος των επιχειρηματιών του Παλαιού Αγίου Αθανασίου κ. Γιώργος Βιλδιρίδης, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας κ. Γιώργος Μίχος, εκπρόσωποι τουριστικού κλάδου, αγρότες, ιδιοκτήτες μονάδων μεταποίησης και επεξεργασίας φρούτων και οπωροκηπευτικών, επιχειρηματίες, έμποροι, νέοι επιστήμονες από όλη την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και πολλοί άλλοι.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της αντιπροσωπείας από την Πέλλα στην Γιαγκόντινα πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές συναντήσεις και περιήγηση στην περιοχή, ενώ πραγματοποιήθηκαν επίσης κατ’ ιδίαν συναντήσεις μελών της αποστολής με τοπικούς παράγοντες, με στόχο τη διερεύνηση εξειδικευμένων συνεργασιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Πρόεδρος του Κόμματος «Ενωμένη Σερβία» κ. Dragan Markovic Palma παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμή της αποστολής στο οποίο παραβρέθηκαν ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης – Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας και πρώην Πρωθυπουργός της χώρας κ. Ivica Dacic, ο Δήμαρχος της πόλης κ. Ratko Stevanovic, ο Νομάρχης κ. Goran Milosavlievic, βουλευτές, δημοτικοί σύμβουλοι και τοπικοί παράγοντες. Κατά τη διάρκεια του δείπνου τονίστηκαν από τους παραβρισκόμενους οι ιστορικές σχέσεις και οι στενοί δεσμοί φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας μεταξύ των οποίων και η ορθόδοξη πίστη. Ευχάριστη έκπληξη, αλλά και τιμή για τους Έλληνες, ήταν όταν ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας τραγούδησε ένα ελληνικό τραγούδι.
Τα μέλη της αποστολής επισκέφτηκαν αξιοθέατα στην πόλη της Γιαγκόντινα τα οποία δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια από το Δήμο και προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες όλο το χρόνο (περισσότερους από 400.000 επισκέπτες πέρσι). Στην πόλη έχει κατασκευαστεί το μεγαλύτερο αθλητικό Κέντρο της Σερβίας, Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, εμπορικό κέντρο, καθώς επίσης και άλλα σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα. Επίσης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην βιομηχανική ζώνη στην οποία λειτουργούν τρείς μεγάλες βιομηχανίες και σύντομα πρόκειται να εγκατασταθούν δύο ακόμη. Στο περιθώριο της περιήγησης ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης παραχώρησε συνέντευξη σε τοπικό κανάλι δίνοντας το στίγμα της επίσκεψης της ελληνικής αποστολής ενώ, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις πολύ καλές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με τον Πρόεδρο κ. Palma.
Κορυφαία εκδήλωση κατά τη διάρκεια της παραμονής της αποστολής ήταν η διοργάνωση συνέντευξης τύπου στο Δημαρχείο της Γιαγκόντινα. Η συνέντευξη τύπου «άνοιξε» με τοποθέτηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Dragan Markovic Palma ο οποίος αναφέρθηκε στον στόχο και στην πορεία της συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών. Τόνισε ότι η Γιαγκόντινα έχει πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και υλοποιεί ένα οργανωμένο σχέδιο προσέλκυσης επισκεπτών στην πόλη, επενδυτών, εξασφάλισης νέων θέσεων εργασίας και συνεχούς βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Συνεχάρη τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη για τις προσπάθειες ανάπτυξης της οικονομίας της Πέλλας και ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές καλές προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών. Επίσης, παρουσίασε τοπικούς επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα του εμπορίου τροφίμων, του εφοδιασμού αλυσίδων καταστημάτων, κατασκευών, βιομηχανικών προϊόντων, αλουμινίου-Inox, κ.ά.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ευχαρίστησε τον κ. Palma για τη φιλοξενία και το άρτιο πρόγραμμα ενημέρωσης και πραγματοποίησης επαφών. Αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πέλλας και της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και σε συγκεκριμένες δράσεις συνεργασίας οποίες μπορούν να προχωρήσουν άμεσα το προσεχές χρονικό διάστημα. Τόνισε την μεγάλη παράδοση της Πέλλας στα αγροτικά προϊόντα (νωπά, κατεψυγμένα, και μεταποιημένα) και το κοινό μέλλον των δύο περιοχών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (η ενταξιακή διαδικασία για τη Σερβία βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο). Με την ευκαιρία, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης τόνισε τη σημασία των μεγάλων έργων υποδομής που υλοποιούνται την περίοδο αυτή στη Σερβία, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου παρουσιάστηκαν ποιοτικά προϊόντα από την Πέλλα ενώ στο περιθώριο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν αρκετές διμερείς επαφές. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης προσκάλεσε αντιπροσωπεία τοπικών εκπροσώπων και επιχειρηματιών να επισκεφτούν την Πέλλα τον προσεχή Φεβρουάριο. Ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου αναφέρθηκε επίσης στην προστιθέμενη αξία των επαφών και στη μεγάλη σημασία που έχει η ανάπτυξη εμπιστοσύνης και αληθινής φιλίας για την προώθηση της συνεργασίας. Εκδήλωσε μάλιστα την πρόθεσή του για αδελφοποίηση της Γιαγκόντινα με την Έδεσσα, πόλη των νερών.
Ο κ. Palma ανέφερε ότι παρέχει δωρεάν για έναν επενδυτή από την Πέλλα έκταση και ρεύμα στη βιομηχανική περιοχή της Γιαγκόντινα για την εγκατάσταση βιομηχανικής ή άλλου τύπου μονάδας ενώ, δήλωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον επενδυτών από την Σερβία για την πραγματοποίηση συγκεκριμένων επενδύσεων στην Πέλλα.
Το 2003 στη Θεσσαλονίκη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναγνώρισε τη Σερβία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στις 21 Ιανουαρίου του 2014 η πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη έλαβε χώρα σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας.
Τα τελευταία 13 χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ο μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας προς τη Σερβία. Το ποσό των επιχορηγήσεων ξεπέρασε τα 2,6 δις €. Συγκεκριμένα επιχορηγήθηκαν δράσεις στους τομείς της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, το κράτος δικαίου, την κοινωνική ανάπτυξη, το περιβάλλον και τη γεωργία.
Όπως γνωρίζετε η οικονομική ενίσχυση παρέχεται από το Mηχανισμό Προενταξιακή Βοήθεια (IPA – Instrument for Pre-Accession) της ΕΕ που στόχο έχει να βοηθήσει τη Σερβία να προετοιμαστεί για την ανάληψη και την αποτελεσματική εφαρμογή των υποχρεώσεων της μελλοντικής ένταξης της στην ΕΕ.
Ενδεικτικά σας παραθέτω μερικά από τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση:
• Υποδομές Μεταφορών:
o Γέφυρες στις περιοχές Sloboda, Zezelj και Gazella
o Δρόμοι και τελωνειακοί σταθμοί
• Δημόσια Υγεία:
o Αγορά ασθενοφόρων, διαχείριση ιατρικών αποβλήτων, μαστογράφοι
• Ποιότητα Νερού και Αέρα:
o Έργα σε διάφορες περιοχές της Σερβίας
• Στερεά Απόβλητα:
o Έργα στις περιοχές Subotica, Sremska, Mitrovica, Uzice και Pozerevac
Ως ένδειξη της εμπιστοσύνης της ΕΕ προς τη Σερβία από το 2014 η ίδια η χώρα ανέλαβε τη διαχείριση των έργων που χρηματοδοτεί η ΕΕ. Επί του παρόντος πάνω από 600 έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων με βασικό γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των Σέρβων πολιτών.
Για την περίοδο 2014-2020, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας ΙΙ – IPA II, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τη Σερβία έχουν συμφωνήσει να δοθεί προτεραιότητα στη χρηματοδότηση έργων στρατηγικών σημασίας τα οποία θα διαθέτουν την απαιτούμενη ωριμότητα.
Πέραν του IPA κατά το παρελθόν στη Σερβία χρηματοδοτήθηκαν έργα από τα παρακάτω προγράμματα:
• CARDS (Κοινοτική Βοήθεια για την Ανασυγκρότηση, την Ανάπτυξη και τη Σταθερότητα – Community Assistance for Reconstruction, Development and Stabilisation)
• EIDHR (Ευρωπαϊκό Μέσο για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – European Instrument for Democracy and Human Rights)
• Erasmus Mundus (Πρόγραμμα συνεργασίας και κινητικότητας στο τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης)
• TEMPUS (Διευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κινητικότητας για Πανεπιστημιακές Σπουδές – Trans-European mobility scheme for university studies)
• TAIEX (Πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας και ανταλλαγής πληροφοριών το οποίο αφορά την προσέγγιση, την εφαρμογή και την επιβολή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας)
• SEVENTH FRAMEWORK PROGRAMME (FP7) (Έργα καινοτομίας και έρευνας)
• PROGRESS (Έργα στους τομείς: Εργασία, Κοινωνική ένταξη και κοινωνική προστασία, Συνθήκες εργασίας, Καταπολέμηση των διακρίσεων, Ισότητα των φύλων)
• CULTURE PROGRAMME (Έργα στους τομείς του πολιτισμού και των μέσων ενημέρωσης)
• YOUTH IN ACTION (Νέα Γενιά σε Δράση – Στόχο έχει την ενεργό συμμετοχή στα κοινά, την αλληλεγγύη και την αποδοχή της διαφορετικότητας μεταξύ των νέων Ευρωπαίων πολιτών)
Στα πλαίσια του IPA χρηματοδοτήθηκαν και Έργα Διασυνοριακής Συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αλβανία, π.Γ.Δ.Μ. και Ουγγαρία).
Xαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη κατά την επίσκεψη της Αποστολής Εκπροσώπων Τοπικών Αρχών, Φορέων και Επιχειρηματιών της Π.Ε. Πέλλας στη Jagodina
Αγαπητέ Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου της Γιαγκότινα και φίλε Dragan,
Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,
Αξιότιμα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και των τοπικών αρχών και φορέων,
Φίλοι δημοσιογράφοι,
Σας φέρνω από την Πέλλα, γενέτειρα γη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μήνυμα φιλίας, ειρήνης και συνεργασίας.
Με την επίσκεψή μας στην πόλη σας και την απλόχερη φιλοξενία που μας προσφέρετε, προχωράμε την συνεργασία μας σ’ ένα επόμενο, πιο ουσιαστικό επίπεδο. Αποδείξαμε ότι τηρούμε τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις μας κι έτσι συνεχίζουμε.
Μαζί μου παραβρίσκονται εκπρόσωποι της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι αναπτυξιακών και παραγωγικών φορέων της Πέλλας, ιδιοκτήτες βιομηχανιών και επιχειρήσεων, αλλά και αρκετοί νέοι επιστήμονες.
Τα συγκεκριμένα άτομα, γνωρίζουν το θεσμικό πλαίσιο και τους κανόνες των αγορών και μπορούν να αναλάβουν υπεύθυνα την υλοποίηση δράσεων δικτύωσης, επενδύσεων και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Προχωράμε μαζί, έχοντας ως κύριο στόχο την κοινωνική και οικονομική ευημερία των τοπικών κοινωνιών της Ελλάδας και Σερβίας.
Οι ιστορικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας αποκτούν πλέον μία νέα, σύγχρονη προοπτική, με βάση τις διεθνείς εξελίξεις. Το κύρος και η αξιοπιστία των φορέων μας, εγγυώνται την επιτυχή συνεργασία μας στο νέο παγκοσμιοποιημένο και εξαιρετικά ανταγωνιστικό επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον.
Οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι ο δρόμος που επιλέξαμε, της εξωστρέφειας και της δημιουργίας ισχυρών στρατηγικών συμμαχιών, είναι μονόδρομος για την Ανάπτυξη. Το εμπάργκο που κήρυξε η Ρωσία στα Ευρωπαϊκά προϊόντα, ήταν ένα γεγονός που προβλημάτισε τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μας έδειξε ότι οι δρόμοι της διπλωματίας και της οικονομίας δεν είναι ανεξάρτητοι.
Είναι αναγκαίο να δημιουργούμε ισχυρές στρατηγικές συμμαχίες και να προσαρμοζόμαστε έγκαιρα στις αλλαγές και εξελίξεις που συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο.
Με τον φίλο Dragan έχουμε ανοίξει έναν δρόμο τακτικής επικοινωνίας και συνεργασίας που αποτελεί την σύγχρονη απάντηση σ’ έναν κόσμο ραγδαίων αλλαγών και εξελίξεων. Στη δύνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και σημαντικών γεωπολιτικών αλλαγών στην περιφέρεια των Βαλκανίων και της Μεσογείου, χρειάζεται κάποιοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες ειρήνης και, εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας όπως η δική μας.
Το μέλλον μας στο εσωτερικό της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας είναι κοινό. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να δημιουργήσει νέες προοπτικές. Είμαι βέβαιος ότι ολόκληρη η Ευρώπη έχει ανάγκη και θα ωφεληθεί σημαντικά από τον πολιτισμό και τον δυναμισμό των ανθρώπων της Σερβίας.
Η πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση προϋποθέτει ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης και καινοτόμες προσεγγίσεις για τη διεκδίκηση πόρων και την προσέλκυση επενδύσεων.
Η σημερινή διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση των πεντακοσίων εκατομμυρίων κατοίκων αποτελεί τη μεγαλύτερη και δυναμικότερη αγορά του κόσμου. Πρόκειται για μία ανοικτή αγορά, με ενιαίο και ισχυρό νόμισμα που μπορεί να ανταγωνιστεί επάξια τις αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και των αναδυόμενων οικονομιών της Ασίας. Αυτή η αγορά είναι το «όπλο» μας και οφείλουμε να τη διατηρήσουμε και να την αναπτύξουμε.
Υπάρχουν πολλοί σημαντικοί τομείς για τους οποίους μπορούν να υπάρξουν προτάσεις για επιχειρηματική συνεργασία και επενδύσεις μεταξύ Πέλλας και Jagodina στην Βαλκανική.
Οι τομείς συνεργασίας που έχουμε εντάξει στο Πρωτόκολλο, μας δίνουν τη δυνατότητα να είμαστε εξαιρετικά δημιουργικοί και να επιτύχουμε στόχους όχι μόνο οικονομικούς, αλλά και κοινωνικούς και πολιτιστικούς. Επιδιώκουμε μία βιώσιμη, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη η οποία έχει μέτρο τον άνθρωπο.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και κινητικότητα στην ανάπτυξη της Βαλκανικής.
Είμαστε σύμμαχοι και συνοδοιπόροι σε μία μεγάλη και κρίσιμη διαδρομή. Έχοντας πίστη στις δυνάμεις μας και με την κατάλληλη οργάνωση και σχεδιασμό μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.
Στο πλαίσιο της σημερινής μας επίσκεψης θα έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίσουμε τους τομείς που μπορούμε να έχουμε εποικοδομητική και αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Για αρχή, επιλέξαμε τα φρούτα και λαχανικά –νωπά, κατεψυγμένα και μεταποιημένα- στα οποία η Πέλλα έχει μία μεγάλη παράδοση ποιότητας και γευστικής υπεροχής. Οι επιχειρηματίες και εκπρόσωποι αναπτυξιακών φορέων της Πέλλας θα μπορέσουν να συνομιλήσουν και να δρομολογήσουν συγκεκριμένες συνεργασίες με τους ομολόγους τους.
Μέσα από τη σημερινή μας επαφή, οικοδομούμε σχέσεις επικοινωνίας και συνεργασίας που συμβάλλουν σε μία νέα προοπτική για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη για τους Πολίτες της Πέλλας, της Jaogodina, της Σερβίας και της Ελλάδας.
Σας ευχαριστώ!