Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 2η Ημερίδα – Workshop με θέμα: «Ενεργειακή Αξιοποίηση Κλάσματος Μη Ανακυκλώσιμων Αστικών Απορριμμάτων σε μία Βιώσιμη Αγορά Παραγωγής Ενέργειας από Απορρίμματα» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως εταίρος του έργου ENERGY WASTE, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE+ (LIFE09 ENV/GR/000307).

141128_Ο_Antiperifereiarchis_F_Papas_stin_im erida_PKM_ergo_Energy_Waste
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014 στο εκθεσιακό κέντρο M.E.C. Expo Center στην Παιανία Αττικής στο πλαίσιο της συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην 7η Εμπορική Εκθεσιακή Συνάντηση “Building Green Εxpo 2014” , το τριήμερο 21 – 23 Νοεμβρίου 2014.
Στόχος της ημερίδας ήταν η διάχυση και προβολή των αποτελεσμάτων από την ενεργειακή αξιοποίηση του υπολείμματος – μη ανακυκλώσιμων στερεών αποβλήτων – που προέρχεται από τα Εργοστάσια Ανακύκλωσης, Επεξεργασίας και Ανάκτησης Αποβλήτων, η μέχρι σήμερα διαχείριση του οποίου γίνεται μέσα από τη διάθεσή του ως απόβλητο στους χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων (ΧΥΤΑ). Κατά τη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας παρουσιάστηκε το σύνολο των μεθόδων ενεργειακής αξιοποίησης στερεών αποβλήτων ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή της αεριοποίησης, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου ENERGY WASTE.
Στην ημερίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάστηκε η άμεση συνεισφορά του έργου ENERGY WASTE στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης μέσω της ενεργειακής αξιοποίησης κλάσματος αστικών απορριμμάτων ενώ αναδείχτηκε το έργο των επιστημονικών και άλλων φορέων, οι οποίοι ανταποκρίνονται με ευελιξία και αποδοτικότητα στις σύγχρονες προκλήσεις της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι επικεφαλής εταίρος του έργου ENERGY WASTE είναι η εταιρεία WATT Α.Ε. (πρώην ΕΠΑΝΑ Α.Ε.) με εταίρους: α) το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης/Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ), β) την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) και γ) την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (EREF). Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου για όλους τους εταίρους ανέρχεται σε 1.923.079,00 €. Ημερομηνία λήξης του έργου η 31/12/ 2014.
Την έναρξη των εργασιών της 2ης Ημερίδας του έργου ENERGY WASTE, κήρυξε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Θεοφάνης Παπάς. Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παπάς τόνισε την ιδιαίτερη σπουδαιότητα της ορθής και ολοκληρωμένης διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων, μέσα από την οποία καθίσταται επιβεβλημένη η υιοθέτηση σύγχρονων, αποτελεσματικών, τεχνολογικά και περιβαλλοντικά αποδεκτών βιώσιμων λύσεων προκειμένου να μειωθεί η ποσότητα των στερεών αποβλήτων που οδηγούνται σε ταφή.
Αναφορικά με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος Θεοφάνης Παπάς ανέφερε ότι το 2005 εγκρίθηκε ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (το λεγόμενο ΠΕΣΔΑ/ΚΜ), ο οποίος προβλέπει, μεταξύ άλλων έργων και δράσεων, έργα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, όπως Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) και Μονάδες Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας Αποβλήτων. Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Παπάς επισήμανε ότι, στο προσεχές χρονικό διάστημα, αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης του ισχύοντος ΠΕΣΔΑ από τον αρμόδιο φορέα σχεδιασμού – τον Περιφερειακό Σύνδεσμο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας – κάτι που, όπως τόνισε ο κ. Παπάς, « αποτελεί μια ευτυχή χρονική συγκυρία, ώστε τα αποτελέσματα του έργου Energy Waste να αξιολογηθούν και να αξιοποιηθούν στον επικείμενο σχεδιασμό».
Ακολούθησαν εισηγήσεις σχετικές με το αντικείμενο και τα αποτελέσματα του έργου από εκπροσώπους των εταίρων του έργου: του κ. Βεργανελάκη Κ., Διευθυντή Λειτουργιών της WATT A.E. (πρώην ΕΠΑΝΑ Α.Ε.) και του κ Βουνάτσου Π., επιστημονικού συνεργάτη και ερευνητή του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α. / Ι.Δ.Ε.Π.).
Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους και τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους οι ακόλουθοι (με σειρά παρουσίασης) διακεκριμένοι επιστήμονες : ο Δρ. Καλογήρου Ε., Αντιπρόεδρος Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων WTERT και Πρόεδρος Συμβουλίου Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων Ελλάδος – ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ, ο οποίος παρουσίασε την παγκόσμια κατάσταση ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων, ο κ. Μαλούτας Λ., Αντιπροέδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ορθής διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα και υπογράμμισε τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ των φορέων ως απαραίτητη προϋπόθεση για την παραγωγή απτών αποτελεσμάτων. Επίσης στην ημερίδα συμμετείχαν ο κ. Τσομπανίδης Χ., Αντιπρόεδρος των Διεθνών Σχέσεων της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Ε.Ε.Δ.Σ.Α.) με εισήγηση για την παραγωγή, το χαρακτηρισμό και την αξιοποίηση στερεών εναλλακτικών καυσίμων RDF – SRF και ο κ. Χασιώτης Α., διευθυντής της εταιρείας «ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΕ» , η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων στη Θεσσαλονίκη και είναι μέλος του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης (Σ.ΕΠ.ΑΝ.), ο κ. Καρέλλας Σ., Επίκουρος καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.) με εισήγηση σχετικά με την παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα και τέλος, ο κ. Πούλιος Κ. εκ μέρους του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος παρουσίασε το ρόλο του ΦοΔΣΑ στην ανάκτηση υλικών και ενέργειας στα πλαίσια της επικαιροποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι φορέων οι οποίοι ασχολούνται με την περιβαλλοντική διαχείριση καθώς και εκπρόσωποι πολιτικών και αυτοδιοικητικών φορέων όπως ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου.
Όλες οι παρουσιάσεις της ημερίδας είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του έργου www.energywaste.gr και στην ιστοσελίδα της 7η Διεθνούς Έκθεσης «Building Green Εxpo 2014» www.buildinggreenexpo.gr .
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο ΕNERGY WASTE, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.energywaste.gr καθώς και να επικοινωνούν στα εξής: Tηλ: +30 210 6565 170, Φαξ: +30 210 6565 171, E-mail: [email protected].