Διαβούλευση με ενεργές Κοιν.Σ.Επ. και όχι σύμπραξη με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών ζητούν οι οικολόγοι της Θεσσαλονίκης από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας.
Αφορμή είναι η κατά πλειοψηφία απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας για τη δημιουργία ενός Περιφερειακού Υποστηρικτικού Μηχανισμού των κοινωνικών επιχειρήσεων κάθε Περιφερειακής Ενότητας. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο περιφερειακός σύμβουλος της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης» Μιχάλης Τρεμόπουλος, Συντονιστής Εταίρος της σύμπραξης θα είναι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και θα συμμετέχουν όλες οι Αναπτυξιακές Εταιρείες της Περιφέρειας, ενώ αναφέρεται γενικόλογα ότι θα συμμετέχουν και «εκπρόσωποι της κοινωνικής επιχειρηματικότητας». Δεν γίνεται λόγος σε συγκεκριμένες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) και δίκτυα που ήδη λειτουργούν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τα κονδύλια να μην καταλήξουν σε εκείνους που τα χρειάζονται και για τους οποίους προορίζονται.
Οι Κοιν.Σ.Επ. είναι ο νέος θεσμός που υποτίθεται προωθείται από τα προγράμματα κοινωνικής οικονομίας (ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ). Ωστόσο, τρία χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου 4019/11 οι προβλεπόμενοι πόροι ξοδεύτηκαν σε «μεσάζοντες», χωρίς να μείνει τίποτε για την ουσιαστική κοινωνική επιχειρηματικότητα. Τα προγράμματα αυτά ακολούθησαν προσχηματικά ευρωπαϊκό προσανατολισμό για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας, αλλά σκοπίμως παραδόθηκαν προς υλοποίηση σε συγκεκριμένους φορείς παντελώς άσχετους με τον συνεργατισμό, τον εθελοντισμό, τη διαφάνεια και τη διαβούλευση. Τα προγράμματα αυτά απέτυχαν γιατί έδιναν το 90% σε μεσάζοντες, για να κάνουν δαπάνες δημοσιότητας, ενημέρωσης, κατάρτισης και συμβουλευτικής. Ήταν σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να επιδοτούνται δράσεις οι οποίες μπορούν εύκολα να τιμολογηθούν και να εισπραχθούν, αλλά η αποτελεσματικότητά τους για την αντιμετώπιση της ανεργίας να μην ενδιαφέρει. Σχεδόν τίποτε δεν δόθηκε για το ξεκίνημά μιας κοινωνικής επιχείρησης. Τίποτε δεν δόθηκε σε ωφελούμενους που είχαν καινοτόμες ιδέες, για να παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες. Αντίθετα, ωφελήθηκαν ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες όμως στο πλαίσιο των δικών τους συμφερόντων, αδυνατούν να κινητοποιήσουν κοινωνικό κεφάλαιο και εθελοντισμό, που είναι η ουσία της κοινωνικής οικονομίας. Αδυνατούν να καλλιεργήσουν αλληλεγγύη, συνεργασία και ανταλλαγές χωρίς μεσάζοντες που μειώνουν το κόστος ζωής για φτωχούς και άνεργους.
Για να μην ξανασυμβεί αυτό, είναι ανάγκη κάποτε να μιλήσουν και οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτή την υπόθεση, τα μέλη των ΚΟΙΝΣΕΠ που κατόρθωσαν και επιβίωσαν παρά τις ιδιωτικές και κρατικές «τρικλοποδιές». Να ακούσουμε την άποψή τους για το αν το δημόσιο, ή η αγορά, μπορούν να δημιουργήσουν κοινωνική επιχειρηματικότητα και για το πού πρέπει να κατευθύνονται τα ειδικά κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (τα κονδύλια κοινωνικής πολιτικής για τους φτωχούς). Να ακούσουμε αν έχουν δημιουργηθεί διάφορες «ιερές συμμαχίες», στις οποίες δεν «φτάνουν» οι πόροι που τις αναλογούν, αλλά θέλουν να καρπώνονται με διάφορα τεχνάσματα ΚΑΙ τους πόρους για τη κοινωνική οικονομία. Σε κανένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ π.χ. που προορίζεται για τον ιδιωτικό τομέα δεν επιτρέπεται να χρηματοδοτούνται από αυτό μη κερδοσκοπικοί φορείς. Γιατί άραγε συμβαίνει το αντίθετο με τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για τον τρίτο τομέα της οικονομίας, δηλαδή των κοινωνική οικονομία;
Ο περιφερειακός σύμβουλος, ζήτησε να αποσυρθεί η συγκεκριμένη πρόταση, να διεξαχθεί ειδική ημερίδα για την κοινωνική συνεταιριστική επιχειρηματικότητα από την Περιφέρεια, με συμμετέχοντες αποκλειστικά Κοιν.Σ.Επ. που λειτουργούν και αφού καταγραφούν οι δικές τους προτάσεις, βάση αυτών να συνταχθεί νέο σχέδιο δημιουργίας Περιφερειακού Υποστηρικτικού Μηχανισμού Κοιν.Σ.Επ.
Ο πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Στη σημερινή εποχή της κρίσης δεν μπορούμε να συνεχίζουμε πρακτικές από το φαύλο παρελθόν που μας έφτασαν ως εδώ. Πρέπει να αποδείξουμε στους πολίτες ότι είμαστε δίπλα τους. Διαφορετικά ευτελίζεται και ο θεσμός της αυτοδιοίκησης. Κάνω έκκληση, λοιπόν, να επανεξεταστεί το θέμα και να επανέλθει με νέα πρόταση, μετά από στοχευμένη διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς, δηλ. τις ενεργές Κοιν.Σ.Επ.».