Μετά από δική σας προτροπή, για διευκρινίσεις σχετικά με θέματα του Δήμου που προκύπτουν καθημερινά, αρχίσαμε έναν κύκλο μίνι συνεντεύξεων τεσσάρων καίριων ερωτημάτων με δημοτικούς συμβούλους. Αυτήν την εβδομάδα είχαμε την τιμή να παρευρεθούμε με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Φίλιππο Γκιούρο και να του απευθύνουμε τέσσερις ερωτήσεις.
Πείτε μας την άποψή σας για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, όπως επίσης ποια είναι τα κριτήρια και η διαδικασία για να συμμετέχει κάποιος;
Καταρχάς θέλω να επισημάνω ότι ο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι μία πολιτική που σε καιρούς οικονομικής κρίσης και ακραίας φτώχιας για κάποιους συμπολίτες μας θα δώσει λύσεις, όχι μόνο λόγω της οικονομικής ενίσχυσης των δικαιούχων, αλλά και των υπόλοιπων παραμέτρων του προγράμματος που δεν πρέπει να τις βάζουμε σε δεύτερη μοίρα. Οι παράμετροι αυτοί είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες που θα παρέχονται στους δικαιούχους και σχετίζονται με σημαντικά θέματα όπως η χορήγηση βιβλιαρίου ανασφαλίστου, το κοινωνικό τιμολόγιο διαφόρων οργανισμών και επιχειρήσεων, το επίδομα θέρμανσης και η ένταξη σε διάφορα προγράμματα. Επίσης, σημαντική είναι και η προσπάθεια για ένταξη ή επανένταξη στον αγορά εργασίας που αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους του προγράμματος.
Για όλους αυτούς τους λόγους το Ελάχιστο εγγυημένο Εισόδημα είναι μία πολιτική που κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ελπίζω ότι η εφαρμογή της θα έχει το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.
Παρά την προσπάθεια ορισμένων να υποβαθμίσουν το γεγονός ότι η Έδεσσα είναι ένας από τους 13 Δήμους που εφαρμόζεται πιλοτικά το πρόγραμμα, πιστεύω ότι το γεγονός αυτό είναι μία σημαντική επιτυχία.
Σε ότι αφορά στα κριτήρια είναι εισοδηματικά, διαμονής και περιουσίας, κάτι που είναι απολύτως λογικό. Οι δικαιούχοι πρέπει να διαμένουν στο Δήμο Έδεσσας, να έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της επιδότησης που υπολογίζονται με βάση τον αριθμό των μελών της οικογένειας και φυσικά η ακίνητη και κινητή περιουσία τους να μην είναι πάνω από ορισμένα όρια, που επίσης υπολογίζονται με βάση τον αριθμό των μελών της οικογένειας.
Η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά και οποιοσδήποτε μπορεί να την κάνει μόνος του, αλλά ο Δήμος Έδεσσας έχει εκπαιδεύσει συγκεκριμένους υπαλλήλους που αφενός θα παρέχουν έγκυρες πληροφορίες για το πρόγραμμα και αφετέρου είναι επιφορτισμένοι να βοηθούν τους πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση.
Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία θα επισημανθούν τυχόν αστοχίες ή προβλήματα και θα διορθωθούν στη συνέχεια, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τον πιλοτικό χαρακτήρα του προγράμματος.
Από το Μάιο 2015 η καθαριότητα θα δοθεί σε ιδιώτη. Έχουμε τη βούληση πέραν του να μην απολυθεί κάποιος εκ των εργαζομένων του Δήμου να δώσουμε ρήτρα έτσι ώστε οι νέοι εργαζόμενοι να είναι από την περιοχή μας;
Είναι δεδομένο ότι κανείς από τους υπαλλήλους του Δήμου δεν θα απολυθεί, καθώς θα υπάρξουν μετακινήσεις στους τομείς της ανακύκλωσης και των ογκωδών απορριμμάτων, που πρέπει να βελτιωθούν, όπως και στον τομέα συντήρησης των υπαίθριων χώρων. Αυτό διότι αφενός υπάρχουν ανάγκες για κάλυψη θέσεων στους τομείς αυτούς και αφετέρου η βούληση της Δημοτικής Αρχής είναι να μην γίνουν απολύσεις προσωπικού.
Τώρα σε ότι αφορά στις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι σαφές ότι επιλογή μας είναι οι εργαζόμενοι να προέρχονται από την περιοχή μας. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να επιβληθεί, καθώς υπάρχουν νόμοι που δεν το επιτρέπουν και φυσικά δεν μπορείς να επιβάλεις στον ιδιώτη να προσλάβει προσωπικό με κριτήρια που θέτεις εσύ. Παρόλα αυτά γνωρίζω ότι θα υπάρξει μέριμνα προκειμένου να εφαρμοστεί ένα σύστημα στις προσλήψεις που να δίνει μπόνους στην εντοπιότητα, οπότε εκτιμώ ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα θα είναι από την περιοχή του Δήμου Έδεσσας.
Στην τελευταία συνεδρίαση ο Δήμαρχος είπε χαρακτηριστικά ότι χωλαίνουμε όσον αφορά στην κοινωνική πολιτική του Δήμου. Με τι ενέργειες πρέπει να πορευτούμε από εδώ και πέρα έτσι ώστε να ανακουφιστεί αυτός ο ευαίσθητος τομέα;
Είναι απολύτως σαφές ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης οι δράσεις της κοινωνικής πολιτικής πρέπει να βελτιώνονται, καθώς οι ανάγκες των πολιτών μεγαλώνουν. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακριβώς λόγω της οικονομικής κρίσης τα έσοδα των Δήμων έχουν μειωθεί κατά 65% και με δυσκολία καταφέρνουμε να φέρουμε σε πέρας τις βασικές μας υποχρεώσεις.
Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο ο Δήμαρχος ανέφερε ότι χωλαίνουμε στην κοινωνική πολιτική. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο που μιλάμε για διατήρηση σημαντικών δομών όπως το Γηροκομείο, το ΟΡΑΜΑ, το ΚΑΠΗ, το ΚΗΦΗ, τα ΚΔΑΠ και οι υπόλοιπες δομές. Ειδικά σε ότι αφορά στο γηροκομείο θέλω να επισημάνω ότι οι αντίστοιχες δομές στις γύρω πόλεις έχουν κλείσει, ενώ εμείς διατηρούμε το γηροκομείο της Έδεσσας με τη σημαντική συνδρομή της Εκκλησίας, χορηγών αλλά και εθελοντών.
Εκτός τούτων δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν ειδικά τιμολόγια ή απαλλαγές από Δημοτικές Επιχειρήσεις όπως η ΔΕΥΑ για συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, όπως επίσης και σποραδικές δράσεις όπως η συγκέντρωση φαρμάκων και τροφίμων σε συνεργασία με ομάδες πολιτών και φορείς.
Άρα οι δράσεις κοινωνικής πολιτικής που κάνουμε είναι πολλές και ποικίλες, αλλά η μείωση των οικονομικών πόρων έχει επιφέρει μειώσεις και στον ευαίσθητο αυτό τομέα και πρέπει να βρούμε τρόπους για να τον στηρίξουμε.
Πάνω από μία δεκαπενταετία ακούμε κατά καιρούς να μην παίρνουν έγκαιρα Δημοτικοί Σύμβουλοι μελέτες, τεχνικά προγράμματα κλπ. Πότε θα διορθωθεί αυτή η κατάσταση;
Δεν θέλω να δεχτώ ότι η καθυστέρηση στη γνωστοποίηση των εισηγήσεων ή των μελετών είναι ο κανόνας, αλλά από την άλλη πλευρά δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι δεν συμβαίνει. Είναι ένα πρόβλημα που από ότι γνωρίζω αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι Δήμοι και έχει να κάνει με τον όγκο των εργασιών. Πολλές φορές συμβαίνει επειδή τα θέματα είναι επείγοντα ή έχουν έκτακτο χαρακτήρα, ενώ κάποιες φορές έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις με ευθύνη των υπηρεσιών. Όπως είναι εύκολα κατανοητό αφορά την καθημερινή λειτουργία και συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών. Πιστεύω ότι μπορούμε να βελτιώσουμε και αυτή τη λειτουργία.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσω το γεγονός ότι η ηλεκτρονική επικοινωνία που έχουμε εγκαινιάσει από το Σεπτέμβριο 2014 με όλους τους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους είναι μία καινοτομία που θα βοηθήσει να ξεπεράσουμε τα προβλήματα του παρελθόντος και ταυτόχρονα να λειτουργήσουμε με πλήρη διαφάνεια.