Η ΕΕ θα πρέπει να διαθέσει βοήθεια ύψους 6,44 εκατ. ευρώ στους απολυμένους της αλυσίδας καταστημάτων Οδυσσεύς Φωκάς στην Ελλάδα προκειμένου αυτοί να μπορέσουν να βρουν μία νέα θέση εργασίας. Η σύσταση της επιτροπής Προϋπολογισμών του ΕΚ την Πέμπτη ήταν να δοθεί βοήθεια συνολικού ύψους 35,5 εκατ. ευρώ σε συνολικά 6000 απολυμένους από Γαλλία, Πολωνία, Ιταλία και Ελλάδα. Τα νομοθετικά σχέδια μένει τώρα να εγκριθούν από την ολομέλεια του ΕΚ και το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών.

fokas-n48

6,44 εκατ. ευρώ για τους 600 απολυμένους του Φωκά

Η ελληνική αλυσίδα καταστημάτων Οδυσσεύς Φωκάς αναγκάστηκε να απολύσει 600 εργαζομένους μετά την μεγάλη πτώση στις πωλήσεις της λόγω της μείωσης του οικογενειακού εισοδήματος στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή η επιχείρηση βρέθηκε αντιμέτωπη και με τη δραστική μείωση της παροχής επιχειρηματικών δανείων από τις ελληνικές τράπεζες.

Μέσω αυτής της τρίτης αίτησης της Ελλάδας για ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής (ΕΤΠ), οι πρώην εργαζόμενοι της Οδυσσεύς Φωκάς θα λάβουν βοήθεια ύψους 6,44 εκατ. ευρώ για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση ή να λάβουν εκ νέου εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση.

Βοήθεια σε απολυμένους σε Γαλλία, Ιταλία και Πολωνία

25 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τους 3886 απολυμένους της Air France (το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ από το ΕΤΠ), 1,89 εκατ. ευρώ για τους 608 πρώην εργαζομένους της  Whirlpool Europe S.r.l και των τοπικών προμηθευτών της στην επαρχία Trento της Ιταλίας και 1,26 εκατ. ευρώ για τους 777 απολυμένους του εργοστασίου Tychy της Ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat στα Νότια της Πολωνίας.

Επόμενα βήματα

Το Συμβούλιο αναμένεται να βγάλει την απόφασή του στις 15-16, ενώ η ολομέλεια του ΕΚ αναμένεται να δώσει την τελική έγκρισή της στη σύνοδο ολομέλειας του Δεκεμβρίου (15-18 Δεκεμβρίου).
Τι είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής;

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους λόγω των αλλαγών που επιφέρουν στην αγορά η παγκοσμιοποίηση και η οικονομική κρίση. Μεταξύ 2014 και 2020 το ετήσιο ανώτατο όριο χρηματοδότησης από το ταμείο ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ. Οι απολυμένοι λαμβάνουν διαφόρων ειδών ενισχύσεις όπως στήριξη για να ξεκινήσουν μία δική τους επιχείρηση, βοήθεια στην εύρεση απασχόλησης, παροχή συμβουλών και επανεκπαίδευση.  Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι εθνικές αρχές έχουν ήδη προχωρήσει στην παροχή βοήθειας στους απολυμένους και λαμβάνουν μετέπειτα την οικονομική ενίσχυση από το Ταμείο εφόσον η αίτηση τους εγκριθεί.