Τον Οκτώβρη του 2008 αποφασίστηκε, από το τότε Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας – με τις θετικές ψήφους των συμβούλων των παρατάξεων του σημερινού Δημάρχου-ΝΔ και της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης-ΠΑΣΟΚ (τότε Δημοτικής Αρχής ) – η δημιουργία της Δημοτικής Επιχείρησης«Τουριστική Α.Ε.» για τη διαχείριση και αξιοποίηση των τουριστικών υποδομών του Κέντρου των «Καταρρακτών» και της Πλατείας «Τημενιδών» στην Έδεσσα.

800_440_ekso4
Σαν «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Έδεσσας» με τον τότε δημοτικό μας σύμβουλο Μιχάλη Φουνταλή αντισταθήκαμε σ’ αυτήν την προοπτική και επισημαίναμε ότι, με την παραπάνω απόφαση, σε λίγα χρόνια θα οδηγήσουν την Ανώνυμη Εταιρεία σε κλείσιμο και τους εργαζόμενους στον δρόμο.
Προτείναμε, τότε, να περάσουν οι εργαζόμενοι και η λειτουργία των «Καταρρακτών» στο Δήμο, σαν υπηρεσία του, αλλά η πρότασή μας αυτή απορρίφθηκε από τις προαναφερόμενες παρατάξεις.
Σήμερα, λίγα χρόνια μετά, δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψή μας με τη σημερινή αρνητική εξέλιξη.
Βαριές είναι οι ευθύνες των δύο παραπάνω δημοτικών παρατάξεων, που ασκούν διαδοχικά, όλα αυτά τα χρόνια, την Διοίκηση του Δήμου και της Δημοτικής Επιχείρησης, για το πώς φτάσαμε στην «εκκαθάριση», δηλαδή στο κλείσιμο του «Εστιατορίου – Καφέ Καταρράκτες» ενός χώρου αναφορά για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή και στην απόλυση των εργαζομένων του.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή του κ. Γιάννου (ΝΔ), μας λέει ότι «πρέπει να μιλήσουν οι αριθμοί με τα χρέη και όχι το συναίσθημα.
Η σημερινή αντιπολίτευση και τότε Δημοτική Αρχή του κ. Σόντρα (ΠΑΣΟΚ) μας προτείνει «να σώσουμε την επιχείρηση βάζοντας ο Δήμος 700.000 ευρώ στο μετοχικό της κεφάλαιο», δηλαδή να επιβαρυνθούν ξανά τα λαϊκά στρώματα του Δήμου, που ήδη χειμάζονται από την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Η παράταξη του κ. Ρυσάφη («ανεξάρτητος»-ΝΔ) μας λέει «να μη κάνουμε τίποτα και ας αποφασίσουν τα Υπουργεία της Κυβέρνησης για το κλείσιμο και για να πληρώσουν τη ζημιά, αυτοί που την προκάλεσαν».
Η παράταξη του κ. Δημητριάδη (ΣΥΡΙΖΑ) μας προτρέπει σε «αναδιοργάνωση της εταιρείας σε συνεταιριστική βάση με μετόχους φορείς της πόλης και έναν … καλό μάνατζερ».
Η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Έδεσσας» στο Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν να περάσουν η Δημοτική Επιχείρηση και οι εργαζόμενοι της στον Δήμο και να λειτουργούν στα πλαίσια και με την ευθύνη και τον έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε κάθε περίπτωση να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζόμενων της Δημοτικής Επιχείρησης.
Δυστυχώς, η πρότασή μας αυτή, απορρίφθηκε από όλες τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει απ΄αυτές καμιά διάθεση υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων της Δημοτικής Επιχείρησης των «Καταρρακτών», αλλά και των λαϊκών στρωμάτων του Δήμου που κατά κύριο λόγο ήταν οι πελάτες του «Εστιατόριου – Καφέ Καταρράκτες» μέσα στο ειδυλλιακό πάρκο των Καταρρακτών της Έδεσσας.
Καλούμε, σαν «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Έδεσσας», τα λαϊκά στρώματα του Δήμου Έδεσσας -και όχι μόνο- να αντισταθούν σ’ αυτήν την προοπτική.
Να συμπαρασταθούν στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων για την επιβίωση τους, γιατί προσπαθούν ορισμένοι – λαθεμένα – να ρίξουν την ευθύνη για το κλείσιμο της επιχείρησης σ΄αυτούς και όχι σε όσους διαχρονικά είχαν την ευθύνη, σαν Δημοτικές Αρχές, για τη διοίκηση & τη διαχείριση της Δημοτικής Επιχείρησης.
Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Έδεσσας»
Φουνταλής Μιχάλης
Δημοτικός Σύμβουλος