Το ΕΚ ενέκρινε την Τετάρτη τις επτά αιτήσεις για την παροχή βοήθειας συνολικού ύψους 126,7 εκατ. ευρώ στην Ιταλία, την Ελλάδα, τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Σερβία και τη Βουλγαρία προκειμένου να μπορέσουν οι χώρες αυτές να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών που έγιναν το 2013 και το 2014. Οι αιτήσεις για λήψη ενισχύσεων από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ θα πρέπει τώρα να εγκριθούν και από το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών.

 

Τα στοιχεία με τα αναλυτικά ποσά των ενισχύσεων παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα:

posa df

Η βοήθεια στην περίπτωση της Ελλάδας θα δοθεί για τους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,8 ρίχτερ και τους μετέπειτα μετασεισμούς τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2014. Περίπου 3000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι μετά το σεισμό.

Οι αιτήσεις εγκρίθηκαν σε δύο γύρους:
• Τα 46,9 εκατ. ευρώ για την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Σλοβενία και την Κροατία εγκρίθηκαν με 651 ψήφους υπέρ, 26 κατά, και 7 αποχές
• Τα 79,7εκατ. ευρώ για την Σερβία, την Κροατία και τη Βουλγαρία εγκρίθηκαν με 665 ψήφους υπέρ, 30 κατά, και 8 αποχές.

Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ ιδρύθηκε το 2002 για να βοηθήσει τα θύματα φυσικών καταστροφών στα ευρωπαϊκά κράτη μέλη και στις προς ένταξη χώρες. Με ετήσιο προϋπολογισμό  τα 500 εκατ. ευρώ, το ταμείο έχει χρησιμοποιηθεί ως τώρα 63 φορές από 24 χώρες δίνοντας ενισχύσεις συνολικά 3,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η νομοθετική διαδικασία προβλέπει ότι οι αιτήσεις για βοήθεια πρέπει να λαμβάνουν την έγκριση τόσο του ΕΚ όσο και του Συμβουλίου.