Στην κατάμεστη από γονείς και παιδία αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας πραγματοποιήθηκε σήμερα 3 Δεκεμβρίου 2014 η εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία από τις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής του Δήμου Έδεσσας.

IMG_0364
Η εκδήλωση περιλάμβανε μουσικά δρώμενα και απαγγελία ποιημάτων ενώ ξεχωριστή ήταν η στιγμή της προβολή ταινίας με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά που παρουσίαζε στιγμές από την καθημερινότητά τους. Κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης ήταν «θέλω να με αγαπάτε γιατί είμαι εγώ»

IMG_0370
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Ν. Πέλλας κ. Κωνσταντίνος Κούγκας.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Πρόσφατα γιορτάσαμε τα 20 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ» σε μία συγκινητική εκδήλωση, με μηνύματα αγάπης και προσφοράς.

IMG_0372
Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία! Μία σημαντική ημέρα, που υποδηλώνει πάνω απ’ όλα τον πολιτισμό μας που βασίζεται στο σεβασμό, την αγάπη και την αλληλεγγύη. Όμως αυτό που πραγματικά πιστεύω είναι ότι ο εορτασμός και τα μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Άτομα με Αναπηρία δεν είναι επαρκή εάν σκεφτόμαστε τους συνανθρώπους μας με αναπηρία μόνο στις 3 Δεκεμβρίου. Θεωρώ ότι η ημέρα αυτή μπορεί να ειδωθεί ως ευκαιρία για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, προκειμένου να αναλάβουμε δράση ή να αλλάξουμε νοοτροπία και να σεβόμαστε τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου!

IMG_0373
Πρέπει να κατανοήσουμε ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί, αλλά όλοι είμαστε ίσοι και έχουμε ίσα δικαιώματα. Με βάση την πολύ απλή αυτή διαπίστωση μπορούμε να εφαρμόσουμε απλούς κανόνες και να βελτιώσουμε τη ζωή των ατόμων με αναπηρία, βελτιώνοντας παράλληλα το συλλογικό βιοτικό επίπεδο. Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε προς το καλύτερο τα πράγματα!
Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που τα τελευταία χρόνια έχω αναπτύξει μία πολύ ειλικρινή και αληθινή σχέση με τα παιδιά του «ΟΡΙΖΟΝΤΑ». Νοιώθω την αγάπη τους και είμαι σίγουρος ότι νοιώθουν τα ειλικρινή μου αισθήματα, όπως επίσης ότι κατανοούν την προσπάθεια που κάνουμε για να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες της δομής και μάλιστα κάτω από αντίξοες οικονομικά συνθήκες.
Φυσικά η δυσμενής οικονομική συγκυρία έχει επηρεάσει πολύ περισσότερο κάποιους από τους συνανθρώπους μας που έχουν αναπηρία και οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό τους. Έχω ήδη ανακοινώσει ότι ένας από τους στόχους μας είναι η δημιουργία ενός κέντρου φιλοξενίας για όσα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης. Αυτό το κέντρο πιστεύω ότι θα δώσει λύση σε πολύ σημαντικά προβλήματα διαβίωσης κάποιων ατόμων με αναπηρία για να αντιμετωπιστούν με αξιοπρεπή τρόπο και σεβασμό.
Εύχομαι ολόψυχα η επόμενη χρονιά να μας βρει με λιγότερα προβλήματα στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών για τα άτομα με αναπηρία και όλοι μας να συμβάλουμε στη βελτίωση των όρων και συνθηκών διαβίωσης των συνανθρώπων μας με αναπηρία, γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε ότι «Όλοι είμαστε διαφορετικοί και όλοι είμαστε ίσοι»!»