Στην επικαιρότητα βρίσκεται το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 το οποίο συζητιέται αυτές τις ημέρες στη βουλή. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υπηρετεί, υλοποιεί, χρηματοδοτεί τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ και έχει στόχο την πιο αποφασιστική θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.
Απαραίτητος όρος για τη χρηματοδότηση με το εν λόγω πρόγραμμα είναι η εφαρμογή των κανόνων πειθαρχίας και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών δηλαδή των πολιτικών λιτότητας που κλιμακώνουν την αντεργατική, αντιλαϊκή επίθεση.

pame-logoΗ κυβέρνηση σχεδίασε το νέο ΕΣΠΑ καθορίζοντας πέντε βασικές προτεραιότητες χρηματοδότησης:
1) την χρηματοδότηση των αναγκών που έχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
2) την ακόμα μεγαλύτερη ανατροπή κατακτήσεων και εργατικών δικαιωμάτων και την προσφορά πιο φθηνής εργατικής δύναμης μέσα από τα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης, διά βίου κατάρτισης και εξειδίκευσης κλπ. Προγράμματα δηλαδή σαν αυτά του ΟΠΕΚΕΠΕ (training voucher) στα οποία δούλεψαν εκατοντάδες γεωτεχνικοί χωρίς κανένα συνταξιοδοτικό δικαίωμα με μισθό κάτω από 500 ευρώ.
3) τη μεγαλύτερη διευκόλυνση προς τους επιχειρηματικούς ομίλους ώστε να αξιοποιήσουν ακόμα καλύτερα τους φυσικούς πόρους και να πατήσουν πόδι στη διαχείριση των αποβλήτων, των απορριμάτων, στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και όλα αυτά στο όνομα την «προστασίας του περιβάλλοντος».
4) τη δημιουργία αναγκαίων υποδομών για το κεφάλαιο (αναβάθμιση λιμανιών, οδικοί – σιδηροδρομικοί άξονες, ενεργειακά δίκτυα κλπ) τα οποία ασφαλώς οι εργαζόμενοι θα χρυσοπληρώνουν.
5) την ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση τους κρατικής και δημόσιας παρέμβασης τους τομείς τους Υγείας τους παιδείας και τους πρόνοιας τους όφελος των λεγόμενων δομών αλληλεγγύης και εθελοντισμού, δηλαδή των διαφόρων τρωκτικών του δημόσιου χρήματος όπως είναι ο ΜΚΟ είναι οι ΚΟΙΝΣΕΠ, θεσμοί που δεν κάνουν από το να διευκολύνουν την έμμεση και άμεση εμπορευματοποίηση των συγκεκριμένων αναγκών.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πλαίσιο προτεραιοτήτων το οποίο συμβάλλει στο θάψιμο κάθε εργασιακού δικαιώματος. Αυτός είναι ο πραγματικός χαρακτήρας του. Λέει ψέμματα η κυβέρνηση η οποία ισχυρίζεται ότι με το ΕΣΠΑ θα υπάρξει ανακούφιση. Κοροϊδέυει ο ΣΥΡΙΖΑ που προβάλλει μια άλλη διαχείριση του ίδιου χρηματοδοτικού πλαισίου. Και οι δύο θολώνουν το τοπίο, παρουσιάζουν το μαύρο άσπρο.
Ευθύνη για τον αποπροσανατολισμό έχουν και οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε μια σειρά από χώρους που προπαγανδίζουν τον «αναπτυξιακό χαρακτήρα» του ΕΣΠΑ κουκουλωνοντας το γεγονός ότι πρόκειται για μια ανάπτυξη που αφορά αποκλειστικά μια χούφτα ομίλους ενώ η μεγάλη πλειοψηφία του λαού βυθίζεται στη φτώχεια και στην ανεργία. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και η πλειοψηφία της ΠΟΓΕΔΥ η οποία σε εκτενή ανακοίνωσή της αγωνιά για το πώς θα εφαρμοστεί καλύτερα το νέο ΕΣΠΑ….. λες και έχουν να κερδίσουν τίποτα οι εργαζόμενοι από αυτό.

Απευθύνουμε κάλεσμα στους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στους αυταπασχολούμενους, στους φτωχούς αγρότες με την πάλη τους να ανατρέψουν σχεδιασμούς του κεφαλαίου που βάζουν ταφόπλακα στα δικαιώματά μας. Την απάντηση μπορεί να τη δώσει μόνο ένα εργατικό – λαϊκό κίνημα που στόχο του θα ‘χει το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, τις κυβερνήσεις τους, την ΕΕ και που ανοίγει ταυτόχρονα την προοπτική να γίνει ο ίδιος λαός εξουσία και κυρίαρχος του πλούτου που παράγει.