Σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πέλλας στις 9-12-2014 αποφασίστηκε – κατά πλειοψηφία – η εκμίσθωση αγροτεμαχίου έκτασης 23,5 στρεμμάτων στην περιοχή «Παλιά Καρυώτισσα» του Αγροκτήματος Καρυώτισσας σε ιδιωτική εταιρεία για τη δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής. Η παραπάνω εταιρεία υποστηρίζει, ότι θα χρησιμοποιηθούν σαν καύσιμη ύλη υπολείμματα βιομάζας ( από βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτάρι, κλαδέματα δένδρων και δασικά υπολείμματα ), αλλά και τα λεγόμενα «ενεργειακά φυτά».
Η ενδιαφερόμενη εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια – Ανανεώσιμες», θυγατρική των Ελληνικών Πετρελαίων συμφερόντων του Ομίλου Λάτση, εμφανίζεται να έχει ήδη αδειοδοτηθεί από πριν δηλ. από τις 22-5-2014 για την παραπάνω μονάδα από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, πολύ πριν την συνεδρίαση και την – όποια – σχετική απαραίτητη γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβου-λίου Δ.Πέλλας.

47057749
Εδώ ακριβώς, βρίσκεται ο εμπαιγμός του Δ.Σ.Πέλλας και φυσικά – όχι μόνο γι’αυτόν τον λόγο – καταψηφίσαμε σαν «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πέλλας» την σχετική εισήγηση. Κληθήκαμε δηλ. σαν Δ.Σ. να επικυρώσουμε μια προειλημμένη απόφαση άλλων, που αφορά τη δικαιοδοσία του Δήμου μας, προβαίνοντας στην αλλαγή χρήσης γης.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πέλλας» καταγγέλλει όλη αυτή την συμπαιγνία και εκφρά-ζει την διαφωνία της με την πραγματοποίηση αυτής της επιχειρηματικής επένδυσης στην περιοχή του Δήμου μας, γιατί εκτιμάμε ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην υγεία όλων μας, στο περιβάλλον και την οικονομία του Δήμου μας.

Και αυτοί είναι οι παρακάτω ουσιαστικοί λόγοι καταψήφισης της σχετικής εισήγησης :

1. Απαιτεί αλλαγή χρήσης αγροτικής γης.
Αυτό σημαίνει αποχαρακτηρισμό πολύτιμης γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, για την εγκατάσταση του εργοστασίου ( κτίρια, αποθήκες, κλπ.). Παράλληλα η παραπάνω εταιρεία, για να μπορέσει να εξασφαλίσει σίγουρη πρώτη ύλη για τη λειτουργία της, θα επιβάλει την αντικατάσταση μεγάλων εκτάσεων καλλιεργούμενων σήμερα με σημαντικά αγροτοδιατροφικά αγροτικά προϊόντα με καλλιέργειες «ενεργειακών φυτών» ( αγριαγκινάρα, ευκάλυπτος, κ.ά. ).
Με αυτόν τον τρόπο θα αντικαταστούν παραγωγές, που συμβάλλουν στην διατροφικής αλυσίδα, αλλά και στην οικονομία του τόπου μας. Υπολογίζεται να αλλάξουν με αυτόν τον τρόπο χρήση πάνω από 300.000 στρ. πανελλαδικά. Και επιπλέον για τον εργαζόμενο καταναλωτή έχει αποδειχθεί, ότι η μαζική στροφή στην παραγωγή βιοκαυσίμων, οδήγησε και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες αυξήσεις της τιμής των προϊόντων διατροφής.

2. Ιδιωτικοποίηση της ενέργειας
Ο τομέας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παραδίδεται – με κατευθύνσεις της ίδιας της Ε.Ε. και απαρέγκλιτη εφαρμογή από τις ελληνικές κυβερνήσεις – «βορά» στα επιχειρηματικά κέρδη και παύει να είναι κοινωνικό αγαθό. Δεκάδες εταιρίες σε όλη τη χώρα «κάνουν χορό» έχοντας πάρει άδεια από την ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), για να επενδύσουν σε αυτόν τον τομέα, πουλώντας πανάκριβα στη συνέχεια το απαραίτητο ρεύμα σε κάθε λαϊκή οικογένεια.
Το παράδειγμα με την ΔΕΗ είναι χαρακτηριστικό, για να καταλάβουμε τι παιχνίδια παίζο-νται με την ενέργεια. Αφού την έσπασαν σε κομμάτια, την ξεπούλησαν σε ιδιώτες, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να πληρώνει ακριβότερα την κιλοβατώρα και οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα να είναι αλλεπάλληλες και πάνω από 300.000 νοικοκυριά στην χώρα μας να ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Τα οφέλη του ανταγωνισμού δεν είναι για τον εργαζόμενο καταναλωτή, αλλά για τους ιδιώτες όπως π.χ. τις εταιρίες ENERGA, και HELLAS POWER, που άφησαν τους πελάτες «στα κρύα του λουτρού» και στη ΔΕΗ και τη ΔΕΣΜΗΕ «φέσι» πάνω από 100 εκατ.ευρώ. Πριν βαρέσουν κανόνι μάλιστα, φρόντισαν να καρπωθούν περίπου 270 εκατ .ευρώ από το χαράτσι στα ακίνητα, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και τα δημοτικά τέλη που εισέπραξαν, αλλά ουδέποτε απέδωσαν ως όφειλαν στο κράτος.

3. Διαχείριση αποβλήτων
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια στήνεται χορός εκατομμυρίων και πολύ κουβέντα γίνεται για το ποιος θα διαχειριστεί τα απόβλητα-απορρίμματα.
Το ενδιαφέρον μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων δείχνει ότι τα κέρδη θα είναι μεγάλα.
Σύμβουλος της πλειοψηφούσας παράταξης τόνισε, ότι η εγκατάσταση του εργοστασίου θα είναι θετικό βήμα στην αξιοποίηση της περιοχής, γιατί θα την καθαρίσει και από τα σκουπίδια. Μήπως τελικά δεν θα καίει μόνο κλαδιά, αλλά θα ανακυκλώνει και σκουπίδια με την καύση ;;;

4. Περιβάλλον και υγεία
Οι επιπτώσεις για το περιβάλλον και την υγεία θα είναι τραγικές και μη αναστρέψιμες. Περι-βαλλοντικές μελέτες δείχνουν ότι θα υπάρχει έντονη δυσοσμία στην περιοχή, αφού οι ρύποι που θα εκλύονται θα είναι μονοξείδιο του άνθρακα και οξείδιο του αζώτου, χημικές ενώσεις οι οποίες έχουν βλαβερές επιπτώσεις σε ηλικιωμένους, πάσχοντες από καρδιοαναπνευστικές παθήσεις και σε παιδιά, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.
Τον χειμώνα όλοι γινόμαστε μάρτυρες της ρύπανσης από την αιθαλομίχλη και την δυσοσμία που προκαλείται από την καύση ξύλων και pellets. Μάλιστα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προειδοποιεί για την επικινδυνότητα του φαινομένου για την υγεία μας, προκαλώντας βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα, αλλά και ταχυπαλμία, καρδιακή αρρυθμία, πονοκέφαλο, ίλιγγο κ.α.
Γνωρίζουμε όλοι επίσης ότι στον καπιταλισμό, που κυριαρχεί ο νόμος του κέρδους, οι ιδιώτες έχοντας τα μέσα παραγωγής και τη δύναμη της οικονομίας στα χέρια τους, επιβάλουν και τους δικούς τους νόμους. Στο όνομα του κέρδους κατέστρεψαν το περιβάλλον με άλλοθι το ότι «όποιος ρυπαίνει πληρώνει», πράγμα που δεν επιβεβαιώνεται στην πράξη ( π.χ Τάφρος 66, ποταμός Λουδίας, κ.ά. ).
Όσο για το επιχείρημα των όποιων ανταλλαγμάτων για τους δημότες , λειτουργεί σαν το χρυσωμένο χάπι και τα τριάντα αργύρια.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πέλλας» είναι αντίθετη στην αδειοδότηση, εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων καύσης βιομάζας.
Το περιβάλλον, η υγεία των ανθρώπων, αλλά και η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της περιοχής, δεν πρέπει να θυσιαστούν για τα κέρδη των επιχειρήσεων, που θέλουν να μονοπωλήσουν και τον τομέα της ενέργειας. Η ενέργεια πρέπει να είναι κρατικός στρατηγικός στόχος και κοινωνικό αγαθό σε όφελος του λαού μας.
Παλεύουμε κόντρα στις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και των ντόπιων πολιτικών τους υπηρετών, για ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας, που θα εξυπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών, θα σχεδιάζει τα ενεργειακά έργα με πανεθνικό σχεδιασμό, επιστημονικά, με βάση τις ανάγκες και της δυνατότητες της χώρας.
Σε ένα τέτοιο φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης, μπορούν να εξασφαλιστούν ταυτόχρονα
Φτηνό ρεύμα για το λαό.
Εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην ενέργεια.
Μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας.
Εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας όλων των παραγωγικών δυνάμεων.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τους δημότες του Δήμου Πέλλας σε αγωνιστική επαγρύπνηση για να αποτρέψουμε τη ζημιά στην υγεία μας και στο περιβάλλον. Να μην υποθηκεύσουμε το μέλλον των παιδιών μας στο βωμό των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Για την «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πέλλας»

Παπαδοπούλου Ολυμπία
Δημοτική Σύμβουλος