Καθορισμός των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2015
Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν το πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2015 με τον Πρόεδρό της Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και τον Αντιπρόεδρο της Φρανς Τίμερμανς την Τρίτη το απόγευμα, μετά την έγκρισή του από το Σώμα των Επιτρόπων το πρωί.

5hj6h3vc-1415756593

Τελική ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 2015 και τον συμπληρωματικό του 2014
Το ΕΚ αναμένεται να ψηφίσει επί του προϋπολογισμού για το 2015 και του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2014 την Τετάρτη, σφραγίζοντας έτσι την προσωρινή συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των διαπραγματευτών του ΕΚ και του Συμβουλίου στις 8 Δεκεμβρίου. Πριν από την ψηφοφορία στην ολομέλεια, η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί επισήμως από το Συμβούλιο την Παρασκευή και στη συνέχεια από την επιτροπή προϋπολογισμών του ΕΚ τη Δευτέρα.

Συζήτηση ενόψει της συνόδου για το νέο ευρωπαϊκό επενδυτικό σχέδιο
Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν το νέο επενδυτικό πακέτο της Επιτροπής για την κινητοποίηση 315 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας, την παραμονή της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 18-19 Δεκεμβρίου. Το Συμβούλιο θα συζητήσει το νέο αυτό επενδυτικό σχέδιο, καθώς και τις διεθνείς εξελίξεις και τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της επιδημίας του ιού Έμπολα.

Το κινηματογραφικό βραβείο LUX 2014 θα απονεμηθεί στο Στρασβούργο
Ο Πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, θα ανακοινώσει το φετινό νικητή του βραβείου LUX την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο στις 11.50 (τοπική ώρα Γαλλιάς). Οι φετινές ταινίες φιναλίστ είναι οι εξής: ‘Razredni sovražnik’ (Class Enemy) του Rok Bicek (Σλοβενία), ‘Bande de Filles’ (Girlhood) της Céline Sciamma (Γαλλία) και ‘IDA’ του Paweł Pawlikowski (Πολωνία / Δανία). Οι ευρωβουλευτές μπορούν να ψηφίσουν για την αγαπημένη τους ταινία μέχρι την Τρίτη.

Εκλογή του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή
Το ΕΚ θα εκλέξει τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή με μυστική ψηφοφορία την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου. Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής διερευνά καταγγελίες για κακοδιοίκηση σε όλα τα όργανα και τους οργανισμούς της ΕΕ. Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής είναι επί του παρόντος η κ. Emily O’Reilly (Ιρλανδία) η οποία είναι και η μοναδική υποψήφια για τη θέση για την επόμενη πενταετία (2014-2019).

Το ΕΚ ψηφίζει για το αν θα πρέπει να αναγνωριστεί η Παλαιστίνη ως κράτος
Η άποψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το εάν η Παλαιστίνη θα πρέπει να αναγνωριστεί ως κράτος θα συμπεριληφθεί σε ψήφισμα που θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια το απόγευμα της Τετάρτης.

Ψηφοφορία επί της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Γεωργίας
Το ΕΚ αναμένεται να δώσει τη συγκατάθεσή του στη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Γεωργίας την Πέμπτη. Η συμφωνία θα δημιουργήσει μία εις βάθος πολιτική ένωση και οικονομική ολοκλήρωση μεταξύ ΕΕ και Γεωργίας, συμπεριλαμβανομένου του προοδευτικού ανοίγματος των αγορών τους.
Συζήτηση για τη χρήση βασανιστηρίων από τη CIA και το ρόλο των ευρωπαϊκών κρατών
Οι αποκαλύψεις από τη Γερουσία των ΗΠΑ για τη χρήση βασανιστηρίων από τη CIA και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης των κρατουμένων στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, με την εικαζόμενη συνενοχή και ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ, θα συζητηθεί στο ΕΚ με εκπροσώπους του Συμβουλίου και της Επιτροπής την Τετάρτη στις 3μμ ώρα Γαλλίας.

Ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια στους απολυμένους του Φωκά
Η ΕΕ θα πρέπει να διαθέσει βοήθεια ύψους 6,44 εκατ. ευρώ στους απολυμένους της αλυσίδας καταστημάτων Οδυσσεύς Φωκάς στην Ελλάδα προκειμένου αυτοί να μπορέσουν να βρουν μία νέα θέση εργασίας. Σύσταση της επιτροπής Προϋπολογισμών του ΕΚ την Πέμπτη ήταν να δοθεί βοήθεια συνολικού ύψους 35,5 εκατ. ευρώ σε συνολικά 6000 απολυμένους από Γαλλία, Πολωνία, Ιταλία και Ελλάδα. Τα νομοθετικά σχέδια μένει τώρα να εγκριθούν από την ολομέλεια του ΕΚ και το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών.
Το ΕΚ ψηφίζει για τα 126,7 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια
Το ΕΚ θα ψηφίσει την Τετάρτη επί των επτά αιτήσεων για την παροχή βοήθειας συνολικού ύψους 126,7 εκατ. ευρώ στην Ιταλία, την Ελλάδα, τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Σερβία και τη Βουλγαρία προκειμένου να μπορέσουν οι χώρες αυτές να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών που έγιναν το 2013 και το 2014. Οι αιτήσεις για λήψη ενισχύσεων από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ θα πρέπει να εγκριθούν τόσο από το ΕΚ όσο και από το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών.
Μετανάστευση: Οι ευρωβουλευτές ζητούν να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση
Οι απόψεις των ευρωβουλευτών για το πώς μπορούν να αποφευχθούν περαιτέρω θάνατοι στη Μεσόγειο και να αναπτυχθεί μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση για τη μετανάστευση θα συμπεριληφθούν στο ψήφισμα που αναμένεται να εγκριθεί την Τετάρτη.