geotee2Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή του Κτηνιάτρου Εκτροφής, στον οποίο εκχωρείται σειρά αρμοδιοτήτων των κρατικών κτηνιατρικών υπηρεσιών, μεταξύ αυτών και η εφαρμογή του προγράμματος του μελιταίου πυρετού. Έτσι μια υπηρεσία, η οποία μέχρι σήμερα παρεχόταν δωρεάν από τις δημόσιες κτηνιατρικές δομές, στο εξής με αυτό το νομοθέτημα θα παρέχεται από κτηνιάτρους (αυτοαπασχολούμενους ή μισθωτούς) με αμοιβή «με το κομμάτι».
Πρόκειται για εφαρμογή του ευρωενωσιακού κανονισμού 882/2004 ο οποίος στο άρθρο 5 ορίζει σαφώς ότι «η αρµόδια αρχή µπορεί να αναθέτει συγκεκριµένα καθήκοντα σχετικά µε τους επισήµους ελέγχους σε έναν ή περισσότερους φορείς ελέγχου». Ασφαλώς στους φορείς ελέγχου εντάσσονται μια σειρά «οργανισμών» από ιδιωτικές εταιρείες μέχρι ΜΚΟ. Άλλωστε η εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε τέτοιου είδους φορείς αποτελεί τον κανόνα σε επίπεδο Ε.Ε και έπονται μια σειρά από τομείς που πρόκειται να ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς. Δηλαδή έχουμε μέλλον μπροστά μας…..
Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε τη θεσμοθέτηση του κτηνιάτρου εκτροφής; Για τον απλό λόγο ότι δεν έχει καμιά διάθεση να προχωρήσει σε άμεσες προσλήψεις όχι μόνο μόνιμου προσωπικού αλλά ακόμα και συμβασιούχων κτηνιάτρων με σταθερό μισθό, με ασφαλιστικά/συνταξιοδοτικά δικαιώματα, άδειες, κλπ, οι οποίοι μέχρι σήμερα κάλυπταν κατά βάση τις ανάγκες του προγράμματος του μελιταίου πυρετού.
Αντίθετα θέλει να κάνει πιο φτηνή την εφαρμογή των προγραμμάτων με τη δουλειά «με το κομμάτι». Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο δίνεται κερδοφόρα διέξοδος σε εταιρείες, που καραδοκούν να πάρουν τη δουλειά. Γιατί αργά ή γρήγορα και αυτή η δραστηριότητα θα περάσει σε μια χούφτα ομίλων. Για αυτό τον λόγο να μην υπάρξει η παραμικρή αυταπάτη από τον αυτοαπασχολούμενο κτηνίατρο, που πνίγεται από την αντιλαϊκή πολιτική. Τα όποια οφέλη θα είναι εντελώς πρόσκαιρα και πολύ γρήγορα θα εξανεμιστούν.
Κοροϊδεύουν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που παίζουν το χαρτί της κακοδιαχείρισης και της εμμονής σε πρόσωπα που δήθεν φταίνε. Χωρίς να παραγνωρίζεται η ατομική ευθύνη καθενός, ένα είναι καθαρό: Ότι και σε αυτήν την περίπτωση ένοχη είναι η πολιτική κυβερνήσεων – ΕΕ – κεφαλαίου την οποία ο κυβερνητικός συνδικαλισμός προσπαθεί να βγάλει λάδι. Όσο για το παραμύθι, ότι δήθεν η ΕΕ πιέζει για διορισμούς, ξεκαθαρίζουμε πως είναι η ΕΕ αυτή, που απ’ το καλοκαίρι του 2013 άσκησε πιέσεις στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης των προγραμμάτων μέσω ανάθεσης, στα πλαίσια των προβλέψεων του κανονισμού 882/2004.
Ένα είναι καθαρό: Σήμερα χρειάζεται ένα κίνημα που να συγκρούεται με την κυβέρνηση, την ΕΕ και το κεφάλαιο. Όλα τα άλλα είναι παραμύθια για αγρίους. Μόνο μια συμμαχία εργαζομένων – αυτοαπασχολούμενων – φτωχής αγροτιάς, η οποία θα έχει στο στόχαστρο τα ιερά και τα όσια του συστήματός τους, μπορεί να βάλει εμπόδια και να καταφέρει κατακτήσεις. Αν αυτός ο στόχος δεν συνειδητοποιηθεί έγκαιρα θα πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο και το δούλεμα από τους συνειδητούς διαστρεβλωτές της πραγματικότητας θα πηγαίνει σύννεφο.
Καλούμε το Δ.Σ. του ΓΕΩΤΕΕ να πάρει θέση για το ζήτημα.
– Θα δεχτεί να υποβαθμίζονται με αυτόν τον τρόπο τα εργασιακά δικαιώματα των γεωτεχνικών;
– Άμεσα να καταγγελθεί η εν λόγω μεθόδευση.
– Καμιά εκχώρηση αρμοδιοτήτων.
– Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ΤΩΡΑ!