ghransh_aftodioikisi-620x320

Σύμφωνα με μελέτη, η έκθεση στο κάδμιο μπορεί να συνηγορήσει στην πρόωρη γήρανση του ανθρώπου. Η μελέτη, συσχετίζει την εισχώρηση του καδμίου στον οργανισμό με την σμίκρυνση των τελομερών (ή τελομεριδίων), δηλαδή των ζωτικών τμημάτων του DNA που βρίσκονται στα άκρα των χρωμοσωμάτων (όπως οι πλαστικές άκρες των κορδονιών) και προστατεύουν τον γενετικό κώδικα. Τα τελομερή αποτελούν βασικό δείκτη γήρανσης, καθώς εκ φύσεως κονταίνουν όσο γερνάει κανείς. Όμως το ίδιο μπορεί να συμβεί και υπό την επίδραση άλλων παραγόντων, όπως περιβαλλοντικών, πράγμα που επιταχύνει τη γήρανση.

«Οι άνθρωποι με την μεγαλύτερη έκθεση στο κάδμιο είχαν κύτταρα που βιολογικά έδειχναν κατά μέσο όρο 11 χρόνια πιο γερασμένα σε σχέση με την χρονολογική ηλικία τους», δήλωσε η Άμι Ζότα. Όπως είπε, τελικά «κανένα επίπεδο έκθεσης σε αυτό το μέταλλο δεν είναι ασφαλές», καθώς ακόμη και χαμηλές ποσότητες του καδμίου μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη φθορά στα τελομερή και στα κύτταρα. Η επικεφαλής καθηγήτρια – ερευνήτρια επεσήμανε πως, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, το κάδμιο είναι επιβλαβές για την υγεία σε ποσότητες ακόμη και κάτω των σημερινών ορίων ασφαλείας.

Οι άνθρωποι συνήθως εκτίθενται σε μικρές ποσότητες του εν λόγω τοξικού μετάλλου, όταν εισπνέουν τον καπνό του τσιγάρου, καθώς ο καπνός απελευθερώνει κάδμιο στον αέρα και αυτός είναι ένας λόγος που επιβάλλεται η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Οι μη καπνιστές εκτίθενται κυρίως όταν τρώνε φρούτα και λαχανικά καλλιεργημένα σε περιοχές όπου έχει υπάρξει ρύπανση από κάδμιο ή όταν ζουν κοντά σε ρυπογόνες βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Οι άχρηστες μπαταρίες που πετιούνται, αποτελούν επίσης μια σοβαρή αιτία τοξικής ρύπανσης.