Συνάντηση αντιπροσωπειών της ΔΗΜ.ΑΡ. και των Οικολόγων Πράσινων πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη, όπου συζητήθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις και οι προοπτικές συνεργασίας των δύο κομμάτων.

550_334_5608Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία των Οικολόγων Πράσινων με πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Αριστεράς, συμμετείχαν εκ μέρους της ο Γραμματέας Θεσσαλονίκης Ζαφείρης Φωτιάδης, ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουράκης, ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος και μέλος της Γραμματείας της ΠΕ Θεσσαλονίκης Αδάμ Δράγας και ο Θέμης Κουταλιανός, μέλος της Γραμματείας της ΠΕ Θεσσαλονίκης.

Από τους Οικολόγους Πράσινους συμμετείχε ο εκπρόσωπος Τύπου και συντονιστής Θεσσαλονίκης Φίλιππος Γκανούλης, ο περιφερειακός σύμβουλος και πρώην ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος και τα μέλη του Πανελλαδικού Συμβουλίου Δαμιανός Ανδρέου, Γιώργος Μπλιώνης και Οδυσσέας Χιλιτίδης.

Η αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ παρουσίασε την απόφαση του συνεδρίου του κόμματος με τα προγραμματικά σημεία και για τη δημιουργία σχήματος συνεργασίας με τους χώρους της Πολιτικής Οικολογίας, του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της Αριστερής Σοσιαλδημοκρατίας, που πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας και στην πραγματοποίηση της πολιτικής αλλαγής. Επίσης, τονίστηκε ότι σε αυτή τη συζήτηση συμμετέχουμε από θέση αυτονομίας και από θέσεις προγραμματικών συγκλίσεων. Τόνισε την ανάγκη διακριτότητας των δύο χώρων μέσα από μια ισότιμη συνεργασία, που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη δυναμική παρουσία των δύο κομμάτων στη νέα Βουλή και τον αναβαθμισμένο ρόλο τους σε μια νέα κυβέρνηση, μακριά από τις μνημονιακές πολιτικές αλλά με έμφαση σε θεμελιακές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

Η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων παρουσίασε τις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου του κόμματος για την πολιτική συγκυρία και τις συμμαχίες, όπου τονίζεται η ανάγκη παρουσίας των πράσινων προτάσεων στην κοινωνία, στα κινήματα και στην Αυτοδιοίκηση και η ανάπτυξη ενός Δικτύου Εναλλακτικής Διακυβέρνησης για τη βιωσιμότητα. Επίσης, τονίζεται η ανάγκη για αλλαγή και σε κυβερνητικό επίπεδο, καθώς η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται χειρότερη και από το Μνημόνιο, απέναντι στην οποία ως μόνη εναλλακτική λύση φαίνεται μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ότι η αυτονομία του οικολογικού χώρου είναι αδιαπραγμάτευτη και έδωσε έμφαση στις προγραμματικές θέσεις, ο διάλογος για τις οποίες δεν έχει προχωρήσει σε βάθος μέχρι τώρα με κανένα κόμμα, παρόλη την επίμονη προσπάθεια των Οικολόγων Πράσινων. Τέλος, δεσμεύτηκε να μεταφέρει το περιεχόμενο των προτάσεων της ΔΗΜΑΡ στο Πανελλαδικό Συμβούλιο και στο εκλογικό συνέδριο του κόμματος.