Αφορά την οριστική μελέτη δασοτεχνικής διευθέτησης των ορεινών λεκανών απορροής Αλμωπίας

DSC_0067-2

Η σύμβαση ανάθεσης της οριστικής μελέτης δασοτεχνικής διευθέτησης ορεινών λεκανών απορροής Αλμωπίας υπογράφηκε την Πέμπτη, 18/12, από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη και τον Ανάδοχο της μελέτης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 123.344,67 € και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Προγράμματος ΙΡΑ «Ελλάδα – Π.Γ.Δ.Μ. 2007-2013» και Εθνικούς Πόρους.

Η πρόταση περιλαμβάνει την εκπόνηση μελετών δασοτεχνικής διευθέτησης των ορεινών λεκανών απορροής της Αλμωπίας, που εκτείνονται στην νοτιοανατολική πλευρά του όρους Βόρας. Στόχος είναι η απόσβεση των χειμαρρικών φαινομένων στις ορεινές λεκάνες απορροής, όπου εντοπίζονται οι απαρχές των υδάτινων ρευμάτων.

Ειδικότερα, τα έργα που θα εκτελεστούν αφορούν την κατασκευή φραγμάτων βαθμίδωσης της κοίτης, φραγμάτων συγκράτησης φερτών υλικών και τεχνικών στερέωσης πρανών.

Ο σκοπός της εκτέλεσης έργων ορεινής υδρονομίας είναι η προστασία του ορεινού όγκου και των πεδινών περιοχών. Επίσης, εδραιώνεται ένα κλίμα ασφάλειας στις τοπικές κοινωνίες και στους πολίτες αφού προστατεύονται περιουσίες, καλλιεργήσιμες εκτάσεις και κατ’ επέκταση αγροτικές παραγωγές των κατοίκων και τα εισοδήματά τους.

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Συνεχίζουμε τις ενέργειες και προωθούμε τις διαδικασίες για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής της Αλμωπίας. Αξιοποιούμε τους ευρωπαϊκούς πόρους για την εκτέλεση μικρότερων, αλλά, εξίσου σημαντικών έργων που πλαισιώνουν το μεγάλο έργο της Διευθέτησης χειμάρρων – ρεμάτων στο Δήμο Αλμωπίας προϋπολογισμού περίπου 11.000.000,00 €. Η αντιπλημμυρική προστασία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Αλμωπία αλλά και την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας γενικότερα, μετά και τα τελευταία έντονα καιρικά φαινόμενα που δημιούργησαν προβλήματα καταστρέφοντας αγροτικές παραγωγές. Σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε εντάξει έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης στην Πέλλα στον αναπτυξιακό μας προγραμματισμό για να δοθεί λύση στα πλημμυρικά φαινόμενα που ταλανίζουν την περιοχή υλοποιώντας παρεμβάσεις με αναπτυξιακό και ανταποδοτικό χαρακτήρα για την τοπική κοινωνία και για την επανεκκίνηση της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας».