Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που ελήφθη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (α.α. 1/2015, 05-01-2015/1200C) τα καιρικά φαινόμενα προβλέπονται ως εξής:

 

snow1-630x4001.Χιονοπτώσεις ιδιαίτερα έντονες θα εκδηλωθούν σήμερα Δευτέρα (05-01-2015) τις νυχτερινές ώρες στην Ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Αττικής και Βοιωτίας), τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και θα συνεχιστούν κατά περιόδους αύριο Τρίτη (06-01-2015) ενώ από το απόγευμα της Τετάρτης (07-01-2015) σταδιακά θα εξασθενήσουν.
2. Στην Αττική σήμερα Δευτέρα (05-01-2015) θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά (υψόμετρο 200-300 μέτρα) ενώ αύριο Τρίτη (06-01-2015) θα είναι κατά διαστήματα ιδιαίτερα έντονες κυρίως στη Βόρεια και την Ανατολική Αττική. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια προάστια και πιθανόν πρόσκαιρα μέσα στην Αθήνα ενώ από το απόγευμα της Τετάρτης (07-01-2015) σταδιακά θα εξασθενήσουν.
3. Οι θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές το επόμενο τριήμερο κυρίως στην κεντρική και βόρεια χώρα. Παγετός θα σημειωθεί ιδιαίτερα ισχυρός και κατά τόπους ολικός (ενδεικτικές ελάχιστες τιμές από μείον 25 (-25) έως μείον 10 (-10) βαθμούς Κελσίου.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).
Παρακαλούνται οι πολίτες όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.

Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Π.Κ.Μ. συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα:

Να προμηθευτούν έγκαιρα καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα
Να εξοπλιστούν με εργαλεία καθαρισμού του χιονιού
Να ελέγχουν το δίκτυο ύδρευσης και τον ηλιακό θερμοσίφωνα ώστε να μη παγώσει.
Να μην αφήνουν τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα .

Αν είναι ανάγκη να μετακινηθούν:

Να φοράνε πολλά στρώματα από ελαφριά, ζεστά ρούχα, αδιάβροχο πανωφόρι και αδιάβροχα μποτάκια.
Να προσέχουν την ολισθηρότητα των πεζοδρομίων και των δρόμων.
Να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες και αντιψυκτικό υγρό.
Να οδηγούν με προσοχή.
Να αποφεύγουν ορεινούς και δύσβατους δρόμους.
Να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.
Αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.