Ο Ντόναλντ Τασκ συζητά την έκβαση της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου με τους ευρωβουλευτές
Το ΕΚ θα πραγματοποιήσει την πρώτη του συζήτηση με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τασκ στην ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη. Ο κ Τασκ θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2014, το οποίο υποστήριξε σχέδια για την κινητοποίηση € 315 δισ για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να παραστεί στη συζήτηση.

Η Λετονία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ
Η πρωθυπουργός της Λετονίας, Laimdota Straujuma, θα συζητήσει με τους ευρωβουλευτές τις προτεραιότητες της Λετονικής προεδρίας την Τετάρτη στις 9πμ ώρα Γαλλίας. Το ΕΚ θα κάνει τον απολογισμό της απερχόμενης Ιταλικής προεδρίας με τον πρωθυπουργό της χώρας Matteo Renzi και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την Τρίτη το πρωί.

ausvits2_0Τιμώντας την 70η επέτειο από την απελευθέρωση του Άουσβιτς
O Πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς θα πραγματοποιήσει την Τρίτη δήλωση προκειμένου να τιμήσει την 70η επέτειο απελευθέρωσης του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς τον Ιανουάριο του 1945.

Ψήφισμα από το ΕΚ για το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2015
Οι ευρωβουλευτές θα διατυπώσουν τις απόψεις τους σχετικά με το πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2015 με ψήφισμα που θα υιοθετήσουν την Πέμπτη.

Ψηφοφορία για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ)
Μία νέα νομοθεσία που θα επιτρέψει στα κράτη μέλη της ΕΕ να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια φυτών που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) στην επικράτειά τους, ακόμα και αν αυτό επιτρέπεται σε επίπεδο ΕΕ, θα τεθεί σε ψηφοφορία από την ολομέλεια του ΕΚ την Τρίτη.

Η καταστολή των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία
Το ΕΚ θα υιοθετήσει την Πέμπτη ψήφισμα για την ελευθερία του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία μετά και τις πρόσφατες συλλήψεις δημοσιογράφων στο τέλος του περασμένου έτους. Στη συζήτησή που έγινε στην ολομέλεια του Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν ομόφωνα τις παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης και δήλωσαν ότι οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Η παράνομη μεταφορά μεταναστών στη Μεσόγειο
Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την πρόσφατη παράνομη μεταφορά μεταναστών με φορτηγά πλοία από την Τουρκία προς την Ιταλία και άλλα παρόμοια συμβάντα στη Μεσόγειο με τον Έλληνα Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο την Τρίτη το απόγευμα. Το ΕΚ κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση της παράνομης μεταφοράς και εμπορίας ανθρώπων με ψήφισμα που υιοθέτησε στις 17 Δεκεμβρίου.

Συζήτηση για την πολιτική ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ
Το ΕΚ θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη το απόγευμα την ετήσια συζήτηση σχετικά με τις κύριες γραμμές της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφαλείας της ΕΕ με την Ύπατη Εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι. Αυτός θα είναι ο πρώτος στρατηγικός απολογισμός της πολιτικής ασφαλείας μετά τις αναταραχές του περασμένου έτους στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ.