“Το ευρωπαϊκό στρατηγικό σχέδιο επενδύσεων δεν αποτελεί πανάκεια. Αλλά αν κάποιος έχει κάποια ιδέα για το πως θα μπορούσε να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση με μία απλή κίνηση, παρακαλώ να μας το πει”, είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στο πλαίσιο της χθεσινής συζήτησης στο ΕΚ σχετικά με τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

komision1-thumb-large

Ο κ Τουσκ ζήτησε από το ΕΚ τη στήριξή του προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει τον Ιούνιο το επενδυτικό σχέδιο του Γιούνκερ. Δεσμεύτηκε να εντείνει τον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής και του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού, κάτι που όπως ο ίδιος είπε αποτελεί ένα “ζήτημα ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης”. Αναφερόμενος στην ανάγκη εξισορρόπησης της ασφάλειας και της ελευθερίας της έκφρασης ο κ. Τουσκ υπογράμμισε ότι η νομοθεσία για τα αρχεία με τα ονομάτων επιβατών (PNR) αποτελεί ένα “δύσκολο και ευαίσθητο” ζήτημα και επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος PNR, καθώς, όπως είπε, η ύπαρξη “28 εθνικών συστημάτων θα είναι ένα συνονθύλευμα νομοθεσιών με πολλά κενά, που θα επηρεάζει την προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών, αλλά δεν θα εξασφαλίζει την ασφάλειά τους”.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε στους ευρωβουλευτές ότι το Σώμα των Επιτρόπων συζητά ακόμη το επενδυτικό σχέδιο με στόχο να επιτευχθεί μεγαλύτερη ευελιξία, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή θα υποβάλει την πρότασή της για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέχρι τον Ιούνιο.

Ο Manfred Weber (ΕΛΚ, Γερμανία), δήλωσε ότι η ομάδα του ΕΛΚ προσβλέπει στη στενή συνεργασία στα θέματα ασφάλειας και υποστήριξε το σχέδιο Γιούνκερ Υποστήριξε επίσης την προγραμματισμένη παροχή ενισχύσεων στην Ουκρανία και υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης και προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Ο Enrique Guerrero Salom (Σοσιαλιστές, Ισπανία) ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση των κονδυλίων από το πακέτο επενδύσεων ενώ σημείωσε ότι το Συμβούλιο δεν έχει εκπληρώσει το καθήκον του, διότι τα κράτη μέλη παρουσιάζονται ακόμη απρόθυμα να αναλάβουν τις δεσμεύσεις τους για τη χρηματοδότηση του εν λόγω πακέτου.

Ο Adrzej Duda (ΕΣΜ, Πολωνία) δήλωσε ότι το σχέδιο του Γιούνκερ αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, μεταξύ των οποίων και την ενεργειακή ασφάλεια, ενώ διαμαρτυρήθηκε για το κλείσιμο των ανθρακωρυχείων στην Πολωνία το οποίο “θα οδηγήσει εκατομμύρια πολίτες στην ανεργία”.

Ο Guy Verhofstadt (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο) δήλωσε τα εξής: “Πρέπει να σταματήσουμε να αποκαλούμε το επενδυτικό σχέδιο, σχέδιο Γιούνκερ. Θα πρέπει να το ονομάσουμε σχέδιο Τουσκ, Μέρκελ, Ρένζι και Ολάντ και τα 28 κράτη μέλη πρέπει να το υποστηρίξουν παρέχοντας την απαραίτητη χρηματοδότηση”.

Μιλώντας εξ ονόματος της ομάδας της Ευρ. Ενωτ. Αιστεράς, ο κ. Δημήτριος Παπαδημούλης ρώτησε γιατί ο κ. Τουσκ γιορτάζει τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου καθώς αυτή δεν πέτυχε τίποτα. Ρώτησε να μάθει πώς θα χρηματοδοτηθεί το πακέτο Γιούνκερ  και ζήτησε την αντικατάσταση των μέτρων λιτότητας με μέτρα για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Ο ίδιος αμφισβήτησε επίσης τον πολλαπλασιαστή που χρησιμοποιήθηκε από τον κ. Γιούνκερ στο πακέτο επενδύσεων.

Ο Philippe Lamberts (Πράσινοι, Βέλγιο), τόνισε τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Ζήτησε να υπάρξουν στα συμπεράσματα του Συμβουλίου περισσότερες αναφορές στους κινδύνους της φτώχειας και στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Ο Nigel Farage (ΕΕΑΔ, Ηνωμένο Βασίλειο), δήλωσε ότι ο κ Τουσκ δεν έμαθε τίποτα από τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών το περασμένο καλοκαίρι προσθέτοντας ότι “η μετανάστευση είναι το μεγάλο πρόβλημα”. Απευθυνόμενος στον κ. Τουσκ είπε τα εξής: “Υποσχεθήκατε στους ψηφοφόρους σας ότι οι νέοι Πολωνοί θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αλλά γίνατε κι εσείς ένας καινούριος Πολωνός μετανάστης. Οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι θέλουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις και εσείς δεν είστε ο άνθρωπος που θα τους τις παρέχει”.